Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Δεν είμαι εγώ που διέκοψα τους διαύλους επικοινωνίας»

Το φρένο στην εκλογολογία από τις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής © EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία. Τι είπε για πρόωρες εκλογές.

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν ευθύνεται αυτός που σταμάτησε η επικοινωνία με την Τουρκία. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ιστορική απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ως πιο σημαντικό αποτέλεσμα την ομόφωνη απόφαση να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία και με προοπτική στη Γεωργία και την Βοσνία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Στέλνει το μήνυμα πως η θέση της Ουκρανίας είναι στην Ευρώπη εφόσον βεβαίως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα. Είναι σημαντικό το μήνυμα της Ευρώπης χωρίς να νοθεύσει την περιπλοκότητα της ενταξιακής διαδικασίας». «Επανέλαβα, την πάγια θέση της χώρας πως τα δυτικά Βαλκάνια έχουν θέση στην Ευρώπη, αλλά και οι χώρες αυτές να προχωρήσουν γρηγορότερα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Επαναλαμβάνω ότι καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Την καλούν επίσης να σεβαστεί κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση, που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα».

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και για το αν υπάρχει πιθανότητα συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν διέκοψα εγώ τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν θα παίξω το παιχνίδι της έντασης».

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναφορικά με την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η Κομισιόν καλείται έως το τέλος του καλοκαιριού να ολοκληρώσει τις προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα». Και πρόσθεσε: «Στο μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

«Προφανώς η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ευρωπαϊκή απάντηση, αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις είτε αφορούν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είτε τα καύσιμα είτε με το πρόγραμμα ηλεκτρικών συσκευών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Οι 4 ερωτήσεις που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

  • Ερώτηση: Τι κλίμα εισπράξατε για την τουρκική επιθετικότητα; Είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι για πιο αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί;

Απάντηση: Μας καλύπτουν τα μηνύματα που έχει στείλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι μόνο με τα συμπεράσματα αυτής της Συνόδου αλλά καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Για την Τουρκία υπάρχουν δυο δρόμοι. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σε απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας τη δυνατότητα για τη λήψη έξτρα μέτρων από την Ευρώπη κατά της Τουρκίας. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει η επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που είναι παράλογη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή φόρα. Εγώ θα καλώ πάντα την Τουρκία σε καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε τα θέματα σαν καλοί γείτονες. Εγώ και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο.

  • Ερώτηση: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι η στρατηγική της Αθήνας αν η Τουρκία θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου;

Απάντηση: «Αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας δεν είμαι εγώ. Εγώ έχω πει ότι θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Η σύνοδος του ΝΑΤΟ έχει άλλη ατζέντα. Αν τεθεί τέτοιο θέμα θα δωθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

  • Ερώτηση: Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια; (λόγω πρόωρων εκλογών)

Απάντηση: «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα έχω δώσει επαρκείς απαντήσεις. Θα πω ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Εχουμε πολύ πλούσια δουλειά να κάνουμε, κανείς δεν έχει κατεβάσει μολύβια. Ερχεται μια σειρά παρεμβάσεω,ν η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της απερίσπαστη από τη φιλολογία που αναπτύσσεται. Μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός. καταλαβαίνω ότι είναι τα αγαπημένα σας θέματα όταν δεν έχετε τι να με ρωτήσετε».

  • Ερώτηση: Τι θα γίνει αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου; Πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει επάρκεια;.

Απάντηση: «Έχουμε υποχρέωση να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Το χειρότερο θα ήταν η πλήρης διακοπή. Για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός. Και αυτό συζητάμε, έχουμε υποχρέωση να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο σενάριο. Τώρα εμείς βοηθάμε τη Βουλγαρία παραδείγματος χάριν. Και βέβαια επειδή το 70% της εισαγωγής κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε ήδη εκπονήσει σενάρια για να παράγουμε ενέργεια από άλλες πηγές, να αυξήσουμε την παραγωγή από μονάδες που παράγουν με λιγνίτη πριν φθάσουμε σε ενέργειας περιορισμού. Αν αυτό συμβεί θα υπάρχουν επιπτώσεις συνολικά για την Ευρωζώνη. Δεν εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό γιατί αυτό θα έχει κόστος μεγάλο και για τη Ρωσία».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ