Πολιτικη & Οικονομια

Βρετανία: Ανακοινώνεται σήμερα ο διάδοχος του Τζόνσον

Σουνάκ ή Τρας;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου προσώπου στην ηγεσία των Τόρις
Βρετανία (φωτό αρχείου) © ΕPA Pool

Βρετανία: Το μεσημέρι η ανακοίνωση του νέου προσώπου στην ηγεσία των Τόρις.

Δύο μήνες μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σήμερα θα έχουμε το τέλος μιας μακράς κούρσας για την εξουσία, καθώς η Βρετανία θα μάθουν επιτέλους σήμερα το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στις 12:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδος) από τον Γκράχαμ  Μπρέιντι, τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, μίας ομάδας βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, που δεν έχουν κυβερνητικές θέσεις. Θα μάθουμε έτσι εάν είναι η Λιζ Τρας (σημερινή υπουργός Εξωτερικών) ή ο Ρίσι Σούνακ (πρώην υπουργός Οικονομικών) το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του κόμματος και στον πρωθυπουργικό  θώκο μετά την παραίτηση του τελευταίου στις 7 Ιουλίου. Της παραίτησης Τζόνσον είχε προηγηθεί ένα κύμα παραιτήσεων υπουργών και άλλων κορυφαίων στελεχών, που κατέδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. 

Οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις τους σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με την κρίση κόστους ζωής να κυριαρχεί  στην ατζέντα. Έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους μεταξύ άλλων για φοροελαφρύνσεις, για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο απέλασης μεταναστών στην Ρουάντα, ακόμη και για την εντολή της Τράπεζας της Αγγλίας για τον έλεγχο των τιμών - αν και η κεντρική τράπεζα είναι βεβαίως ανεξάρτητη. Στην ψηφοφορία, που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, συμμετείαν περίπου 180.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. 

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τη Λιζ Τρας να είναι το μεγάλο φαβορί. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε την Κυριακή ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους «φουσκωμένους) λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέργειας της χώρας. 

Και ο Μπόρις Τζόνσον;

Ο Τζόνσον δεν στήριξε δημοσίως κανέναν από τους δύο υποψήφιους και εκτίμησε χθες σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, που δημοσιεύτηκε στη Sunday Express, ότι έχει έρθει η ώρα «να στηρίξουμε τον νέο ηγέτη με όλη μας την καρδιά», σχολιάζοντας ότι τόσο η Τρας όσο και ο Σούνακ είναι «περισσότερο από ικανοί» να αναλάβουν τη θέση.

Δεν απέκλεισε εξάλλου να επιστρέψει και ο ίδιος στην πολιτική.

Αύριο, Τρίτη, ο Τζόνσον θα πάει στην καλοκαιρινή οικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να της υποβάλει την παραίτησή του. Θα ακολουθήσει ο διάδοχός του, ο 15ος πρωθυπουργός που θα δει η Ελισάβετ στη διάρκεια της βασιλείας της.

Ο νέος πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη συνέχει στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ