Πολιτικη & Οικονομια

Πανικός και μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στη Γουόλ Στριτ

Λόγω του φόβου στασιμοπληθωρισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στη Γουόλ Στριτ
Χρηματιστήριο (Φωτό Αρχείου) © ΕPA Pool

Πανωλεθρία ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό προκάλεσαν τριγμούς στους μεγαλύτερους δείκτες των ΗΠΑ.

Συνεχίστηκαν οι μαζικές πωλήσεις τίτλων στην αµερικανική αγορά χθες και πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν δραστικότατες απώλειες, παρατείνοντας την καθοδική πορεία τους. Πτωτική ήταν η χθεσινή ημέρα και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με βαριές απώλειες -3,57% έκλεισε ο Dow Jones, χάνοντας 1.164 μονάδες στην μεγαλύτερη διολίσθηση από τον Οκτώβριο του 2020. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης τις μεγαλύτερες απώλειες μηνών, και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2020, με -4,04%. Μάλιστα, μόλις 13 εταιρείες του δείκτη κατάφεραν να σημειώσουν κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση. Τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που συνήθως επιβαρύνεται περισσότερο σε περιόδους αβεβαιότητας, κατέγραψε απώλειες της τάξης του 4,73%, σημειώνοντας αντίστοιχη διολίσθηση με τις αρχές του μήνα.

Απώλειες είχαν και οι μετοχές των Walmart και Macy’s, ενώ ο δείκτης τεχνολογικών ομίλων του Nasdaq 100 παρουσίαζε τη μεγαλύτερη πτώση αργά χθες στο -3,70%. Οι τιμές των μετοχών των κολοσσών Apple, Microsoft και Amazon.com είχαν απώλειες υψηλότερες του 3%.

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός

Ο στασιμοπληθωρισμός περιγράφεται λίγο – πολύ ως το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε μία οικονομία, με εξαίρεση τον πόλεμο, μία φυσική καταστροφή ή – προφανώς – μία πανδημία. Εάν οι μισθοί δεν αυξηθούν με τον ίδιο ρυθμό με τον πληθωρισμό, τότε όλοι δέχονται πλήγματα: μειώνεται η αγοραστική δύναμη, ο κόσμος χάνει τις δουλειές του, οι επενδύσεις και το ρευστό στερεύουν και αυξάνεται η φτώχεια. Επίσης, οι υφέσεις τείνουν να έχουν και επιπτώσεις στην πολιτική.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο στασιμοπληθωρισμός προκλήθηκε από δύο πετρελαϊκές κρίσεις, οι οποίες εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου και οδήγησαν σε ύφεση πολλές χώρες της Δύσης έπειτα από λίγα χρόνια. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ