- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι αλλαγές που έχουν επέλθει - Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια σειρά από αλλαγές έχουν τεθεί σε ισχύ στη λιανική αγορά ενέργειας από 1 Αυγούστου 2022. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αλλαγές, η μηνιαία πάγια χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 5 ευρώ, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση εκπτώσεων που συνδέονται με την χονδρεμπορική αγορά.
Παράλληλα, η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί για 12 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα χωρίς καμιά επιβάρυνση, να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής
O Παναγιώτης Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του Νέου ΙΝΚΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τις παγίδες που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, όταν επιλέγουν πάροχο ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος του Νέου ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή καθώς έχει παρατηρηθεί πως πολλοί πάροχοι ρεύματος παρουσιάζουν ως έκπτωση την κρατική επιχορήγηση, ώστε να προσελκύσουν πελάτες.
Λόγος έχει γίνει και για την τιμή του παγίου, που πολλοί πάροχοι έχουν περάσει το πλαφόν των 5 ευρώ με το κόστος να φτάνει έως και τα 8 ευρώ. Η πρακτική αυτή θεωρείται παράνομη και υπόκειται στον νόμο Προστασίας του Καταναλωτή. Ο καταναλωτής σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία και ύστερα θα επιληφθεί του ζητήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ένα άλλο τέχνασμα που χρησιμοποιούν είναι οι χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά με υψηλό πάγιο, που πιθανόν ο καταναλωτής να μην προσέξει και εν τέλει να μη έχει κανένα όφελος.
Επιπλέον, οι πάροχοι συχνά ανακοινώνουν χαμηλό πάγιο, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για όλη τη διάρκεια των 12 μηνών της σύμβασης.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης παγίδα αποτελούν κάποιες προσφορές, οι οποίες συνδέουν τις τιμές της κιλοβατώρας με την κατανάλωση. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι καταναλωτές περάσουν το όριο χρεώνονται για το σύνολο της κατανάλωσης που έκαναν, με την υψηλότερη χρέωση.
Οι πάροχοι ενέργειας τείνουν να συνδέουν την χαμηλότερη τιμολόγηση με τη συνεπή πληρωμή, πράγμα που δεν συνιστά παρανομία, στην περίπτωση που δεν παραπλανάται ο καταναλωτής.
«Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τους πηγαίους μεγάλους τίτλους που προβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας για να τους προσελκύσουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
Πηγή: ΕΡΤ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αποτυπώνει την ισχύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά»
Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλάει για τα προβλήματα της πόλης, τις λύσεις που δίνονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει
«Δεν σκύβω το κεφάλι» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε εκδήλωση της διαΝΕΟσις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας για εργαλειοποίηση των Τεμπών
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας
Τα υπόλοιπα ονόματα που απαρτίζουν τη λίστα των 10 αντιπροέδρων
This is Athens & Partners - Ανανέωση συνεργασίας για τρία χρόνια
Αφορά στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή
Η πρώτη δήλωση μετά τη μεταβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή
«Η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Σε ένα βίντεο 27 δευτερολέπτων το επαναλαμβάνει 7 φορές
«Προορισμός του λιμενικού σώματος, είναι να αποτρέπει και να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορά μας»
«Για να δούμε κε Πολάκη τελικά από τι υλικό είστε φτιαγμένος;» γράφει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Στα 11 τα κόμματα της Βουλής - Συνεχίζεται ο κατήφορος για ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση των διοργανωτών της χθεσινής επεισοδιακής εκδήλωσης στον Ιανό
Ο υπουργός Εξωτερικών στη 10η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών
Πώς υποδέχεται τη ρύθμιση η ιατρική κοινότητα
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει κανένα εμπόδιο στη διερεύνηση της υπόθεσης» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.