Πολιτικη & Οικονομια

Χρ. Ροζάκης: Ο Ερντογάν θα το σκεφθεί 10 φορές πριν κάνει θερμό επεισόδιο

«Εκτός αν υπάρξει ατύχημα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει - εκτός απροόπτου - επεισόδιο με την Τουρκία.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν – παρά τα ανοίγματα στην Ανατολή – ουδέποτε εγκατέλειψε τη Δύση, ουδέποτε αποδέχθηκε οριστικά ότι δεν ανήκει στη Δύση», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης. 

«Αυτό σημαίνει ότι και οι ελπίδες του για ένταξη της Τουρκίας στη Δύση, ή τουλάχιστον για μια ειδική σχέση, οι προσπάθειες να μείνει στο δυτικό στρατόπεδο δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Έχουν παραμεριστεί, ίσως, αλλά δεν έχουν εγκαταλειφθεί», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. 

«Θα το σκεφθεί 10 φορές πριν κάνει θερμό επεισόδιο, εκτός και αν υπάρξει ατύχημα, το οποίο δεν αποκλείεται. Αν συνεχίσει την τολμηρή πολιτική των επεμβάσεων στο ελληνικό έδαφος μπορεί να υπάρξει ένα ατύχημα κάποια στιγμή και τότε ουδείς θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και την Ελλάδα από το να εμπλακούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει τελικά στο ζήτημα των αντιρρήσεων που προβάλλει για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «κάτι θα πάρει τελικά».

«Θα πάρει κάτι και από τις ΗΠΑ. Ήδη πήρε κάτι από τη Σουηδία, η οποία υποχώρησε το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων», τόνισε επισημαίνοντας όμως ότι ο Ερντογάν θα «απογοητευθεί» γιατί στις απευθείας συνομιλίες που είχε με τις δυο χώρες, δεν κατόρθωσε να πάρει τίποτα άλλο, εκτός από τα σουηδικά όπλα. «Σε όλα τα άλλα και κυρίως για τους υποτιθέμενους τρομοκράτες του ΡΚΚ που βρίσκονται στο έδαφος της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στο έδαφος της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν είναι τρομοκράτες, είναι απλώς Κούρδοι οι οποίοι θα διώκονταν στην χώρα τους αν πήγαιναν πίσω», εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, το θέμα των εξοπλισμών είναι καίριας σημασίας για τον Ερντογάν ο οποίος έχει πολλά μέτωπα ανοικτά και ορισμένα από αυτά έχουν πολεμικό χαρακτήρα, όπως η Συρία. «Χρειάζεται επειγόντως εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καινούργιες περιπέτειες που έχει αναλάβει. Ως εκ τούτου, είναι πρώτιστης σημασίας ο εξοπλισμός της Τουρκίας», διευκρίνισε λέγοντας πως προτεραιότητα για την Άγκυρα δεν είναι τόσο η Ελλάδα, είναι κυρίως τα μέτωπο της Ανατολής και του Νότου.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Τουρκία υποφέρει από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κατάσταση που οικονομικά είναι στο ναδίρ των δυνατοτήτων της. «Αν συνεχιστεί έτσι θα φτάσουν σε έναν πληθωρισμό 100%, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον οι Τούρκοι να ψηφίσουν ξανά για πρόεδρο τον Ερντογάν. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για τον Ερντογάν, εάν συνεχιστεί η ίδια οικονομική κατάσταση, δηλαδή να μην επανεκλεγεί το 2023», εκτίμησε.

«Αυτό δεν είναι κακό για εμάς, αλλά εξαρτάται από το ποιος θα εκλεγεί, είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί μια άλλη δύναμη, διαφορετική από τον Ερντογάν, οπότε οι διαφοροποιήσεις στη στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένες», σημείωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ