Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 19 - 25 Μαΐου 2022

5 λεπτά θα διαρκεί το ταξίδι Πέραμα-Σαλαμίνα με τη νέα υποθαλάσσια σήραγγα

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 829
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποθαλάσσια σήραγγα Πέραμα-Σαλαμίνα

Τα νέα της εβδομάδας 19 - 25 Μαΐου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

13 χώρες θα αποτελούν τη νεοσύστατη σύμπραξη Ασίας-Ειρηνικού, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τόκιο. Θα συμμετέχουν ΗΠΑ και Ιαπωνία αλλά όχι η Κίνα. Αγριεύουν τα πράγματα…

40% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται σε αυτές τις χώρες, ενώ η νέα συμμαχία θα είναι ανοιχτή για να υποδεχθεί και άλλες. Εντάξει τότε, ίσως τους παρεξήγησα αλλά και πάλι δεν νομίζω να εννοούν την Κίνα.


15 είναι οι χώρες στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

85% αποτελεσματικό είναι το υπάρχον εμβόλιο για την ευλογιά καθώς ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ παρόμοιος με εκείνον της «απλής» ευλογιάς.


748 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν προς την Ελλάδα από την ΕΕ, βάσει της 14ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Το ποσό αφορά στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε.

20 Αυγούστου 2022 λήγει η περίοδος της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία. Και δεν θα επεκταθεί.


2,258 ευρώ/λίτρο ήταν η ακριβότερη τιμή της αμόλυβδης βάσει του πιο πρόσφατου δελτίου επισκόπησης τιμών την Τρίτη 23 Μαΐου στην Ελλάδα.

1,63 ευρώ/λίτρο μπορεί κανείς να αγοράσει τη βενζίνη στη Βουλγαρία. Πολλοί συμπολίτες μας από τη βόρεια Ελλάδα μπαίνουν στον πειρασμό.

1,53 ευρώ/λίτρο κοστίζει στη Βόρεια Μακεδονία, την οποία οι συμπολίτες μας δεν αποφεύγουν, παρά την αντίθεσή τους με το όνομα.

1,36 ευρώ/λίτρο κοστίζει η βενζίνη στην Τουρκία. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πειρασμός και δη μεγαλύτερος.


2,32% έλαβε στις φοιτητικές εκλογές η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα ονομάζεται Bloco, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η «γαλάζια» ΔΑΠ. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως πανηγυρίζουν διότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Πανσπουδαστική (προσκείμενη στο ΚΚΕ) η ΝΔ ήρθε δεύτερο κόμμα με 27,66%.

2,54% ωστόσο ήταν το ποσοστό του Bloco ακόμη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής, η οποία (σύμφωνα με τη ΔΑΠ) έστησε δικές τις –ξεχωριστές– κάλπες σε αρκετές σχολές, ενώ σε άλλες δεν συμμετείχε καν.

2,69% έλαβε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, η οποία δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα ούτε της ΔΑΠ, ούτε της Πανσπουδαστικής. Και έβγαλε δικά της.

33,43% των ψήφων υποστηρίζει ότι έλαβε η Πανσπουδαστική στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

5,3% είχε λάβει το ΚΚΕ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.


1.838 πλοία ήταν η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάρτιο του 2022, αυξημένη κατά 1 πλοίο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

702 από τα πλοία αυτά είναι επιβατηγά, 488 είναι δεξαμενόπλοια, 406 είναι φορτηγά και 257 ανήκουν σε άλλες κατηγορίες.


4.500 άτομα ψήφισαν για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

301 άτομα θα αποτελούν τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

1/3 των εκλεγμένων μελών θα πρέπει να είναι γυναίκες.

10% του συνόλου (τουλάχιστον) θα πρέπει να είναι νέοι κάτω των 35 ετών.

3 θητείες μάξιμουμ θα μπορούν να κάνουν οι βουλευτές του κόμματος και δύο οι ευρωβουλευτές. Με δεδομένο ότι η μέτρηση για τους βουλευτές ξεκινά από το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (2018), η «σφαγή» αναβάλλεται για λίγο. Μέχρι να ισχυροποιηθεί, δηλαδή, ο νέος πρόεδρος.


50.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη από τον Ανδρέα Λοβέρδο, και επιπλέον να παύσει η κυκλοφορία του βιβλίου του «Απόπειρα δολοφονίας» και να αποσυρθούν όλα τα αντίτυπά του από την αγορά ζητά η πρώην Εφέτης και πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Ακραία λύσις, αλλά πάντοτε υπάρχουν και πιο ακραίες όπως π.χ. η πυρά.


128 ετών υποστηρίζει ότι είναι μια γυναίκα ονόματι Johanna Mazibuko από τη Νότια Αφρική, γεγονός που την καθιστά άνετα τον γηραιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

11 Μαΐου 1894 γράφει ως ημερομηνία γέννησης η ταυτότητά της.


240.909 επιβάτες αφίχθησαν το διάστημα 1-15 Μαΐου στα τέσσερα κύρια διεθνή αεροδρόμια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου έναντι 230.201 το 2019.

23% αυξημένη είναι η κίνηση στην Σαντορίνη καθώς στο νησί αφίχθησαν 32.947 επιβάτες τις πρώτες 15 μέρες του Μαΐου έναντι 26.714 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2019.


8,9 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της GPO, η οποία διενεργήθηκε μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

8 μονάδες έδειχνε η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας αλλά ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε σε πρωινή εκπομπή ότι η καλύτερη δημοσκόπηση είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Μήπως αυτή τη δημοσκόπηση την έκανε καμιά εταιρεία-φάντασμα, όπως είχε γίνει και στις εκλογές του 2019;

50,1% θετικές απόψεις συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

36,9% θετικές απόψεις συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης

3ος σε δημοφιλία έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με 36,6%.

21,7% συμπαθούν τον Δημήτρη Κουτσούμπα.


28% των ψήφων αναμένεται να συγκεντρώσει το κόμμα Μακρόν στις επερχόμενες γαλλικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στις 12 και 19 Ιουνίου.

27% συγκεντρώνει το κόμμα Μελανσόν και τρίτο έρχεται το κόμμα Λεπέν με 21%. Σκέφτομαι σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται διάφοροι εγχώριοι «τηλεοπτικοί» πολιτικοί, οι οποίοι δεν ξέρουν ποιο κόμμα να δηλώσουν ότι στηρίζουν.


5 λεπτά θα διαρκεί το ταξίδι Πέραμα-Σαλαμίνα με τη νέα υποθαλάσσια σήραγγα.

500 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η κατασκευή της, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024.

400 μέτρα θα είναι το μήκος και θα διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.


Verba Volant

Κώστας Μπάρκας   

«Η συντροφικότητα που πρέπει να επιδεικνύουμε, η συλλογική συμπεριφορά, η υπεράσπιση των συλλογικών αποφάσεων, ορίζουν ακριβή αναφορά της θέσης εκλογής στα όργανα του κόμματος συνοδεία προσωπικής φωτογραφίας με προσωπικό ευχαριστήριο μήνυμα».
Η απόπειρα έκφρασης πολιτικού λόγου είχε σαν αποτέλεσμα ποίηση εφάμιλλη με το «από την πόρτα σου περνώ και τηγανίζεις ψάρια και μου πετάς έναν κεφτέ, ευχαριστώ δεν καπνίζω». Αυτό ακριβώς, τίποτ’ άλλο…

Απόστολος Κακλαμάνης  

«Ήρθε το βυτιοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισε. Κάθε σπίτι έχει τον απόπατό του».
Ο παλαίμαχος πολιτικός μίλησε για τη «μεγάλη απόφραξη» στο ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση ήταν αναμενόμενο να είναι εξίσου δύσοσμη και ήρθε από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος έχει ευαισθησία σε τέτοια θέματα (ήταν άλλωστε ο εμπνευστής της λέξης βοθροκάναλα, όταν όλοι οι άλλοι (χρυσαυγίτες) τα έλεγαν τσοντοκάναλα). Ο αψύς του θύμισε απλώς ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ούτε παρθεναγωγείο ούτε το Λύκειο Ελληνίδων.

Πάνος Σκουρλέτης  

«Το Κογκρέσο χειροκροτούσε τον Μητσοτάκη γιατί η ομιλία ήταν… διασκεδαστική».
Μόνο η φράση του Εμμανουήλ Ροΐδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απάντηση: «Στην Ελλάδα άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά».

Ταγίπ Ερντογάν  

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης - Δεν θα ξαναμιλήσω μαζί του».
Φήμες αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις του και σκέφτεται σοβαρά να κάνει μπλοκ τον Έλληνα πρωθυπουργό στα social media…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ