Πληρότητα 90% στα ξενοδοχεία τις ημέρες της ΔΕΘ - Το οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη
212.000 επισκέπτες στη Θεσσαλονίκη
86η ΔΕΘ: Το οικονομικό αποτύπωμα σε ξενοδοχεία και εστίαση - Ο αριθμός των επισκεπτών και τα πρώτα στοιχεία
Περισσότεροι από 212.000 επισκέπτες βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την 86η Διεθνή Έκθεση, αφήνοντας το οικονομικό αποτύπωμα της άφιξής τους στην πόλη. Τα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας γνώρισαν υψηλές πληρότητες, ενώ αυξημένος είναι ο τζίρος για τις ταβέρνες, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ. Η αποτίμηση δεν είναι τόσο θετική, όμως, για τα εμπορικά καταστήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Ανδρέα Μανδρίνο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και τα δύο σαββατοκύριακα της 86ης ΔΕΘ, υπολογίζεται ότι έφτασαν στο 90%. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτές είναι μόνο οι πρώτες εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο της διοργάνωσης στις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, καθώς τα επίσημα στοιχεία τόσο για τις διανυκτερεύσεις, όσο και για την κατανομή αυτών ανά κατηγορία ξενοδοχείου, θα συγκεντρωθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Την εκτίμηση ότι «η εστίαση πήγε καλά κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ», αλλά μόνο στην περιοχή του ιστορικού κέντρου και της Παλαιάς Παραλίας (από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο), διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της 'Ενωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλόκωστας. Όπως είπε, οι επισκέπτες της 86ης ΔΕΘ απορροφήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτό το μικρό κομμάτι της πόλης, όπου οι τζίροι των καταστημάτων εστίασης εκτιμάται ότι ήταν αυξημένοι κατά 30%-40% σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες του φετινού Σεπτεμβρίου (σ.σ. η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 18 του μηνός), ενώ εστιατόρια και ταβερνάκια εκτός κέντρου δεν είδαν κάποιο θετικό αντίκτυπο από τη διοργάνωση. Τα καταστήματα της περιφέρειας, υποστηρίζει, δεν ωφελούνται καθόλου, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης «θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ καλύτερα μεγέθη αν κάθε χρόνο δεν υπήρχαν τα καπνογόνα και τα χημικά». Η δε αύξηση της κίνησης, προσθέτει, είναι μεν πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά δεν κάνει μεγάλη διαφορά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, όταν το κόστος της ενέργειας είναι φέτος τόσο αυξημένο και οι πρώτες ύλες ακριβότερες κατά 20%-30% μέσο όρο, με τις ανατιμήσεις να φτάνουν στο 50% ή και στο 100% σε κάποια είδη.
«Για μια ακόμα φορά, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης δεν δούλεψαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, για ακόμα μια φορά δεν κερδήθηκε το στοίχημα της τόνωσης της εμπορικής αγοράς της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της ΔΕΘ» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ) της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης, υποστηρίζοντας ότι για τα εμπορικά καταστήματα της πόλης η ΔΕΘ είναι «σαν να μην έγινε».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.