Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Το ελληνικό ντιμπέιτ στο Στρασβούργο

Όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο
Νίκος Ανδρουλάκης © EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης: Οι τοποθετήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ελληνοτουρκικά και την ελληνική οικονομία

Σε ένα άτυπο ντιμπέιτ βρέθηκαν σήμερα (5/7) στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.

«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε. Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Η τοποθέτηση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού

«Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε χρέος να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε τώρα. Να υπερασπιστούμε μέσα από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος.Οφείλουμε να κάνουμε τους πολίτες να νιώσουν ξανά ασφαλείς απέναντι στις γεωπολιτικές, κλιματικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης επιμένοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ειδικά για τον ελληνικό λαό, που βίωσε σκληρές οικονομικές πολιτικές. «Καλό είναι να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015, αλλά ας είμαστε δίκαιοι. Να θυμάστε και την ταπεινωτική εποχή του 2009. Οδηγήσατε τη χώρα σε 15,4% δημοσιονομικό έλλειμμα και στη χρεοκοπία, όπως πιστοποιεί και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί αυτές οι πολιτικές της συντηρητικής παράταξης ήταν που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

 «Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη  χαμηλότερη στην  Ευρώπη.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση σε χαμηλό αντίτιμο όπως έκαναν άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα. Στον τομέα της υγείας το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες είναι αποκαλυπτικό των αναγκών που υπάρχουν για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής.

 Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό μοχλό για διάχυση των ΑΠΕ μέσω των οικιακών φωτοβολταϊκών και των ενεργειακών κοινοτήτων και κάλεσε την Κυβέρνηση να αδράξει την δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων, «ώστε να ενταχθούν ακόμα και τώρα επενδύσεις όπως η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και των μέσων αποθήκευσης που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ενεργειακής μας αυτονομίας και της δίκαιης μετάβασης» .

 Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε έμφαση στην κατεύθυνση υιοθέτησης ισχυρών μέτρων αποτροπής σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Η παράνομη και καταστροφική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ένα τραγικό γεγονός για τον Ουκρανικό λαό και ένα πολύ ακριβό μάθημα για τις ευρωπαϊκές ελίτ για το πως οφείλουν να αντιμετωπίζει αυταρχικούς αναθεωρητές ηγέτες. Ο κατευνασμός όπως αποδείχθηκε δεν έφερε αποτελέσματα. Χρειάζονται ισχυρά μέτρα αποτροπής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη, που δεν θα είναι παρακολούθημα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Για αυτό σας καλώ να πάρετε θέση. Ο ελληνικός λαός,  μετά από 10 χρόνια συνεχών κρίσεων έχοντας απωλέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ του, αναγκάζεται να πληρώνει δισεκατομμύρια για να θωρακίσει την κυριαρχία της πατρίδας μας με εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ συγχρόνως ευρωπαϊκά κράτη  εξοπλίζουν αυτόν που τον απειλεί. Εδώ χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και σε όποιον δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Χαίρομαι που ακόμα και ο κ. Βέμπερ που τότε το καταψήφισε, φαίνεται τώρα να το υποστηρίζει.  Επίσης είναι αδιανόητο να υιοθετείται από αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών το αφήγημα Ερντογάν για την τρομοκρατία, όταν όποιος διαφωνεί με τις αυταρχικές του πρακτικές, όπως ο Καβαλά και ο Ντερμιτάς,  χαρακτηρίζεται αυτομάτως τρομοκράτης και εχθρός του έθνους».

 Περιγράφοντας το συνεχές των κρίσεων και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «όσο μειώνονται για εκατομμύρια Ευρωπαίους οι ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή, όσο αυξάνονται όσοι νιώθουν εκτός των τειχών, τόσο θα αυξάνονται οι απειλές για τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Η στασιμότητα, που επέβαλαν στο σχέδιο πολιτικής ενοποίησης οι Συντηρητικές δυνάμεις, έδωσε περιθώριο στους αρνητές του ευρωπαϊκού οράματος να την εκμεταλλευθούν προς όφελός τους.Αυτό είναι το ντουέτο, που ευθύνεται, γιατί παραμένουμε ένα «αργοκίνητο καράβι» κ.Πρωθυπουργέ. Οι μεν μιλάνε στο όνομα της Ευρώπης χωρίς να κάνουν ότι χρειάζεται και οι δε την πετροβολούν με μανιχαϊστικά επιχειρήματα σε κάθε ευκαιρία».

 

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ