Πολιτικη & Οικονομια

Είμαστε μια ωραία, απόρρητη ατμόσφαιρα…

Τα παραδείγματα άρσης του απορρήτου δεν έχουν τέλος το τελευταίο χρονικό διάστημα

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντρας σοκαρισμένος, κοιτάει μέσα από κυάλια

Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου σατιρίζει το θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης το ζήτησε και επίσημα στην πανηγυρική ομιλία του στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ (χωρίς ΚΙΝΑΛ): «Ζητώ από τον πρωθυπουργό, ως προϊστάμενο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, να άρει το απόρρητο σε ό,τι αφορά την περίπτωσή μου». Πόσο παραπάνω «άπλετο φως» ζητάει δηλαδή ο Πρόεδρος; Τόσο καιρό τώρα, όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε, ενημερωνόμαστε από «έγκυρες πηγές» κι από «ανθρώπους που ξέρουν από μέσα» με σοκαριστικές λεπτομέρειες όλα όσα έχει κάνει. Κι όσα δεν μπορούν να μας πουν -γιατί η άρση του απόρρητου έχει και τα… όριά της- μπορούμε να τα φανταστούμε από μόνοι μας. Το τελευταίο μυστικό που είχε απομείνει, ότι δεν ξέρει να παίζει μπάσκετ, κατέρρευσε κι αυτό τις προάλλες.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητάει την άρση του απορρήτου του εκ του ασφαλούς, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι «του οφείλει μια συγγνώμη» για την παρακολούθησή του παραδεχόμενος ήταν «λάθος». Διευκολύνει μάλιστα τον πρωθυπουργό, όπως και τα μέλη του επιτελικού του κράτους, να μάθουν επιτέλους τους λόγους της «νόμιμης επισύνδεσης» του ευρωβουλευτή-υποψήφιου αρχηγού κόμματος που εξακολουθούν να αγνοούν. Ορισμένοι μπορεί να μάθουν έτσι και τους λόγους της παραίτησής τους. Το μόνο απόρρητο που αποκλείεται να φωτιστεί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου διοικητή της ΕΥΠ. Απ’ ό,τι φάνηκε πάντως στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, το ίδιο απόρρητο καλύπτει και τις επιλογές των προηγουμένων.

Η συζήτηση για την άρση του απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη έχει αποφέρει ήδη τεράστια οφέλη στη δημόσια ζωή της χώρας, αφού οδήγησε στο σπάσιμο μιας σειράς άλλων απορρήτων που παρέμεναν επί χρόνια καλά φυλαγμένα επτασφράγιστα μυστικά. Πρώτος και μάλιστα αυτοβούλως έσπασε το απόρρητό του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος συγκλόνισε με την συγκινητική αυτοκριτική του μαντινάδα: «Άλλο το να ‘σαι αετός και άλλο να τον κάνεις». Είναι σίγουρο ότι στο επόμενο διάστημα θα σπάσει το απόρρητό του τόσο για τον διπλασιασμό του δημόσιου χρέους στη διάρκεια της διακυβέρνησής του όσο και για τη νεκρική σιωπή του κατά τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ωστόσο, εκείνος που κατέρριψε κάθε ρεκόρ άρσης απορρήτου ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος αποκαλύπτοντας, για πρώτη φορά, την αποτυχία των σχεδίων όσων επεδίωξαν να τον εκδιώξουν από τη Βουλή. Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο παραμένει στη Βουλή αλλά είναι και ο μόνος πολιτικός που διατηρεί, μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας, και ασκεί εντός δευτερολέπτων το δικαίωμα της τριτολογίας. Εξακολουθεί βέβαια να μην καταλαβαίνει ότι το άρθρο του συντάγματος που επιτρέπει στους βουλευτές να μην καταθέτουν τα στοιχεία που διαθέτουν είναι αυτό ακριβώς που επιβάλει την παρακολούθησή τους ώστε να μην χρειάζεται η ΕΥΠ τις καταθέσεις τους!

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν λόγια που να ανταποκρίνονται στην πολύτιμη συνεισφορά του στην άρση όλων των απορρήτων. Το μόνο απόρρητο που διαφύλαξε ως κόρην οφθαλμού ήταν η φιλομνημονιακή του πολιτική την οποία αποκάλυψε μόνο στην Άνγκελα Μέρκελ κι αυτό την τελευταία στιγμή. Στον Αλέξη Τσίπρα άλλωστε «οφείλεται» η καθιέρωση του live streaming στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να χύνεται άπλετο φως σε όλες τις μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη χωρίς να επιβαρύνονται με περιττά έξοδα για αρπακτικά λογισμικά. Η παρακολούθηση κατά το παρελθόν ακόμα και δικών του στελεχών και μάλιστα υπεράνω πάσης υποψίας, τον τιμά ιδιαίτερα.

Τα παραδείγματα άρσης του απορρήτου δεν έχουν τέλος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο πρώην -αξέχαστος- Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αποκάλυψε ότι «την πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις την έχει ο πρωθυπουργός» και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε για το συγκεκριμένο αξίωμά ανυπακούοντας στο κόμμα του. Αλλά και ο πρώην υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αλιβιζάτος προχώρησε στην αποκάλυψη ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε πιθανά «ως χάρη» σε κάποιον συνυποψήφιό του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Μάκης Βορίδης, σε μια πρωτοφανή για υπουργό άρση απορρήτου, αποκάλυψε ότι την ευθύνη των παρακολουθήσεων φέρουν οι ίδιοι που αναγκάζουν την ΕΥΠ να τους παρακολουθεί!

Εδώ που φτάσαμε ήρθε η ώρα να άρουμε και το δικό μας απόρρητο. Αυτή η πλάκα με τις παρακολουθήσεις παρατράβηξε. Ποιος νοιάστηκε τώρα αν τον κρυφακούνε. Άλλωστε, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όσοι έχουν κάτι να φοβηθούν, ας πρόσεχαν. Σε όλο τον κόσμο τα ίδια γίνονται. Για ποια δημοκρατικά δικαιώματα μιλάμε όταν μπορούν να σηκώσουν ένα ντρόουν και να τα μάθουν όλα. Να έβγαινε τουλάχιστον κάτι καλό για μας από αυτή την υπόθεση. «Να μην πάθει μεγάλη ζημιά η κυβέρνηση», «να σπάσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», «να τσιμπήσει κάτι το ΠΑΣΟΚ».

«Έχεις ακούσει τίποτα από καμιά σοβαρή δημοσκόπηση;»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ