Πολιτικη & Οικονομια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στο 6% για τα προϊόντα άρτου

Περί το 20% η αύξηση του ψωμιού - Διπλασιάστηκε η τιμή του σιταριού ανά κιλό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρτος - Ψωμί
Προϊόντα άρτου © Unsplash / Wesual Click

Γεωργαντάς για προϊόντα άρτου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στο 6% - Επάρκεια προϊόντων στην Ελλάδα - Η κατάσταση στην Ευρώπη

Ανοιχτό άφησε ο Γιώργος Γεωργαντάς το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6%. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια προϊόντων στην Ελλάδα.

«Είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα. Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα», είπε ο κ. Γεωργαντάς. 

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η τιμή του σιταριού ανά κιλά οδεύει στα 50 λεπτά από 20 με 22 που ήταν. «Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά. Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στα 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες».

Γεωργαντάς: Απόλυτη επάρκεια προϊόντων στην Ελλάδα

«Η κυβέρνηση είναι κοντά στο να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες από το μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα που επηρεάζει συνολικά το κόστος όλων των προϊόντων. Να δρομολογηθεί αυτό, να το δούμε στην πράξη, είναι μια δυναμική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παρακολουθούμε τα ζητήματα κρατάμε και δυνάμεις», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γεωργαντάς και επεσήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη δεν κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση, αλλά για τις επόμενες περιόδους όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τις αποφάσεις που θα πάρει η Ρωσία σε σχέση με τη δική της παραγωγή και βέβαια με τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.

«Έχουμε απόλυτη επάρκεια στην Ελλάδα και επειδή έχουμε μια πλατφόρμα όπου δηλώνονται τα αποθέματα από συγκεκριμένα προϊόντα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια μηνών», δήλωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι δυο παράγοντες συντελούν σε αυτό, η ομαλή παραγωγή στις καλλιέργειες και κυρίως το να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα. «Αν λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργήσει η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μικρές απώλειες που έχουμε από τη μειωμένη δυνατότητα της Ουκρανίας, καλύπτονται από άλλες χώρες και από εναλλακτικές αγορές, όπως ο Καναδάς και η Αμερική. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, όσο λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, μας βοηθάει πάρα πολύ το Ενωσιακό εμπόριο», εξήγησε.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 200 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων έναντι της κρίσης και αναμένονται επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ