Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 26 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2022

77% ήταν το ποσοστό των ψήφων που έλαβε η Ράνια Σβίγκου και εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 830
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράνια Σβίγκου, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Ράνια Σβίγκου © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 26 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

90% μειωμένες θα είναι φέτος οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα του εμπάργκο στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Επισφαλές είναι και το υπόλοιπο 10%, καθώς η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό.

3 ακόμη ρώσικοι κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί απαγορεύτηκαν βάσει της ίδιας συμφωνίας.

1 τράπεζα στερήθηκε το swift. Πρόκειται για τη Sberbank, η οποία τυγχάνει να είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα που ηγεμονεύει ο Πούτιν. Άουτς.

9 δισ. ευρώ είναι το νέο πακέτο βοήθειας που θα χορηγήσει η Ε.Ε. στην Ουκρανία, εντός του έτους.


1-0 ήταν το σκορ στον φετινό τελικό του  Champions League, υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης. Κάποιος θα μπορούσε να παραφράσει τη γνωστή ρήση του Γκάρι Λίνεκερ λέγοντας ότι το Τσου Λου είναι μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και στο τέλος κερδίζει η Ρεάλ.

2 τελικές προσπάθειες προς την εστία έκανε η «βασίλισσα» και η μία κατέληξε στα δίχτυα.

14 Champions League έχει κατακτήσει η ομάδα της Μαδρίτης. Έχει επίσης 3 διηπειρωτικά, 2 ΟΥΕΦΑ, 4 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και 4 Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων.

50.000-60.000 φίλαθλοι της Λίβερπουλ εκτιμάται ότι ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι.


100.000 τουρίστες από το Ισραήλ επισκέφθηκαν τη χώρα μας τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

62,1% υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας δηλώνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc. Ωστόσο ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως την πανεπιστημιακή αστυνομία».


8,5 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει έρευνα της Alco.

31,1% λαμβάνει η ΝΔ επί των έγκυρων από 30,6% στην προηγούμενη μέτρηση.

22,6% επί των έγκυρων λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας αυξήσει οριακά το ποσοστό του κατά 0,1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.


6 στους 10 πολίτες θα εμπιστεύονταν την έκδοση της σύνταξής τους σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για το Action24.

8 μόλις συντάξεις είχαν εκδοθεί από ιδιώτες μέχρι πέρυσι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνταν η «Εφημερίδα των Συντακτών».

50 προσχέδια συντάξεων ήταν το έργο των ιδιωτών μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ.

145.000 ήταν οι εκκρεμείς συντάξεις πέρυσι στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχέια του ΕΦΚΑ.

73.000 συντάξεις είναι εκκρεμείς φέτος, την πρώτη ημέρα του Ιουνίου. Θα έχουν εκκαθαριστεί όλες μέχρι αρχές Αυγούστου, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΕΦΚΑ. Φαίνεται ότι ή οι συνδικαλιστές έλεγαν λόγια του αέρα ή στο ΕΦΚΑ δούλεψαν πυρετωδώς τους τελευταίους δύο μήνες, με στόχο να εκθέσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.


79 ετών ήταν ο τραγουδιστής Δάκης, ο οποίος άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο την περασμένη Κυριακή. Ευτυχώς αναγνωρίστηκε το μεγαλείο του καθώς, στη μεταπολίτευση, οι έντεχνοι στρατευμένοι καλλιτέχνες τον χλεύαζαν ως «ελαφρύ».


200 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Νότιγχαμ Φόρεστ, μόνο από την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία. Αυτά είναι τα εγγυημένα έσοδα για τη συμμετοχή στη Λίγκα.

350 εκατ. ευρώ μπορεί να κερδίσει η ομάδα, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη, αν παραμείνει στην κατηγορία και την επόμενη σεζόν.

18ος πλουσιότερος μεταξύ των 20 ιδιοκτητών ομάδων της Premier League είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σύμφωνα με τη σχετική λίστα, η οποία καταρτίστηκε με στοιχεία από τα ΜΜΕ talkSPORT, Mirror και Sun.

505 εκατ. στερλίνες εκτιμάται ότι είναι η περιουσία του Έλληνα εφοπλιστή.

22,9 δισ. στερλίνες είναι η περιουσία του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

320 δισ. στερλίνες είναι η περιουσία του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει επενδύσει στη Νιουκάστλ και είναι ο πλουσιότερος μέτοχος ομάδας της Premier League.


1,1% ετήσια μείωση αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθυσμός της Κίνας από φέτος μέχρι και το 2100 σύμφωνα με την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης.

587.000.000 προβλέπεται να είναι οι Κινέζοι το 2100, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς σε σχέση με σήμερα.

2080 είναι το έτος κατά το οποίο ο ενεργός (εργαζόμενος) πληθυσμός της Κίνας θα είναι λιγότερος από τους συνταξιούχους. Τότε βλέπω να έρχονται μνημόνια, και πολιτικοί που θα υπόσχονται ελπίδα…


77% ήταν το ποσοστό των ψήφων που έλαβε η Ράνια Σβίγκου και εξελέγη γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

299 άτομα ψήφισαν, ενώ λευκό «έριξαν» 70 στελέχη.


Verba Volant

Ραλλία Χρηστίδου 

«Ξεκίνησαν με το κλείσιμο σελίδων και προφίλ πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων στο Facebook. Συνεχίζουν με κλείσιμο προφίλ στο Twitter και τον αποκλεισμό δημοσιότητας. Συμπέρασμα: είναι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η δεύτερη φορά να είναι αλλιώς!»
Δεν την ακούσαμε τότε που μας προειδοποιούσε για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης και καταντήσαμε να μπορεί να πηγαίνει στον Ιερό Βράχο ο κάθε ανάπηρος. Τώρα, μας προειδοποιεί ότι οι δεξιοί, τα πραγματικά αφεντικά του Ζούκερμπερκ και του Μπιλ Γκέιτς, θα μας στερήσουν τα τίμια ανώνυμα τρόλς. Ξεσηκωθείτε.

Σεμίνα Διγενή

«Είμαι τόσο εξοργισμένη, που ελπίζω να βγάλετε νόημα από το κείμενο που ακολουθεί. Μόλις πληροφορήθηκα από την ομάδα του YouTube ότι είμαι επικίνδυνη για την κοινωνία, γι' αυτό και με τιμώρησε παραδειγματικά, κατεβάζοντας το κανάλι μου!! Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς κατά τη γνώμη σας αντιμετωπίζεται αυτή η αυθαιρεσία, αυτός ο παραλογισμός της νέας τάξης ή καλύτερα αυτή η απροκάλυπτη λογοκρισία; Τι πρέπει να γίνει; Πόση ακόμη δυστοπία και τρομοκρατία;»
Οργίλη η δημοσιογράφος για τη δυστοπία των social media. Ίσως θα μπορούσε κάποιος να την ενημερώσει ότι η χρήση τους δεν είναι υποχρεωτική. Άλλωστε υπάρχουν και ανεξάρτητες, δημοκρατικές πλατφόρμες όπως τα ρώσικα VKontakte και Moi Mir, που επιτρέπει και ο κύριος Πούτιν.

Ράνια Σβίγκου  

«Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η γείωση στους κοινωνικούς χώρους».
Σοβαρή καταγγελία από τη νέα γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. καλή επιτυχία). Λογικά θα θερίζουν οι ηλεκτροπληξίες στα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια…

Κώστας Μπακογιάννης 

«Τα 24 νέα δέντρα θα κάνουν τη διαφορά».
Ο δήμαρχος Αθηναίων αφουγκράζεται την αδικαιολόγητη μεμψιμοιρία των κατοίκων για τον «μεγάλο περίπατο» –επειδή τάχα δεν είναι λειτουργικός και όμορφος– και εξηγεί ότι το έργο «θα δείξει» με τη φύτευση 24 δέντρων. Λογικό. Όπως «δείχνει» ένα καλό σακάκι με την προσθήκη μιας ποσέτ δηλαδή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ