Πολιτικη & Οικονομια

«Λάθος συνταγή» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΥΠΟΙΚ κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα στα 17,2 δισ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76546-154183.jpg

Στα 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβάζει το υπουργείο Οικονομικών το κόστος του προγράμματος που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη 79η ΔΕΘ. Το ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «λάθος συνταγή» που δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν λύνει τα υπάρχοντα, ενώ ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξαγγελίες βασίζονται σε «μία εσφαλμένη θεώρηση της λειτουργίας της οικονομίας και της πηγής των σημερινών προβλημάτων» ενώ το κόστος τους μπορεί να φτάσει και τα 27,2 δισ. ευρώ με μία «μετριοπαθή εκτίμηση» από τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Το Υπουργείο προειδοποιεί ότι η οικονομική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οδηγεί στην απώλεια αξιοπιστίας, είτε σε νέο δανεισμό με υψηλό κόστος είτε σε νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης, στην επιδείνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, στη φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα μας και σε ρήξη με τους εταίρους μας».

Ακόμα, όμως και με την τιμολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον 11,3δισ. κόστους του προγράμματος το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι θα ζητηθούν δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείσουν τη χώρα, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η οποία θα κλείσει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης, και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας που, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, θα δυσχεράνουν την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ».

«Η ανεργία θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται, και η νεολαία θα αναζητεί με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή την τύχη της στο εξωτερικό. Οι προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν» περιγράφει το ΥΠΟΙΚ. Όπως υποστηρίζει στην απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών: «Η έντονη μείωση του ΑΕΠ και η μεγάλη ανεργία προέρχονται ακριβώς από τους τομείς οι οποίοι βασίζονταν στην εσωτερική ζήτηση και τα δανεικά. Ακόμα και σήμερα, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα αποτελεί ποσοστό 70,6% του ΑΕΠ έναντι 56,7% μέσου όρου στην Ευρωζώνη.

Επομένως, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να στραφεί προς τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Αυτός είναι ο μόνος βιώσιμος τρόπος αύξησης των εισοδημάτων και μείωσης της ανεργίας, δεδομένου ότι εκ νέου διόγκωση της κατανάλωσης με δανεισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Ο στόχος αυτός υπηρετείται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η Κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό των δομών της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.