Πολιτικη & Οικονομια

Ποιες εκλογές; Δεν είμαστε καλά...

Ήδη ορισμένα στελέχη του κόμματος είναι σε συνεννόηση με την Κουμουνδούρου για αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 497
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
77208-172004.jpg

Ο Ευτύχης Παλλήκαρης γράφει για την ενδεχόμενη αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ

Την περασμένη Παρασκευή τα δικαστήρια στην Ευελπίδων σταμάτησαν να λειτουργούν στη 1 μ.μ. Στάση εργασίας. Ο λόγος; Η γενική συνέλευση των υπαλλήλων του σωματείου. Δεκάδες δίκες αναβλήθηκαν για άγνωστο πότε. Το ωραίο είναι πως η γενική συνέλευση δεν έγινε ελλείψει απαρτίας... Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε με στάσεις εργασίας σε ώρες αιχμής, το μεσημέρι, στους εργαζόμενους στα τρόλεϊ και το μετρό, για να κάνουν τη γενική τους συνέλευση. Την ίδια μέρα, γωνία Ακαδημίας και Σίνα. Αφίσες από όλες τις παρατάξεις και τραπεζάκια με φοιτητές. «Τι κάνετε εδώ;» «Μα, υποδεχόμαστε τους πρωτοετείς που γράφονται». Μάλιστα, για «διευκολύνσεις» στην εγγραφή, στα βιβλία και τα συναφή. Οι παρατάξεις παραμένουν εδώ, ενωμένες, δυνατές, λες και δεν άλλαξε τίποτε τα χρόνια αυτά...

Πάμε καλά; Τι να πούμε, η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει την πόρτα των μνημονίων και να ανοίξει την άλλη, των αγορών, σε μια προσπάθεια να μείνουν στον αέρα οι «αντιμνημονιακοί». Αλλά υπάρχει ένας (μέχρι στιγμής) υπουργός που πιστεύει ότι το διαζύγιο με την τρόικα θα δημιουργήσει ένα χρηματοδοτικό κενό που θα ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ τα προσεχή δύο χρόνια. Και τι απαντά σε αυτό το Μαξίμου; Πως αν το «διαζύγιο» γίνει με καθαρούς όρους, οι αγορές θα μας εμπιστευτούν και άλλα συναφή. Λέμε στον άτυχο υπουργό ότι, πράγματι, έχει δίκιο να νιώθει πολύ μόνος ανάμεσα στους συναδέλφους του.

Στο μεταξύ, στην όμορφη χώρα μας όλοι, μα όλοι, ετοιμάζονται για εκλογές. Ακόμα και κορυφαίος υπουργός, που έχει εγκαταστήσει δίπλα στο υπουργικό του γραφείο ένα call center για την εξυπηρέτηση αναγκών της εκλογικής του περιφέρειας! Ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης περιοδεύει στη Χίο τα Σαββατοκύριακα, καθώς θα είναι εκεί υποψήφιος, ο εκ των επιτελών του Αντ. Σαμαρά ψυχίατρος Δημ. Βαρτζόπουλος παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στο Μαξίμου –δεν τον πήραμε είδηση, είναι αλήθεια– για να ετοιμάσει την υποψηφιότητά του στη Θεσσαλονίκη και πάει λέγοντας. Υπάρχει και ο Παν. Κοκκόρης, αιώνιος επιλαχών στην Α΄ Θεσσαλονίκης, που ως διορισμένος Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έμαθε την τέχνη των τηλε-παραθύρων. Έτοιμος ο πολιτευτής για την προεκλογική αρένα.

Μα, θα μου πείτε ότι ο πρωθυπουργός αποκλείει τις εκλογές. Εντάξει τώρα, μεταξύ τους μιλούν ακόμη και για προετοιμασία σε ενδεχόμενο εκλογικού ατυχήματος. Γι’ αυτό και μερικοί ζητούν άνευ όρων επιστροφή των «άσωτων υιών» στη ΝΔ, κι ας φωνάζει η Φωτεινή Πιπιλή πως αν γυρίσουν τα «σούργελα», πάει το κόμμα, χάθηκε.

Στο μεταξύ το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τους καραμανλικούς συνεχίζεται. Απόδειξη; Μόλις μια εβδομάδα πριν, γράφαμε στα «Aνομολόγητα»: «Εμείς πάντως κρατάμε τη ρήση καραμανλικού στελέχους ότι “πρέπει τώρα να γίνουν εκλογές και όχι αργότερα, ώστε να υπάρξει μια διαχειρίσιμη ήττα”. Το έχει το know how ο πρώην». Αμ, δεν το έχει μόνο ο πρώην! Την περασμένη Δευτέρα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συζητώντας με δημοσιογράφους, έλεγε πως τώρα που η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, η ήττα για τη ΝΔ είναι... διαχειρίσιμη, ενώ αν αργήσει λιγάκι και χάσει με 10 μονάδες διαφορά θα επέλθει η καταστροφή.

Τι το ήθελε ο πρόεδρος Βενιζέλος αυτό περί κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο; Συζητώντας την επομένη της επίμαχης κυριακάτικης συνέντευξής του με «πράσινο» κυβερνητικό στέλεχος, ακούσαμε το εξής ανομολόγητο: «Ας προσέχει με τα πρόσημα ο πρόεδρος, γιατί ήδη ορισμένα στελέχη του κόμματος είναι σε συνεννόηση με την Κουμουνδούρου για αλλαγή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ»! Αδύνατον να το πιστέψουμε! Ακλόνητος και ο συνομιλητής μας, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πάμε στις εκλογές με τον Βενιζέλο επικεφαλής». «Και ποιος θα είναι ο στόχος;» κάναμε το λάθος να ρωτήσουμε. «Να είμαστε στην τρίτη θέση, μετά τον πρώτο που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τη δεύτερη ΝΔ». Δύσκολο, αλλά ακούστε και τη συνέχεια: «Αν ξαναγίνουν εκλογές, συνήθως ευνοείται και to πρώτο και το τρίτο κόμμα και “θάβεται” το δεύτερο». Δηλαδή, θα πάμε για... προοδευτικό πρόσημο, τότε; Απάντηση δεν πήραμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ