Πολιτικη & Οικονομια

Στη Βουλή σήμερα η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις - Τι ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον πρωθυπουργό

Πότε εξετάζεται το αίτημα ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παρακολουθήσεις ΕΥΠ: Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Το αίτημα Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό και η στάση της αντιπολίτευσης

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα Παρασκευή (26/8) η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις «από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠΟ, πολιτικών του αντιπάλων και δημοσιογράφων», μετά τις αποκαλύψεις ότι στόχοι παρακολούθησης έγιναν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Η συζήτηση θα ανοίξει περί τις 11:00 το πρωί με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα διεξαχθεί παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις. Είχε προηγηθεί και δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζουν για άλλες παρακολουθήσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται σήμερα να καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης. Το επόμενο βήμα θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, όταν στην κρίση της ολομέλειας θα τεθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί και εκείνη από τη δική της πλευρά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει στη Βουλή τον λόγο της παρακολούθησής του

Για «πλεκτάνη» που του «έστησε η κυβέρνηση» μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Είναι αδιανόητο να αγωνίζομαι για τα εθνικά συμφέροντα και η κυβέρνηση να μου έχει στήσει μία τέτοια πλεκτάνη. Ένιωσα βαθύτατα πληγωμένος», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, το οποίο θα συζητηθεί αύριο, Παρασκευή (26/8) στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, και πρόσθεσε: «παρακολουθώντας το τηλέφωνό μου κατάφεραν να παρακολουθούν και εσάς. Κατάφεραν να φακελώσουν ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού τους προσωπικού. Η παρακολούθησή μου παίρνει παράταση μέχρι την εκλογή μου στην ηγεσία. Ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έληξε με την εκλογή μου. Ένας παρακρατικός μηχανισμός ήθελε όμηρο το ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπoστήριξε επίσης ότι «Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις ίδιες τακτικές που είδαμε από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Αυτές οι ραγδαίες αποκαλύψεις δεν με φέρνουν πιο κοντά στον κ. Τσίπρα, όπως θέλετε να διαφημίζετε κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς το αντίθετο. Αποκαλύπτουν περίτρανα πόσο μοιάζουν οι δικές σας πρακτικές με αυτές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Τι θυμίζουν οι «Τραμπικές» επιθέσεις σε δημοσιογράφους και μέσα, μέχρι και έκδοση πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων εκδίδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δείξατε ότι είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τα πάντα στο βωμό της εξουσίας χρησιμοποιώντας: την παραπληροφόρηση, το δηλητήριο και το διχασμό της κοινωνίας. Ποιο φιλελεύθερο κόμμα θα επέτρεπε δημόσιους εκβιασμούς με ΚΥΠατζίδικα υπονοούμενα; Ποιο φιλελεύθερο κόμμα θα συνεργαζόταν με τα σταγονίδια της ακροδεξιάς για να επιτεθεί στη Δημοκρατική παράταξη; Μέχρι προχθές για τον ΣΥΡΙΖΑ ήμουν ο πρόθυμος εταίρος του κ. Μητσοτάκη. Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας που αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο βασικός στόχος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού ήμασταν εγώ και η παράταξή μας. Και πάλι αυταπάτες; Βέβαια τώρα αντιστράφηκε το αφήγημα. Μέχρι πριν τις αποκαλύψεις πρόθυμοι εταίροι του κ. Μητσοτάκη. Τώρα πρόθυμοι εταίροι του κ. Τσίπρα. Αυτή η παράταξη που προσπαθήσατε να θέσετε σε ομηρία, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία. Έχτε όμως μία τελευταία οφειλή. Πριν τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών ο Ελληνικός λαός χωρίς εμπόδια να έχει μάθει την αλήθεια, ώστε να αποφασίσει με αντικειμενικά κριτήρια ποια κυβέρνηση αξίζει σε αυτόν και τα παιδιά του. Να είστε σίγουρος ότι το μήνυμα θα είναι σκληρό απέναντι σε αυτές τις σκοτεινές πρακτικές. Και επειδή εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι εταίροι κανενός. Είμαστε ένα κόμμα με Ιστορία και παράδοση, με αρχές και αξίες, δεν κινούμαστε α λα καρτ. Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Καταγγέλλουμε όποιον τα καταπατά. Είτε με είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο είτε είναι η Νέα Δημοκρατία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας: «Είστε ο πρωθυπουργός που, στην προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσε έναν από τους βασικούς υποψηφίους, που βάφτισε νόμιμο λάθος την παραβίαση του Συντάγματος και με καλεί να γίνω συνένοχος. Ουδέποτε υπήρξε επίσημη προσπάθεια ενημέρωσής μου από κάποια δημόσια αρχή. Θέλετε να έρθω μόνος μου για να μου ψιθυρίσετε κάτι στο αυτί. Αυτή η κυβέρνηση και εσείς, δεν αξίζει να έχετε θέσεις ευθύνης, δεν έχει κανένα φρένο αυτός σας ο κατήφορος. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κύριο Μητσοτάκη να αφήσει σκιές». Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει αύριο δημόσια στη Βουλή τον λόγο για τον οποίο παρακολουθείτο.

«Καλώ τον Πρωθυπουργό να πει δημόσια στον λαό ποιος είναι ο λόγος που με καθιστούσε κίνδυνο τον Νοέμβριο του '21. Αύριο οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έχουμε χαράξει διαφορετικές πορείες, ποτέ στη δική μου πολιτική διαδρομή δεν περπάτησα σε κόκκινα χαλιά. Ποτέ δεν ήμουν ευνοούμενος της εγχώριας ολιγαρχίας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κύριο Μητσοτάκη να αφήσει σκιές σε αυτή την πορεία αξιοπρέπειας. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τον δρόμο της συγκάλυψης και όχι της αποκάλυψης και δεν θα τους ακολουθήσουμε», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.