Πολιτικη & Οικονομια

Explainer ΙΙΙ: Τι μας μαθαίνει το Power Pass για λέξεις όπως «επιδότηση» και «δικαιούχοι»

Η πλατφόρμα από το Α ως το Ω - Τι πρέπει να γνωρίζετε σε 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από σήμερα Παρασκευή (17/6) οι αιτήσεις για το Power Pass
Από σήμερα Παρασκευή (17/6) οι αιτήσεις για το Power Pass © Pixabay

Η πλατφόρμα του Power Pass για την επιδότηση ρεύματος που ανοίγει σήμερα, η αίτηση και οι δικαιούχοι. Τα αναδρομικά έως 600 ευρώ.

To Power Pass είναι μία ακόμη έννοια που μπαίνει στην καθημερινότητά μας. Η πολυσυζητημένη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν ως αποτέλεσμα «φουσκωμένους» λογαριασμούς, οδήγησαν σε νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, είχαν σημειωθεί χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά σε σχέση με αυτά που είχαν υπολογίσει να δώσουν, βάσει προηγούμενων καταναλώσεων.

Οι εταιρείες παροχής ενέργειας προχώρησαν σε υπέρογκες αυξήσεις, με τα παράπονα από τους καταναλωτές να είναι μεγάλα. Ο ένας «φουσκωμένος» λογαριασμός διαδεχόταν τον άλλο, χωρίς να γίνεται κάποια ουσιαστική κίνηση το πρώτο χρονικό διάστημα για να μπει ένα «φρένο». Σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε βασικά είδη και τις συνεχείς διακυμάνσεις τιμών (προς τα πάνω), η κατάσταση έγινε ασφυκτική για τα νοικοκυριά.

Από σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην πλατφόρμα που ανοίγει για το Power Pass. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά, με ένα από αυτά να σχετίζεται με το «πώς θα κάνουμε την αίτηση».

Τι είναι όμως η ρήτρα αναπροσαρμογής και πώς υπολογίζεται;

Ο συγκεκριμένος όρος υπάρχει σε όλα τα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Βρίσκεται στα ψιλά γράμματα και δίνει το δικαίωμα στους παρόχους ρεύματος να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές. Από τη στιγμή που οι τελευταίες παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, ο... λογαριασμός καταλήγει στον καταναλωτή. Κάθε μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις κιλοβατώρες κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες. Ο μαθηματικός τύπος στηρίζεται στις τιμές εκκαθάρισης αγοράς (ΤΕΑ).

Και πότε ξεκίνησε να ισχύει η ρήτρα αναπροσαρμογής;

Η ρήτρα αναπροσαρμογής βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις 5 Αυγούστου 2021 η ΔΕΗ έχει εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση. Η ρήτρα αναπροσαρμογής, που ίσχυε μέχρι τότε για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης, αντικατέστησε τη ρήτρα CO2, η οποία βασιζόταν στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

H αποζημίωση του Power Pass ποια περίοδο κατανάλωσης καλύπτει;

Η αποζημίωση αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος για την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 έως και Μαΐου 2022. Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης. Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Και αν ο λογαριασμός μου έχει εκδοθεί μετά τις 31 Μαΐου 2022;

Πρακτικά, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης. Γι' αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία έκδοσης και όχι η περίοδος κατανάλωσης. Π.χ. σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί 1η Ιουνίου 2022, και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/1/22 – 29/5/22, ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμία επιστροφή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαϊου 2022.

Ποιος παίρνει Power Pass;

Η επιδότηση ρεύματος παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Και πώς το υπολογίζω;

Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το υπολογίζουμε τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh). Π.χ. σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 1.300 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 500 ευρώ. Για τα 800 ευρώ της επιβάρυνσης ο καταναλωτής θα λάβει αποζημίωση 480 ευρώ. Επίσης, σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας για το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 η ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται συνολικά σε 2.500 ευρώ. Η κρατική επιδότηση για το συγκεκριμένο διάστημα ανήλθε σε 1.000 ευρώ. Η επιβάρυνση των 1.500 ευρώ που απομένει δεν οδηγεί σε αποζημίωση 900 ευρώ, καθώς ενεργοποιείται ο «κόφτης» και ο καταναλωτής θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του αποζημίωση 600 ευρώ.

Η αποζημίωση του Power Pass καλύπτει και το εξοχικό ή μια δεύτερη κατοικία στο χωριό;

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Και αν έχω κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος;

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο, δεν παίρνουμε αναδρομικά. Το ίδιο ισχύει και αν ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης.

Χρειάζεται να έχω κάνει φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2022, προκειμένου να πάρω Power Pass;

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο. Η μοναδική εξαίρεση είναι για νέους. Ειδικότερα, εφόσον ο νέος φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος εκατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Τι πρέπει να προσέξω στην αίτηση για το Power Pass;

Όσοι καταναλωτές κάνουν αίτηση για το Power Pass, πρέπει να έχουν υπόψιν τους 5 βασικά βήματα

  1. Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  2. Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  3. Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
  4. Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
  5. Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

«Κόφτης» και αφαίρεση εκπτώσεων από το τελικό ποσό. Τελικά, το Power Pass ανακουφίζει τα νοικοκυριά;

Σε κάθε περίπτωση είναι μια «ανάσα». Οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι μεγάλες και το γεγονός ότι ενεργοποιείται το Power Pass επιβεβαιώνει ότι τα προηγούμενα στοχευμένα μέτρα στήριξης βοήθησαν σε έναν βαθμό αλλά δεν ήταν αρκετά, καθώς τα ποσά που προέκυψαν από τη ρήτρα αναπροσαρμογής «γονάτισαν» τα νοικοκυριά. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψιν ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί «αστερίσκοι» (ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού, αφαίρεση εκπτώσεων και ρήτρας αναπροσαρμογής), το επίδομα ρεύματος, το πολυσυζητημένο Power Pass δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς η ακρίβεια παραμένει και ο καθένας από εμάς το βιώνει στην καθημερινότητά του.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ