Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 5 - 11 Μαΐου 2022

73 ολόκληρες ημέρες έμεινε κλειστή η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο αλλά λειτούργησε ξανά τη Δευτέρα με επιτετραμμένο τον ηρωικό πρόξενο της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 827
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μανώλης Ανδρουλάκης
Μανώλης Ανδρουλάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Τα νέα της εβδομάδας 5 - 11 Μαΐου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

10,2% έφτασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ενεργειακό κόστος έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. 

27 ολόκληρα χρόνια είχε να βρεθεί σε τέτοια επίπεδα ο πληθωρισμός.

122,6% ήταν η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου τον Απρίλιο, 68,3% τον Μάρτιο, 78,5% τον Φεβρουάριο, 154,8% τον Ιανουάριο και 135,7% τον Δεκέμβριο.

88,8% ήταν η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο, από 79,3% τον Μάρτιο, 71,4% τον Φεβρουάριο, 56,7% τον Ιανουάριο και από 45% περίπου τον Δεκέμβριο.

65,1% ήταν η άνοδος για το πετρέλαιο θέρμανσης τον Απρίλιο, από 58,5% τον Μάρτιο, 41,5% τον Φεβρουάριο, 36% τον Ιανουάριο και από 34,1% τον Δεκέμβριο.


600 εκατ. ευρώ εντόπισε η ΡΑΕ ως υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας για το περασμένο έτος. Τα υπερκέρδη ωστόσο ροκανίστηκαν από τις επιδοτήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις, όπως επισημαίνεται και στην ίδια την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής. 

100-200 εκατ. ευρώ το πολύ εντοπίστηκαν προς φορολόγηση, όπως υπολόγισαν δημοσιογράφοι του ενεργειακού ρεπορτάζ.

800 εκατ. ευρώ έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ ότι διέθεσε το προηγούμενο έτος για την «ελάφρυνση» των λογαριασμών. 

2-3 δισ. εκτιμάται ότι ήταν οι επιδοτήσεις του κράτους.

1,4 δισ. ευρώ είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι τα «κλεμμένα υπερκέρδη» των ενεργειακών επιχειρήσεων και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, στις 23 Μαρτίου 2022.


8 μονάδες διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας GPO.

30,8% είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

12,6% είναι το ποσοστό που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, που έχει χάσει σχεδόν δύο μονάδες από τα υψηλά του Ιανουαρίου όταν και έλαβε στην αντίστοιχη δημοσκόπηση 14,4%.

10,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι και 2,6% δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν σε ενδεχόμενη κάλπη την προσεχή Κυριακή. 


176.000 πολίτες (ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ.) πήγαν την προηγούμενη Κυριακή ξανά στις κάλπες για να διαλέξουν το νέο όνομα του κόμματος. 

600 εκλογικά κέντρα στήθηκαν σε όλη τη χώρα. Χαρά στο κουράγιο τους, αν και μοιάζει για μια προσπάθεια προθέρμανσης ενόψει εκλογών. Αν όμως ο πρωθυπουργός εννοεί όσα λέει, υπάρχει ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ να καούν στην προθέρμανση.  

90% τουλάχιστον έλαβε η πρόταση που στήριζε ο πρόεδρος Ανδρουλάκης και έτσι το κόμμα θα λέγεται πλέον ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής. Η άλλη επιλογή ήταν να λέγεται ΚΙΝ.ΑΛ. σκέτο, αλλά ίσως θύμιζε πολύ κασετίνα με άφιλτρα. 


525 παιδιά είχαν κάνει αίτηση για μια θέση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πλάκας. Μεταξύ αυτών και ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τοιουτοτρόπως, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα Πρότυπα σχολεία, τα οποία το κόμμα του απεχθάνεται μετά βδελυγμίας. 

78 παιδιά θα εισαχθούν στο συγκεκριμένο πρότυπο σχολείο. 

17.791 αιτήσεις υποβλήθηκαν φέτος για μία από τις 4.171 θέσεις στα Πρότυπα (μέσω εξετάσεων) και Πειραματικά (με κλήρωση) Σχολεία στην Ελλάδα.

1985 ήταν το έτος κατά το οποίο καταργήθηκαν για πρώτη φορά (μετά από δεκαετίες επιτυχούς πορείας) τα πρότυπα σχολεία, με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας, Απόστολου Κακλαμάνη. 

2011 ήταν όταν η Άννα Διαμαντοπούλου επανέφερε σε ισχύ τον θεσμό. 

2015 ήταν το έτος που ξανα-καταργήθηκαν, επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά.

2020 ήταν το έτος που επανήλθαν με απόφαση της Νίκης Κεραμέως. Συμπέρασμα, είναι αντίθετοι ιδεολογικά με τα πρότυπα αλλά ίσως αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα για τα παιδιά τους. 


30 χρόνια είναι η περίοδος «τακτοποίησης» των δασικών αυθαιρέτων σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δηλαδή, χτίζεις αυθαίρετο μέσα στο δάσος, συνεχίζει να είναι αυθαίρετο αλλά πληρώνεις κάτι τις και το κράτος κάνει τα στραβά μάτια για 30 χρόνια. Αυτή η χώρα βρίσκει πάντα τρόπο για να μένει η παρανομία ατιμώρητη.

1.000.000 ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση. 

250 ευρώ κοστολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος τη δυνατότητα να εξαιρεθεί το ακίνητο από κατεδάφιση, ενώ δεν του καταλογίζονται και πρόστιμα. 


92 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Κώστας Γκουσγκούνης ο cult πρωταγωνιστής των αισθησιακών ταινιών της εποχής που η Ελλάδα άρχισε να συγκρούεται μετωπικά με τον συντηρητισμό.

1 hardcore sex ταινία είχε γυρίσει ο Λαρισαίος πρωταγωνιστής, με τίτλο «Ο Ηδονοβλεψίας». Όλες οι άλλες ήταν απλώς «αισθησιακές». Κατόρθωσε όμως να κατοχυρωθεί στη συλλογική μνήμη ως «Ο Βασιλιάς της Τσόντας». 


10 δόσεις προβλέπονται φέτος για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, με την τελευταία να τοποθετείται χρoνικά τον Φεβρουάριο του 2023. Οι χρεώσεις για τους πολίτες ανέβηκαν στην πλατφόρμα την Τρίτη. 

80% των πολιτών θα πληρώσουν φέτος χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ.

13% θα πληρώσει τον ίδιο. 

7% με 8% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Για να προλάβω τους λαϊκιστές, καταθέτω πρόταση για κατάργηση με ένα νόμο και ένα άρθρο.    


8 ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται στις λίστες του Trip advisor με τα τοπ στον κόσμο για το 2022

2 βρίσκονται στη λίστα με τα 25 τοπ ξενοδοχεία στον κόσμο, το Ikos Aria στην Κω το οποίο ψηφίστηκε το 3ο καλύτερο και το Ikos Dassia το οποίο βρίσκεται στην 11η θέση. Γουάου, που έλεγε και ένας γνωστός μας.


73 ολόκληρες ημέρες έμεινε κλειστή η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο αλλά λειτούργησε ξανά τη Δευτέρα με επιτετραμμένο τον ηρωικό πρόξενο της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη.

25 Έλληνες είχε αφήσει πίσω του ο προηγούμενος πρέσβης της Ελλάδας στο Κίεβο όταν έφυγε από τη χώρα, σύμφωνα με σχετική επώνυμη καταγγελία Έλληνα που εργάζονταν στην ουκρανική πρωτεύουσα.


Verba Volant

Δημήτρης Τζανακόπουλος   

«Η εκτίμησή μας είναι ότι όλες αυτές οι κρίσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα συμπτώματα της χρεοκοπίας του φιλελευθερισμού. Απέναντι σε αυτή τη χρεοκοπία η Αριστερά έχει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, για τη διαφορετική ρύθμιση σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο της οικονομίας».
Ίσως θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος στον σύντροφο, που έχει ζήσει Αιγάλεω, ότι οι μόνες χώρες που χρεοκόπησαν στην πρόσφατη ιστορία ήταν αυτές που εφάρμοζαν φανερό ή κρυφο-κομουνιστικό μοντέλο.

Βασίλειος Κωστέτσος

«Το έκανες να μοιάζει φθηνό κομπινεζόν». Ο Βασίλειος «τα χώνει» στην Κιμ Καρντάσιαν για τον τρόπο με τον οποίο φόρεσε το διάσημο φόρεμα της Μέρλιν Μονρόε με το οποίο ευχήθηκε «Happy Birthday, Mr. President» στον Κένεντι.
Δεν διεκδικώ δάφνες στιλίστα, όμως μοιάζει σαν να κάνει κριτική ο Τριαντάφυλλος στον Μπόνο ή ο Νίκος Κολομπούρδας στον Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Θανάσης Ευθυμιάδης  

«Ο τρόπος ζωής που κάνω με βοηθάει πολλές φορές να μιλάω με έναν άνθρωπο χωρίς να τον πάρω τηλέφωνο».
Δεν κρίνω, δεν γνωρίζω. Να ρωτήσω όμως. Μιλάτε πριν ή αφού παίξετε PRO (evolution soccer);

Βασιλική Θάνου  

«Κατ’ αποτέλεσμα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου που αγωνίστηκε κατά της διαφθοράς, παρουσιάζεται ως ελεγχόμενη από κάποιους που υιοθετούν πρόθυμα κατασκευασμένα στοιχεία που εμφανίζονται μάλιστα με τρόπο ύποπτο και μετά από 6 χρόνια, ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα, και οι διεφθαρμένοι παρουσιάζονται ως θύματα εκβιασμού».
Διαβάζοντας τη δήλωση της δικαστίνας με τη σούπερ κόμμωση, αρχικά να δηλώσω ότι σέβομαι απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας. Εν συνεχεία όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι ακόμη και ο Ιούλιος ο Καίσαρ, που μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, προκαλούσε τη χλεύη των συγκλητικών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ