Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Προτείνει στην ΕΕ την μετακύλιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες

To σκεπτικό της πρότασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΔΝΤ: Προτείνει στην ΕΕ την μετακύλιση του κόστους στους πολίτες για την εξοικονόμιση ενέργειας
Τιμολόγια ρεύματος © EUROKINISSI

ΔΝΤ: Προτείνει στην ΕΕ την μετακύλιση του κόστους στους πολίτες για την εξοικονόμιση ενέργειας.

Σε πρόταση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησε το ΔΝΤ λέγοντας κατ’ ουσίαν να μετακυλήσουν το κόστος της ενέργειας στα νοικοκυριά ώστε να υπάρξει «εξοικονόμηση ενέργειας», ενώ προσθέτει ότι πρέπει να προστατευτούν οι φτωχοί πολίτες με στοχευμένα μέτρα.

Ειδικότερα,σύμφωνα με τους Financial Tims, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προσπάθησαν να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος με ελέγχους τιμών, φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις «θα πρέπει να επιτρέψουν την πλήρη αύξηση του κόστους των καυσίμων και να περάσει στους τελικούς χρήστες για να ενθαρρυνθούν οι ίδιοι στην εξοικονόμηση ενέργειας», είπε το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ.

Μάλιστα σε ανάρτηση στο ιστολόγιο του ΔΝΤ η Oya Celasun, πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης για να στηρίξουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα – τα οποία είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές της ενέργειας – ως «προτεραιότητα».

Σημειώνεται επίσης ότι οι τιμές κατανάλωσης ενέργειας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 40% στην Ευρωζώνη και 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντανακλώντας την άνοδο των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό πλήττει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και ακόμη περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά πλήττονται δριμύτητα, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων τους σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ προέτρεψε μια μετατόπιση της κυβερνητικής πολιτικής από μέτρα στήριξης ευρείας βάσης σε στοχευμένη ανακούφιση.

Τα μέτρα στήριξης που προτείνονται

Τα υφιστάμενα μέτρα περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών ενέργειας στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, περικοπές φόρων ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία, επιδοτήσεις ενέργειας στην Ιταλία και την Ελλάδα και ενεργειακά δικαιώματα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, «με τα ορυκτά καύσιμα που ενδέχεται να παραμείνουν ακριβά για κάποιο χρονικό διάστημα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αφήσουν τις τιμές λιανικής να αυξηθούν για να προωθήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας προστατεύοντας παράλληλα τα φτωχότερα νοικοκυριά» επισημαίνει το στέλεχος του ΔΝΤ.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ