Πολιτικη & Οικονομια

33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη - Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Ντόρα Μπακογιάννη: Σήμερα οι αξίες σου πιο σημαντικές από ποτέ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33 χρονια απο τη δολοφονια του Παύλου Μπακογιάννη
33 χρονια απο τη δολοφονια του Παύλου Μπακογιάννη © EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παύλος Μπακογιάννης: Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από τη δολοφονία του από τη 17 Νοέμβρη - Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου.

33 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 από την 17 Νοέμβρη και πολλοί άνθρωποι της πολιτικής έστειλαν το μήνυμά τους μέσω social media.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως κάθε χρόνο, δεν ξέχασε την επέτειο της δολοφονίας του, αναρτώντας μία φωτογραφία του και γράφοντας: «33 χρόνια πίσω, για μας είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σήμερα στον κόσμο που ζούμε οι ιδέες και οι αξίες σου είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

«Η συνείδηση μου. Κι ας πέρασαν 33 χρόνια. Είμαι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Πόσο σε ευχαριστώ», ήταν το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνόδευσε την ανάρτησή του με μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον πατέρα του.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ανάρτηση στο Twitter για τα 33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Ανέβασε την εξής φράση του Παύλου Μπακογιαννη: «Κράτα, λοιπόν, όσο μπορείς ελεύθερη την ψυχή σου. Και ανοιχτό το νου για τις αυριανές σου σκέψεις και ιδέες». Και έγραψε: «Τριάντα τρία χρόνια μετά, φάρος για όλους η σκέψη και η προσφορά του».

«33 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, από τους τρομοκράτες της «17ης Νοέμβρη», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 33 ετών από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την «17 Νοέμβρη», λέγοντας ότι ήταν δημοσιογράφος με έντονη αντιδικτατορική δράση και μετέπειτα βουλευτής της ΝΔ, που πρόσφερε τα μέγιστα στην έμπρακτη εθνική συμφιλίωση.

«Ο αδόκητος θάνατός του υπήρξε καθοριστικός για την ομόθυμη μετωπική σύγκρουση με την τρομοκρατία. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με τιμή και σεβασμό» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανάρτηση για τν Παύλο Μπακογιάννη έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης«Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης από την τρομοκρατική οργάνωση της 17 Νοέμβρη», αναφέρει.

«Τον θυμόμαστε πάντα για το όραμά του για την ενότητα του έθνους και τον αγώνα του για την εθνική συμφιλίωση. Οι ιδέες του, πιο επίκαιρες από ποτέ παραμένουν πάντα ζωντανές», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά της, η Eliza Vozemberg σημείωσε: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Παύλος Μπακογιάννης 1935-1989. 33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του πρωτεργάτη της εθνικής συμφιλίωσης. Το όραμά του και η πολιτική του παρακαταθήκη συνεχίζουν να μας εμπνέουν!».

Και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίς, Άννα Καραμανλή, έγραψε για τον Παύλο Μπακογιάννη: «33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης και η Δημοκρατία μας έγινε φτωχότερη. Εξακολουθεί να ζει πάντα στις καρδιές μας με τις ιδέες του και να μας θυμίζει ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

«Σαν σήμερα βοηθούσα τον καθηγητή Δ.Τσάτσο για υποστήριξη υπόθεσης του Παύλου Μπακογιάννη στο Εκλογοδικείο. Χτύπησε το τηλέφωνο, τον είδα να αλλάζει το χρώμα του. Ο Παύλος δολοφονήθηκε μου είπε τρέμοντας. Τιμούμε τη μνήμη του πολιτικού που αγωνίστηκε για την εθνική συμφιλίωση», έγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τη 17 Νοέμβρη

Ήταν σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989 όταν τρεις ένοπλοι πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια και τραυμάτισαν θανάσιμα τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μπακογιάννη. Ήταν 7:58 το πρωί και τα μέλη της ανήκαν στην δημοφιλή την δεκαετία εκείνη, 17 Νοέμβρη.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μαέστρος του διαλόγου για την διακομματική ενότητα, περπατάει προς το γραφείο του στην οδό Ομήρου. Μόνος. Το προηγούμενο βράδυ είχε ξενυχτήσει σε συζητήσεις με τον Συνασπισμό και επέμενε να ξεκουραστεί ο άνδρας της συνοδείας του που είχε ταλαιπωρηθεί πλάι του.

Φτάνοντας στο γραφείο του, καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της εισόδου τον περικυκλώνουν οι ίδιοι του οι δολοφόνοι. Του έριξαν 4 σφαίρες με την τελευταία να κόβει το νήμα της ζωής του. Λίγο αργότερα στον Ευαγγελισμό ξεψύχησε ο πολιτικός και δημοσιογράφος με τη μακρά δημοκρατική αντιστασιακή δράση.

Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική σκηνή και την κοινωνία, σε μια περίοδο κατά την οποία την επικαιρότητα μονοπωλούσε η έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά. Την ημέρα που δολοφονήθηκε συνέπεσε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε καταρτίσει.

Μητσοτάκης στη Βουλή για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Ο Μπακογιάννης κηδεύτηκε στο Καρπενήσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 1989 παρουσία πλήθους κόσμου, που φώναζαν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας.

Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ