Πολιτικη & Οικονομια

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Παρών θα ψηφίσει η ΝΔ για εξεταστική επιτροπή στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Ζητά επέκταση της διερεύνησης και στο παρελθόν

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάσουλας παρατήρηση σε βουλευτές
Βουλή © Εurokinissi

Βουλή: Συζήτηση και ψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ως πρώτος ομιλητής στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία συζητά την πρόταση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Εξέταση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται ότι Η απόφαση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, απαιτεί 120 θετικές ψήφους και όχι την πλειοψηφία του σώματος.

Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στα προηγηθέντα γεγονότα, ο κ. Καστανίδης έκανε λόγο για «κολοσσιαία ερωτήματα» που πρέπει να εξεταστούν:

Σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε για τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Καστανίδης ρώτησε εάν όντως επρόκειτο για νόμιμη επισύνδεση καθώς, όπως είπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι βουλευτές δεν περιορίζονται καθ οιονδήποτε τρόπο, ότι για οποιαδήποτε παράνομη πράξη απαιτείται άδεια του σώματος, πλην αυτόφωρου κακουργήματος. «Εγνώριζε η ΕΥΠ ότι πρόκειται για αυτόφωρο; Να ειπωθεί» είπε ο κ. Καστανίδης.

Αναφορικά με τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός δεν επιτρέπεται ούτε πρέπει να γνωρίζει ποιος παρακολουθείται, ο κ. Καστανίδης αναρωτήθηκε γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης απέπεμψε τον επικεφαλής της ΕΥΠ εάν έκανε καλώς τη δουλειά του;

Με αφορμή σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη σε ραδιοσταθμό ότι ουδείς γνωρίζει το λόγο παρακολούθησης, ο κ. Καστανίδης ρώτησε, «γιατί τότε η κυβέρνηση καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να τον ενημερώσουν; Εάν, επίσης, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν προέκυψε αποτέλεσμα από την παρακολούθηση, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν το λόγο της παρακολούθησης», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο ότι η εξεταστική επιτροπή, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία είπε ο κ. Καστανίδης και τόνισε: «Όταν τελείται θεσμική εκτροπή, ουδείς έχει το δικαίωμα, ούτε η πλειοψηφία, να μη συμπράξει με την αντιπολίτευση ώστε να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοια πράγματα».

Πέραν της νόμιμης επισύνδεσης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι «η εξεταστική επιτροπή πρέπει να διερευνήσει το θέμα το λογισμικού υποκλοπών Predator, με το οποίο επιχειρήθηκε να μολυνθεί το κινητό του κ. Ανδρουλάκη και ειδικότερα για το ποιοι σχετίζονται με αυτό, ποιο είναι το πελατολόγιο κλπ». Όπως είπε, «υπάρχουν δημοσιεύματα για αυξημένη χρήση του και θέτουν ερωτήματα για τις σχέσεις ιδιωτών που το κατέχουν με την ΕΥΠ. Μήπως η υπηρεσία, σε ένα είδος outsourcing, έχουν αναθέσει σε ιδιώτες να κάνουν δουλειά για λογαριασμό της; Όλα αυτά να διερευνηθούν» είπε ο κ. Καστανίδης. 

Το επόμενο ερώτημα που έθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ «είναι ποιοι άλλοι ενδεχομένως, παρακολουθούνται; Δημοσιογράφοι και πολιτικοί;» Όπως σημείωσε, «έχει προηγηθεί ο δημοσιογράφος Κουκάκης: Αρχικώς υφίσταται τη νόμιμη επισύνδεση, και ακολουθεί η μόλυνση του κινητού του με τον ίδιο μολυσμένο σύνδεσμο.. Τι συμβαίνει, υπάρχουν και άλλα πρόσωπα;» Παράλληλα, ο κ, Καστανίδης είπε ότι «πρέπει επίσης να διερευνηθεί το θέμα που θέτει το ΚΚΕ, για παρακολούθηση του τηλεφωνικού του κέντρου, παρατηρώντας ότι υπάρχει η διαβεβαίωση του προέδρου της ΑΔΑΕ ότι θα συντάξει πόρισμα διότι ελέγχει την υπόθεση».

Τέλος, για τη θέση της συμπολίτευσης ότι πρέπει να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις σε βάθος χρόνου.. και στις αναφορές για υποθέσεις Κοτζιά, Βαλαβάνη και Βαρουφάκη, ο κ. Καστανίδης είπε ότι «όλοι αυτοί απάντησαν ότι δεν παρακολουθούνταν. Ασφαλώς να διερευνούν, όταν υπάρχουν στοιχεία: Η εξεταστική επιτροπή που προτείνουμε δεν διερευνά περιόδους αλλά υποθέσεις, δηλαδή την υπόθεση Ανδρουλάκη, την υπόθεση Κουκάκη, την υπόθεση ενδεχόμενων άλλων παρακολουθήσεων και την υπόθεση ΚΚΕ», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Γ. Κατρούγκαλος: : "Υπεύθυνος ο Κυρ. Μητσοτάκης και για τις παρακολουθήσεις και για την έκπτωση του πολιτεύματος και του κράτους δικαίου"

«Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας, στην οποία αναφέρθηκε το άρθρο γνώμης που φιλοξένησαν οι New York Times, έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις καθαυτές αλλά και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα προσπαθειών συγκάλυψης», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, επί της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής. 

Ο κ. Κατρούγκαλος, λίγο πριν κατέβει από το βήμα, απευθύνθηκε στα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ: «Αναλογιστείτε κι εσείς τις ευθύνες σας. Και κατά πόσον γίνεστε και εσείς συνεργοί μιας συνταγματικής εκτροπής και μιας έκπτωσης του κοινοβουλευτισμού, στο βαθμό που δεν ασκείτε κριτική σε προφανή πράγματα και που δεν ανησυχείτε μήπως και τα δικά σας τα τηλέφωνα παρακολουθούνται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καλούμε τη ΝΔ, αν θέλει, να καταθέσει τη δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για οποιαδήποτε περίοδο της δικής μας ή άλλης διακυβέρνησης θέλει. Γιατί εμείς δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα "δεν ξέρω" ή |δεν είναι αρμοδιότητά μας". Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά» και είναι «ο ιθύνων νους και πίσω από τις παρακολουθήσεις και πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψης τους, που υπονομεύει εξίσου τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Ιδίως, σε σχέση με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι για είναι νόμιμη μια παρακολούθηση και όχι απλώς νομότυπη, δεν αρκεί απλώς να υπάρχει ο τύπος τής υπογραφής τού αρμόδιου εισαγγελέα, πρέπει να υπάρχει και νόμιμος ουσιαστικός λόγος. «Άρα στην περίπτωση Ανδρουλάκη, εκ δύο πραγμάτων, ένα. Ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, ήταν κατάσκοπος δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ήταν νόμιμη η παρακολούθηση, άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος. Είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας, άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη, ήταν εξαρχής παράνομη», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προσέθεσε επίσης ότι «όποιος παγίδευσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν ο ίδιος που ήθελε να παγιδεύσει και το τηλέφωνο Ανδρουλάκη, γιατί το δόλωμα που στάλθηκε στα κινητά και των δύο τους, και που αν το πατήσει κανείς το τηλέφωνό του γίνεται όμηρος αυτού που παρακολουθεί, ήταν το ίδιο. Δεν μπορεί επομένως να υπάρχει αμφιβολία, για το ποιος ήταν από πίσω». 

 Η ΝΔ θα ψηφίσει "παρών" - Χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν

Η ΝΔ θα ψηφίσει "παρών" στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης στην Ολομέλεια. Υπογράμμισε πως η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικών Επιτροπών με πρωτοβουλία της μειοψηφίας, δόθηκε με την πρόταση της ΝΔ κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019, γι αυτό και «η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία όχι μόνο δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά θα εγγυηθεί και τον μη ευτελισμό τής διαδικασίας» και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «δεν θα προτείνει τη σύσταση δεύτερης Επιτροπής». 

Ο εισηγητής της ΝΔ ανέφερε πως αυτό το "παρών" δεν σημαίνει πως «αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και επισήμανε ότι «εξ αρχής θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνησης και στο παρελθόν, όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις όποιες διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ». Χαιρέτησε δε ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης συμπεριέλαβε στην ομιλία του και τη διερεύνηση των καταγγελιών του ΚΚΕ.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε πως «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα μιας βάναυσης επίθεση της προσωπικότητάς του και έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται οργισμένος, ωστόσο το ζήτημα προφανώς δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό και θεσμικό» και συμπλήρωσε πως ο στόχος μας στην Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει «να είναι η πλήρης διερεύνηση του τι έγινε, αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να βελτιώσουμε τη θεσμική λειτουργία της ΕΥΠ και όχι να εξελιχθεί σε ένα πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και στοχεύσεων κάποιων».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε σε υποθέσεις δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων και στο παρελθόν, όπως το 2016, με τα mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Σχετικά με το νόμιμο ή μη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Καιρίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν το αποφασίζουν οι συνταγματολόγοι -που σέβομαι και ακούω με προσοχή την άποψή τους, ούτε και εμείς οι πολιτικοί- αλλά μόνο η Δικαιοσύνη. Άρα, η όλη συζήτηση, από ένα σημείο και μετά είναι θεωρητική καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία ούτε αυτεπάγγελτα ούτε κατ' έγκλιση». Υπογράμμισε πως «είναι άλλο πράγμα η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και άλλο η προσπάθεια παρακολούθησης που του έγινε από το λογισμικό Pretador στην συνέχεια».

Ο εισηγητής της ΝΔ κατέληξε τονίζοντας: «Το ζήτημα του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι θεμελιώδες. Ειδικά για μας, την μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη της ΝΔ είναι και ταυτοτικό. Καθώς είμαστε οι θεμελιωτές της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, της καλύτερης και συμπεριληπτικότερης που γνώρισε ο τόπος, αλλά και οι εγγυητές της έκτοτε, όπως φάνηκε και από τον αγώνα που δώσαμε το καλοκαίρι του 2015 για να κρατήσουμε την χώρα στην ΕΕ αλλά και αργότερα απέναντι σε όσους απεργαζόταν θεσμικές εκτροπές». 

«Η δημοκρατία στην πατρίδα μας πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία την περίοδο της κρίσης αλλά άντεξε. Και σήμερα, όλοι οι δείκτες περί δημοκρατίας δείχνουν ότι αυτή αναβαθμίζεται. Προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να επιμείνουμε στη λύση τους, αλλά συνολικά συγκρινόμενοι, είμαστε στο επίπεδοι των άλλων δυτικών χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία» και «ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις περί εκτροπής, οι οποίες συσκοτίζουν τα υπαρκτά προβλήματα και δυσκολεύουν τη λύση τους. Οι αστήρικτες και γενικόλογες καταγγελίες δεν μπορούν να κρύψουν την οκνηρία όσων δεν μπορούν να είναι συγκεκριμένοι και ουσιαστικοί», σημείωσε ο κ. Καιρίδης και προσέθεσε: Γι΄αυτό και η Εξεταστική αυτή επιτροπή δεν είναι «για να διχαστούμε ή για να αποσταθεροποιήσουμε πολιτικά τη χώρα την ώρα που καραδοκούν τόσοι εξωτερικοί κίνδυνοι και τεράστιες προκλήσεις, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις και να λύσουμε μια διαχρονική παθογένεια, καθώς η ΕΥΠ δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον δημόσιο βίο της πατρίδας μας» και αυτή την ευκαιρία «ας μην την σπαταλήσουμε» 

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.  

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της  μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.