Πολιτικη & Οικονομια

Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής: Πότε καταργείται στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει από τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Αυγούστου
Η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει από τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος από την 1η Αυγούστου © EUROKINISSI

H ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα καταργείται από την 1η Αυγούστου. Ποια τιμολόγια αφορά. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η ρήτρα αναπροσαρμογής παύει να ισχύει από την 1η Αυγούστου 2022 έως και την 1η Ιουλίου 2023.

Μεταξύ άλλων «παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ».

Η τροπολογία στη Βουλή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την κατάργησή της - Τι προβλέπεται

Με την τροπολογία αυτή προβλέπονται τα ακόλουθα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής:

 • Τροποποιούνται - συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4001/2011 που αναφέρονται στους διαχειριστές δικτύου διανομής φυσικού αερίου και συγκεκριμένα, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με:
 1. Την απόκτηση από νέο Διαχειριστή της ιδιοκτησίας των παγίων, στην περίπτωση που η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) δεν έχει στη διάθεσή της τη σχετική Άδεια, με την καταβολή της, κατά τα προβλεπόμενα, υπολογιζόμενης υπολειμματικής αξίας των περιουσιακών της στοιχείων,
 2. την ανεξαρτησία των προαναφερόμενων Διαχειριστών, σε περίπτωση που αποτελούν μέρος κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης,
 3. τη διαδικασία απόκτησης ή αύξησης υφιστάμενης συμμετοχής σε Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, καταργούνται υφιστάμενες διατάξεις (άρθρα 80 ΣΤ’ και 80 Ζ’ του ιδίου ως άνω νόμου), που αναφέρονται στην πιστοποίηση των Διαχωρισμένων Διαχειριστών Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου και στις υφιστάμενες συμμετοχές και δικαιώματα προσώπων σε Διαχειριστές Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.

 • Θεσπίζονται έκτακτες ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής:
 1. Δεν εφαρμόζεται, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς. Με υπουργική απόφαση, μπορεί να παρατείνεται η ισχύς των προαναφερόμενων διατάξεων ή να λήξει πριν την οριζόμενη ημερομηνία, εφόσον δεν διατηρείται σε ισχύ ο προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Εσόδων Αγοράς Επόμενης Μέρας (άρθρο 12 του ν. 4425/02016).
 2. Ορίζεται ότι, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν, σε μηνιαία βάση, τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα προαναφερόμενα τιμολόγια.
 3. Παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους πελάτες να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.
 4. Για όλη τη διάρκεια ισχύος των προτεινομένων διατάξεων:

- Επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας, αζημίως για τους πελάτες και χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή,

- Αποτυπώνονται σε ειδικό πεδίο στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων, οι χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο κατανάλωσης,

- Αναγράφονται διακριτά στους λογαριασμούς κατανάλωσης όλες οι χρεώσεις προμήθειας για τα προαναφερόμενα τιμολόγια καθώς και το ποσό της επιδότησης από πόρους του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Η παρακολούθηση εφαρμογής των προτεινομένων διατάξεων διενεργείται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), εφαρμοζόμενων των διαδικασιών και των κυρώσεων της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 36 του ν.4001/2011), σε περίπτωση διαπίστωσης σχετικών παραβάσεων (εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών από τους προμηθευτές κ.λπ.).

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι είναι, πώς υπολογίζεται και πότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται

Η Athens Voice, στο explainer που είχε δημοσιεύσει για το Power Pass, είχε παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Συγκεκριμένα:

 • Τι είναι όμως η ρήτρα αναπροσαρμογής και πώς υπολογίζεται;

Ο συγκεκριμένος όρος υπάρχει σε όλα τα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Βρίσκεται στα ψιλά γράμματα και δίνει το δικαίωμα στους παρόχους ρεύματος να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές. Από τη στιγμή που οι τελευταίες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, ο... λογαριασμός καταλήγει στον καταναλωτή. Κάθε μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις κιλοβατώρες κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες. Ο μαθηματικός τύπος στηρίζεται στις τιμές εκκαθάρισης αγοράς (ΤΕΑ).

 • Και πότε ξεκίνησε να ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής;

Η ρήτρα αναπροσαρμογής βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις 5 Αυγούστου 2021 η ΔΕΗ έχει εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, που ίσχυε μέχρι τότε για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης, αντικατέστησε τη ρήτρα CO2, η οποία βασιζόταν στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.