Πολιτικη & Οικονομια

«Μάζεμα» Οικονόμου για τις «σχέσεις» της δημοσιογράφου Ν. Σταμούλη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιδράσεις και οι διευκρινίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS

Γιάννης Οικονόμου: Η διόρθωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη και η αντίδραση του Politico.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «μάζεψε» κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τις δηλώσεις του για τη δημοσιογράφο του Politico, Νεκταρία Σταμούλη, μετά τις αντιδράσεις και υπογράμμισε ότι το μέσο ανασκεύασε μερικώς το δημοσίευμά του για τις παρακολουθήσεις

«Σε σχέση με τη χθεσινή αναφορά μου, στη δήλωσή μου, στην κυρία Σταμούλη, οφείλω να πω ότι ελέχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενά της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες και προφανώς δικαιούται να έχει από γεγονότα που αρκετές φορές όπως αναδεικνύεται είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα», είπε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι έγιναν διορθώσεις στο άρθρο:

«χθες, στη στήλη Brussels Playbook του Politico δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ, στο οποίο εμπεριέχονταν ανακρίβειες ως προς τα γεγονότα και ταυτόχρονα κρίσεις που εμφανίζονταν ως γεγονότα πέραν αμφισβήτησης. Η Κυβέρνηση, ως όφειλε και δικαιούται, αντέδρασε τόσο με δημόσια ανακοίνωση, όσο και με επιστολή που απέστειλε στο Politico, στην οποία εξέθετε αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις ενστάσεις και τις θέσεις της. Το Politico, σήμερα, αφού υποθέτω μελέτησε τις θέσεις μας, προβαίνει σε μερική ανασκευή του χθεσινού δημοσιεύματος, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι ενστάσεις μας ήταν βάσιμες. Αν δεν ήταν, θα είχαν απορριφθεί εν συνόλω. Συγκεκριμένα: 1.Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ για “παράνομες παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη, (βουλευτών και δημοσιογράφων)ˮ. Σήμερα ανακαλεί διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού συνδέονται με “νόμιμη παρακολούθησηˮ (του Ν. Ανδρουλάκη) που η Αθήνα χαρακτήρισε λανθασμένη. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γράφει το Politico, “διενεργήθηκε νομίμως από την ΕΥΠˮ». 

Οι δηλώσεις Γιάννη Οικονόμου για τη Νεκταρία Σταμούλη και οι αντιδράσεις

Σε δηλώσεις του, εχθές Τετάρτη, ο Γιάννης Οικονόμου, αφού χαρακτήρισε «ανακριβές» το δημοσίευμα του Politico σχετικά με την απάντηση της Αθήνας στην Ε.Ε. για το Predator, και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να ευτελίζεται, καθώς προσπαθεί για πολλοστή φορά να αντιπολιτευθεί χρησιμοποιώντας παραπλανητικά και υποβολιμαία δημοσιεύματα», στράφηκε κατά της δημοσιογράφου, Νεκταρίας Σταμούλη, λέγοντας:  «Αυτή τη φορά κάνει σημείο αναφοράς ένα ανακριβέστατο δημοσίευμα στο Politico, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Ο διευθυντής του POLITICO, Τζαμίλ Αντερλίνι, με ανακοίνωσή του στήριξε πλήρως το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη, αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. «Το POLITICO στέκεται στην ακρίβεια και την ακεραιότητα της δημοσιογραφίας της Νεκταρίας Σταμούλη. Η Σταμούλη είναι μια πολύτιμη συνεργάτιδα του POLITICO. Άρχισε να συνεργάζεται μαζί μας το 2019 μετά από περισσότερα από επτά χρόνια ρεπορτάζ στην Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ελλαδας. Ως απάντηση στην ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες Ιωάννη Βράιλα και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το ότι οι παραπομπές της Σταμούλη στο Playbook της Τετάρτης είναι απολύτως ακριβείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπογεγραμμένη ανακοίνωση.

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της δημοσιογράφου.  «Με μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση διαβάσαμε τη σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου σε ρεπορτάζ του μέλους της ΕΑΞΤ και προέδρου του ΔΣ της Ένωσης, Νεκταρίας Σταμούλη. Ο κ. Οικονόμου χαρακτηρίζει «ανακριβέστατο» το δημοσίευμα που υπογράφει η κ. Σταμούλη στο Politico, αναφορικά με την απαντητική επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν για το ζήτημα του λογισμικού Predator. Συμπληρώνει δε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι το δημοσίευμα προέρχεται από δημοσιογράφο «γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ».

» Το κατά πόσον το δημοσίευμα της κυρίας Σταμούλη είναι ανακριβέστατο μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Ασφαλώς και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου, ο οποίος στην ίδια ανακοίνωση επιβεβαιώνει λέξη προς λέξη τα αναφερόμενα στο ρεπορτάζ. Το κυριότερο: Η ΕΑΞΤ θεωρεί ατόπημα για υπουργό χώρας της Ε.Ε., και μάλιστα τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προχωρά δημοσίως στη στοχοποίηση και επαγγελματική διαβολή δημοσιογράφου. Χωρίς κανένα στοιχείο και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση ενός ρεπορτάζ προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Και αδιαφορώντας πλήρως για τις πιθανές επαγγελματικές και προσωπικές συνέπειες αυτής της στοχοποίησης.

»Η Νεκταρία Σταμούλη, σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν υπήρξε ποτέ μελος κάποιου κόμματος, ούτε εργάστηκε ποτέ σε κυβερνητικά γραφεία. Τα μέλη της ΕΑΞΤ θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας, έχοντας πλήρη συνείδηση του ρόλου μας και της αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπούμε, και τηρώντας τους υψηλότερους κανόνες δεοντολογίας. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το ίδιο έπραττε στο εξής και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, από τον οποία αναμένουμε τη δημόσια αναγνώριση του σφάλματός του και την απόσυρση κάθε στοχοποιητικού στοιχείου αυτής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ