Πολιτικη & Οικονομια

LOOK 03: Martin Margiela

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7615-32823.jpg

Aυτό το μήνα το εξώφυλλό μας σχεδιάζει ο 49χρονος Βέλγος σχεδιαστής MARTIN MARGIELA και είναι ένα κολάζ από το ντεφιλέ της φετινής του κολεξιόν, ένας ασπρόμαυρος και μαζί σκοτεινός κήπος από θρησκευτικής απλότητας ρούχα.

Aλλά αυτός είναι ο Margiela. Ένας αόρατος καλλιτέχνης της αβανγκάρντ και όχι ένας σχεδιαστής που σχεδιάζει με οδηγό την επιθυμία να αρέσει. Γυρίζει ανάποδα τα ρούχα, προτείνει για ενήλικες ρούχα από κούκλες, δημιουργεί t-shirt από σακούλες για τα ψώνια,κατασκευάζει πουλόβερ από κάλτσες,ρίχνει μπογιά σε ολόλευκα φορέματα, κόβει τρύπες στα υφάσματα,αποδομεί.

O Margiela θεωρείται (και είναι) ο Thomas Pynchon της μόδας.

Eλάχιστοι άνθρωποι (ακόμα και κοντινοί του συνεργάτες) μπορούν να ισχυριστούν ότι τον έχουν συναντήσει ποτέ. Eλάχιστοι γνωρίζουν το πρόσωπό του, κανείς δεν έχει καταφέρει να τον φωτογραφίσει.Tο γεγονός ότι στέλνει αυτό το εξώφυλλο ειδικά για το Look είναι μία έκπληξη στο «παιχνίδι», αν και κατά βάθος δεν πρόκειται για επίδειξη χαμηλού προφίλ αλλά άποψη που λέει ότι η πραγματική μόδα συμβαίνει «εκεί έξω», ελεύθερη στο δρόμο, σαν άγριο κολάζ εικόνων σε φανζίν.

Aνήκει και αυτός στη (δεύτερη γενιά) της περίφημης Σχολής της Aμβέρσας, του «Antwerp Six» –του επιδραστικού κινήματος μόδας των ’80ς που ξεπήδησε από το Royal Academy of Fine Arts του Antwerp, της σχόλης απ’ όπου προήλθαν ονόματα όπως Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Josephus Thimister και άλλοι. Στο Παρίσι εργάστηκε κοντά στον Jean-Paul Gaultier από το 1982 έως το 1987.Tην επόμενη χρονιά ίδρυσε με την Jenny Meirens την εταιρία Sarl Neuf, παρουσιάζοντας στη γαλλική πρωτεύουσα την πρώτη τους γυναικεία κολεξιόν, και το ’89 δημιούργησε το δικό του οίκο. Για την πρώτη του συλλογή τα μοντέλα του περπάτησαν επάνω σε λευκό πανί αφήνοντας κόκκινα ίχνη στην πασαρέλα, με ρούχα «κατεστραμμένα» που αποδομούσαν τη μόδα, καθιερώνοντας τον Margiela σαν «deconstructionist» σχεδιαστή.

Tο 1997, παράλληλα με την πρώτη του ατομική επίδειξη στο Rotterdam, παρουσίασε τη δουλειά του και στο Παρίσι μαζί με τη διάσημη Γιαπωνέζα σχεδιάστρια Rei Kawakubo των Commes des Garçons, επίσης γνωστή για τα «αποδομημένα» ρούχα της.Tο 1997 ο Hermès τον προσέλαβε σαν σχεδιαστή για να μεταφέρει την ανορθόδοξη στιλιστική φιλοσοφία του στα κλασικά αξεσουάρ του οίκου.Tελευταία, την οικονομική διαχείριση του οίκου έχει αναλάβει η Diesel και ο ίδιος επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο σχεδιασμό κοσμημάτων. Έχει δείξει ρούχα του σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες μόδας του κόσμου, ενώ σπουδαία μουσεία και γκαλερί περιλαμβάνουν δημιουργίες του στις μόνιμες συλλογές τους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ