Πολιτικη & Οικονομια

Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και «Δημοκρατία ώρα 0»

Προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Δημοκρατία την κρίσιμη αυτή φάση και το πολιτικό σύστημα να φανεί αξιόπιστο είναι να υπάρξει διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές

giannis-meimaroglou.jpg
Γιάννης Μεϊμάρογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, οι ευθύνες της κυβέρνησης και η αντίδραση της πρωτοβουλίας «Δημοκρατία ώρα 0».
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, οι ευθύνες της κυβέρνησης και η αντίδραση της πρωτοβουλίας «Δημοκρατία ώρα 0».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοκρατική κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε και ανησύχησε σοβαρά από τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές επισυνδέσεις που ήρθαν στο φως με αφορμή την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από ένα διεθνές «αρπακτικό» λογισμικό. Στο πλαίσιο αυτό, προσωπικότητες της χώρας από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κυρίως χώρο συνέστησαν την πρωτοβουλία «Δημοκρατία ώρα 0» για να συμβάλλουν, όπως ισχυρίζονται, στην όσο γίνεται εις βάθος διερεύνηση αυτής της υπόθεσης που «υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία», ώστε «να μην ξεχαστεί κάτι που μπορεί να συμβαίνει χωρίς κόστος, ανέλεγκτα και ατιμώρητα».

Δικαιολογημένη η ανησυχία τους. Όταν ξαφνικά μαθαίνεις ότι αυτή τη στιγμή γίνονται χιλιάδες «νόμιμες» επισυνδέσεις με την απλή υπογραφή μιας «ειδικής» εισαγγελέως δεν μπορεί παρά να ανησυχήσεις. Ιδιαίτερα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της ΕΥΠ δηλώνει παντελώς ανενημέρωτος για την παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας ενός Έλληνα ευρωβουλευτή και υποψήφιου αρχηγού κόμματος και ζητά δημοσίως συγγνώμη.

Ταυτόχρονα όμως, δημιουργούνται και αρκετές απορίες στους πολίτες που δεν θέλουν να βλέπουν τους δημοκρατικούς θεσμούς να γίνονται επικοινωνιακά εργαλεία στα χέρια των κομματικών επιτελείων. Οι οποίοι επίσης, δεν δέχονται την επιλεκτική ανάσυρση πρακτικών που υπονόμευσαν τη Δημοκρατία και στο παρελθόν ούτε βέβαια και την αλά καρτ υπεράσπισή της προκειμένου να εξυπηρετηθούν κομματικές σκοπιμότητες. Η διαφύλαξη των αρχών της φιλελεύθερης Δημοκρατίας δεν μπορεί να χρωματιστεί πολιτικά από κανέναν.

Προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Δημοκρατία την κρίσιμη αυτή φάση και το πολιτικό σύστημα να φανεί αξιόπιστο είναι να υπάρξει διαφάνεια και ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να καταγγέλλονται οι παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών της «περιόδου Γρυλλάκη» από τους μεν και της «περιόδου Τόμπρα» από τους δε. Όπως και δεν μπορεί να αναφέρονται κάποιοι σε «διακυβέρνηση Σαμαρά», «ξεχνώντας» ότι επρόκειτο για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενο καταλογισμό ευθυνών.

Οι προσωπικότητες που εκφράζουν την ανησυχία τους μέσω της πρωτοβουλίας «Δημοκρατία ώρα 0» θα πρέπει να παραδεχθούν ότι καθυστέρησαν να ανησυχήσουν για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Θα περίμενε κανείς να είχαν ανησυχήσει και όταν μέλος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού δήλωνε ότι «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία» ή όταν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης δεσμευόντουσαν για «τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας» την επόμενη φορά που θα κυβερνήσουν τη χώρα.

Στα θέματα της προάσπισης των ατομικών ελευθεριών και των προσωπικών δεδομένων δεν χωρούν συμψηφισμοί. Ας μην θεωρήσει η κυβέρνηση ότι αν αποδειχθεί από τη διερεύνηση του παρελθόντος ότι «και οι άλλοι έκαναν τα ίδια» θα απεκδυθεί η ίδια της ευθύνης για όσα παράτυπα αποδειχθεί ότι συμβαίνουν επί των ημερών της. Αλλά ας μην τρέφει αυταπάτες και η αξιωματική αντιπολίτευση ότι με το πρόσχημα της δήθεν υπεράσπισης της Δημοκρατίας θα υλοποιήσει τα σχέδια της επανόδου της στην εξουσία μέσω μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης», προοπτική που εξυπηρετούν αντικειμενικά οι υπογράφοντες το κείμενο της πρωτοβουλίας «Δημοκρατία ώρα 0».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ