Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 22 - 28 Σεπτεμβρίου 2022

2-1 σετ ήταν το αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του Roger Federer. Ο κορυφαίος τενίστας έπαιξε διπλό, με συμπαίκτη τον Rafa Nadal, στο οποίο ηττήθηκαν από τους Sock και Tiafoe.

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 842
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 22 - 28 Σεπτεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

11 εκατομμύρια χλμ. ταξίδεψε το ρομποτικό σκάφος DART (Double Asteroid Redirection Test – κάνει και λογοπαίγνιο με τη λέξη «βελάκι») της NASA, προκειμένου να συντριβεί πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο και να τον εκτρέψει από την πορεία του.

02:14 π.μ. έδειχναν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε και έγινε η πρόσκρουση. Στην πραγματικότητα, η NASA έκανε ένα πρώτο τεστ προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον μπορεί να σώσει τη Γη από πτώση μετεωρίτη, η οποία θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα.

23.800 χλμ. ήταν η ταχύτητα με την οποία προσέκρουσε το διαστημόπλοιο στον αστεροειδή. Είχε εκτοξευθεί το Νοέμβριο του 2021, οπότε καταλαβαίνετε ότι ο Δίμορφος ήταν αρκετά μακριά.

1% είναι το ποσοστό κατά το οποίο ευχόμαστε να εκτραπεί της πορείας του ο αστεροειδής. Αρκετό πάντως για να μην πάει άκλαυτη η ανθρωπότητα, όπως συνέβη με τους δεινοσαύρους. Αν τα καταφέραμε θα το γνωρίζουμε σε περίπου 2 μήνες.

330 εκατ. δολάρια κόστισε το σκάφος DART, το οποίο και διαλύθηκε για να πετύχει την αποστολή του.

160 μέτρα διάμετρο είχε ο αστεροειδής Δίμορφος.

55 χλμ. μακριά από τον Δίμορφο, βρισκόταν η συσκευή LICIACube, η οποία μετέδωσε ζωντανά την πρόσκρουση.


76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων τις πρώτες 10 ημέρες των διαδηλώσεων στο Ιράν, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights.

41 «άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές. Ο αριθμός που ανακοινώνεται παραμένει ίδιος τις τελευταίες 5-6 ημέρες.

20 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

43 χρόνια είναι σε ισχύ το θεοκρατικό σύνταγμα του Ιράν. Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι ο Αγιατολάχ (ανώτατος ηγέτης) έχει απεριόριστες εξουσίες, ενώ ερμηνεύοντας με συγκεκριμένο τρόπο τη Σαρία (ισλαμικός νόμος), ορίζει ότι οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με μαντίλα (χιτζάμπ) και να φορούν μακριά, φαρδιά ρούχα για να καλύπτουν τα σώματά τους και να μη διαγράφεται κανένα χαρακτηριστικό τους. «Είναι η κουλτούρα τους», ψέλλιζαν μέχρι πρότινος διάφοροι επαγγελματίες δικαιωματιστές. Τώρα παλεύουν να σβήσουν τα ίχνη της ντροπής…


182 χλμ. είναι το μήκος του αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα.

3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου θα μεταφέρει σε πρώτη φάση ο αγωγός, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.


12,92% μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος τον Αύγουστο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

4% μειώθηκε και η κατανάλωση βενζίνης, παρά το γεγονός ότι η κίνηση στην Αττική συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και τον Αύγουστο, εμποδίζοντας τους ρεπόρτερ των καναλιών να κάνουν το καθιερωμένο ρεπορτάζ στη μέση της Πανεπιστημίου.


25χρονος Ρώσος πυροβόλησε εξ επαφής στρατολόγο στο Ιρκούτσκ. «Κανείς δεν θα πάει στον πόλεμο, θα πάμε όλοι σπίτι μας», είπε στη συνέχεια ο νεαρός Ρώσος.

1.000 άτομα συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, μόνο την πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης από τον Πούτιν.


26,36% έλαβε το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας». Αν ήταν και 7, θα θύμιζε εξοχικό κέντρο ή χασαποταβέρνα.

9,01% έλαβε η Λέγκα του Βορρά, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.

8,25% έλαβε το κόμμα Φόρτσα Ιταλία του 80χρονου πλέον «καβαλιέρε» Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

19,13% έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα.

16% για το κόμμα του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, δηλαδή το κίνημα πέντε αστέρων.


4.300 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 700 ξένοι πολιτικοί παρακολούθησαν την πολιτική κηδεία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Υπενθυμίζεται ότι ο Άμπε δολοφονήθηκε στις 8 Ιουλίου!

20.000 αστυνομικοί περιφρουρούσαν την κηδεία υπό το κράτος του φόβου των επεισοδίων.

12 εκατ. ευρώ στοίχισε η κρατική κηδεία, η οποία τελείται εξαιρετικά σπάνια για πολιτικούς στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, τουλάχιστον μεταπολεμικά.

60% των Ιαπώνων ήταν αντίθετοι στην τέλεση της κρατικής κηδείας. Την περασμένη εβδομάδα, ένας άνδρας αυτο-πυρπολήθηκε για να δηλώσει την αντίθεσή του στην κηδεία με δημόσια δαπάνη.


1,10 δολάρια αγοράζει κανείς πλέον με μία στερλίνα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο ισοτιμίας από το 1985 και άντε τώρα να ζητήσει κανείς τα ρέστα απ’ τους brexitάκηδες, οι οποίοι υπόσχονταν λαγούς, πετραχήλια, παρθένες και ρύζι.

0,054 δολάρια αγοράζει κανείς σήμερα με μία τουρκική λίρα. Πάλι νίκη για τον καλό γείτονα Ταγίπ που πρακτικά σαμποτάρει το δολάριο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2008 με την ίδια λίρα αγόραζε κανείς 0,84 δολάρια. Τώρα οι Τούρκοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο για αγορά συναλλάγματος.

87% των συνταξιούχων θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.


2-1 σετ ήταν το αποτέλεσμα στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του Roger Federer, ο οποίος «κρέμασε τη ρακέτα του» (αγαπημένο κλισέ) την περασμένη εβδομάδα. Ο κορυφαίος τενίστας έπαιξε διπλό, με συμπαίκτη τον Rafa Nadal, στο οποίο ηττήθηκαν από τους Sock και Tiafoe.

310 εβδομάδες ως νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης παρέμεινε ο Ελβετός τενίστας Roger Federer (237 από τις όποιες συνεχόμενες). Κατά την ασήμαντη άποψη της στήλης, ο Federer ήταν αναμφισβήτητα ο GOAT. Greatest of all times.


Verba Volant

Ταγίπ Ερντογάν
«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Σφαγή της Τριπολιτσάς».
Πάντα επίκαιρος ο φιλειρηνικός γείτονας, κύριος Ταγίπ. Πρόεδρε, μην ξεχνάς επίσης τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας αλλά και το 3-0 του Θρύλου επί της Φενέρ, μέσα στην Πόλη. 

Προκόπης Παυλόπουλος
«Αν οι Τούρκοι θίξουν μια σπιθαμή της Ελλάδας, θα έχουν την ίδια τύχη με την Τριπολιτσά».
Πολύ σκληρός ο πρώην ΠτΔ. Έχει δείξει βέβαια δείγματα γραφής για το πόσο τσαμπουκάς είναι, από τότε που άκουγε τον γείτονα Ταγίπ να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Χάρης Τζωρτζάκης
«Κυκλοφορεί η είδηση ότι “οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση”.  Οι Ρώσοι, που μέτρησαν 10 εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τρεις φορές περισσότερους από όσο ο υπόλοιπος κόσμος μαζί. Δημοσιογραφία για Πούλιτζερ που δεν διάβασε μια αράδα Ντοστογιέφσκι και ποτέ δεν άκουσε το Rossiya-Matushka “Μητέρα Ρωσία” ή το Rodina-Mat “Μητέρα Πατρίδα”. Ημιμαθείς, φερέφωνα και σανοπώλες». Σοφά λόγια από τον ηθοποιό, τα οποία δυστυχώς διαψεύστηκαν από λιγόψυχους οι οποίοι κρύβονταν μέσα σε ψυγεία για να αποφύγουν την επιστράτευση. Σύντροφε, μην πτοείσαι. Δεν ήταν Ρώσοι, ηθοποιοί ήταν. 

Δημήτρης Παπαδημούλης  
«Τερατογένεση η κυβέρνηση Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκόνι στην Ιταλία - Αρνητική εξέλιξη και για την Ιταλία, που έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα».
Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού real estate, μιλάει έξω απ’ τα δόντια για τους τρελούς πολιτικούς συνδυασμούς. Η Μελόνι, από την άλλη, θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει αχάριστο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ (συμπεριλαμβανομένου και του «όχι» στο δημοψήφισμα) ήταν το μόνο ελληνικό κόμμα που στήριξε διαχρονικά η Ιταλίδα πολιτικός, με αλλεπάλληλες αναρτήσεις της στα σόσιαλ μίντια.