- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόθεση τύφου
Ο Κώστας Γιαννακίδης πιάνει με συμπάθεια το σφυγμό του δικομματισμού. Και είναι μια χαρά.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ανιχνεύουν το σφυγμό του δικομματισμού. Και είναι μια χαρά.Απλώς χρειάζεται να συγχωνεύσεις τα δύο μεγάλα κόμματα για να πάρεις ένα αξιοπρεπές ποσοστό, από εκείνα που θυμίζουν τα ανέμελα καλοκαίρια της μεταπολίτευσης. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πιάνουν μετά βίας το 40%. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό λαμβάνει και η αδιευκρίνιστη ψήφος. Εντάξει, μην τα παίρνετε αυτά απολύτως στα σοβαρά. Οι Έλληνες στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν οικολόγοι και αμφισβητίες, λες και την ημέρα των εκλογών έρχεται άλλος λαός και ψηφίζει. Επίσης μη λησμονούμε ότι οι δημοσκοπήσεις υπάγονται στη ρευστή σφαίρα του ευμετάβλητου. Ρίχνει ο Λοβέρδος κανένα δάκρυ ή μερικά ευρώ παραπάνω; Το βλέπεις να αποτυπώνεται στα ποσοστά της κυβέρνησης. Αφού υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που σκέφτονται να κάνουν προσθετική ρυτίδων, επειδή οι εκφράσεις πόνου κατευνάζουν τον πολίτη. Διαβάζει ο ψηφοφόρος ότι η Βάσω πάει για υπουργείο; Τηλεφωνεί στην κοπελίτσα από την εταιρεία δημοσκόπησης και της λέει ότι εκείνο το «ΠΑΣΟΚ» που είπε, ήταν μία έξαρση επιπολαιότητας, ένα στιγμιαίο λάθος.
Στην έρευνα που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» είδαμε ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος έχει ποσοστό μεγαλύτερο από το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων. Λογικό. Αυτή την περίοδο οι άνθρωποι σκέφτονται πρώτα τι δεν θα ψηφίσουν και μετά αποφασίζουν γι’ αυτό που θα ρίξουν στην κάλπη. Επίσης είδαμε ότι το δείγμα της δημοσκόπησης δεν ενθουσιάζεται και τόσο με τα νέα κόμματα της Ντόρας και του Κουβέλη. Λογικό και αυτό. Είναι σαν να κάνει κόμμα το δελτίο του Mega. Η έκθεσή τους είναι τόσο μεγάλη που δεν ξέρεις αν βλέπεις διαφήμιση ή συνέντευξη. Όμως υπάρχει μία ποιοτική διαφορά. Το 60% της έρευνας δεν συμφωνεί με την ίδρυση κόμματος από την Ντόρα. Στον Κουβέλη το ποσοστό πέφτει στο 47%. Μεταξύ μας, τι πιο φυσιολογικό; Είναι τα ίδια πρόσωπα με καινούργιο λόγο. Ειδικά η Ντόρα, που έρχεται να καταγγείλει ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποίησε μέχρι το μεδούλι του, να απαξιώσει μία κατάσταση που και η ίδια δημιούργησε. Με τον Κουβέλη τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Για μία μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων το κόμμα του εμφανίζεται σαν ΠΑΣΟΚ βιολογικής καλλιέργειας, σαν ΠΑΣΟΚ χωρίς πολλά λιπαρά, σαν κάτι τέλος πάντων που μπορεί ο Πασόκος να το ρίξει επάνω του και να εμφανιστεί χωρίς να ντρέπεται μέχρι και σε καφενείο της περιφέρειας. Στα σοβαρά τώρα, έχουν ελπίδες οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί; Εξαρτάται πού θα κάτσει η μπίλια του λαϊκού θυμικού. Αν η κοινωνική ένταση πάει να μετατρέψει την Αθήνα σε πάρκινγκ, τότε μία συμπαγής πλειοψηφία θα κυκλοφορεί έχοντας κρεμάσει φυλακτό με τον Γιώργο και τον Σαμαρά. Σε περιόδους κρίσης οι άνθρωποι συσπειρώνονται γύρω από τις ηγεσίες τους, ασχέτως αν ευθύνονται οι ίδιες για το πρόβλημα. Είναι δυνατόν στην έξαρση της κρίσης να βρεθεί ένα σώμα ψηφοφόρων που πιστεύει ότι μπορεί να σωθεί από την Ντόρα; Μπορεί, αν και το μοναστήρι του οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη είναι πιο καλή επιλογή. Και εδώ ο Κουβέλης ευνοείται. Πρώτον επειδή απευθύνεται σε άλλο κοινό. Και δεύτερον επειδή η Ντόρα ταυτίζεται συνειρμικά με επιλογές εξουσίας. Ο Κουβέλης είναι επιλογή άποψης. Τώρα, αν τα τζάμια του συστήματος δεν σπάσουν από την κοινωνική έκρηξη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Έξι-επτά κόμματα στη Βουλή και στη ΝΕΤ να παραγγέλνουν μεγαλύτερα τραπέζια για τα διακομματικά πάνελ. Και αυτό θα μας απελευθερώσει από αναστολές και ταμπού. Μετά το υπόγειο του Πολεμικού Μουσείου, η Τζούλια μπορεί να γνωρίσει και το κυλικείο της Βουλής.
Στο λογαριασμό ενός δημοσίου υπαλλήλου βρέθηκαν 9 λαχταριστά εκατομμύρια ευρώ. Φυσιολογικό ποσό, αρκεί να έχεις κάνει συνετή αποταμίευση τους τελευταίους τρεις αιώνες όταν άρχισες να δουλεύεις, ως δημόσιος υπάλληλος, στην Υψηλή Πύλη και μετά την Επανάσταση σε κράτησε και ο Όθωνας στη θέση σου. Μία στις τέσσερις υποθέσεις που εξέτασαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έχει επάνω της σκιές. Είναι οι άνθρωποι ή το διάτρητο σύστημα; Τίποτα από τα δύο. Είναι το καλό κλίμα του τόπου μας και η μεσογειακή διατροφή..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
«Η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο είναι διαρκής»
«Προτεραιότητα ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων Ελλήνων»
Το δυστύχημα των Τεμπών και το «καπέλωμα» της συγκέντρωσης
Το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Χριστοδουλίδη
«Η Αθήνα αξίζει να ανθίζει, πέρα από πρόσωπα και θητείες»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη διαθεσιμότητά του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όσο και στη Βουλή
Το ύψος του δώρου εξαρτάται από τον χρόνο εργασίας
Τα σενάρια που εξετάζονται σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.