- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οικονομολόγοι δείχνουν στην επικεφαλής της ΕΚΤ τον δρόμο που αποφάσισε να πάρει η Fed, να αυξήσει τα επιτόκιά της για να χτυπήσει τον πληθωρισμό.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, έκανε το μεγάλο βήμα. Προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Και μάλιστα όχι κατά 0,25%, όπως ήταν η συνήθης τακτική αυξήσεων μέχρι τώρα, αλλά κατά 0,50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,75% με 1,00%. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά εξαιρετικά αναγκαία και αναμενόμενη από την αγορά και την πολιτεία, που ίσως θα πρέπει να «εμπνεύσει» και τους ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, παραθέτοντας τους λόγους γι αυτό το βήμα και προαναγγέλλοντας και νέες αυξήσεις επιτοκίων. «Η οικονομία και η χώρα έχουν περάσει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές. Είναι σημαντικό να μειώσουμε τον πληθωρισμό, εάν θέλουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας που ωφελούν όλους. Από τη σκοπιά της εντολής που έχουμε λάβει από το Κογκρέσο να προωθήσουμε τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η τρέχουσα εικόνα είναι ξεκάθαρη. Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ο πληθωρισμός πολύ υψηλός. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και περιμένει ότι οι επόμενες αυξήσεις θα είναι κατάλληλες. Επιπλέον, ξεκινάμε τη διαδικασία σημαντικής μείωσης του μεγέθους του ισολογισμού μας».
Με αυτά τα εργαλεία η Fed ελπίζει ότι θα βοηθήσει την αμερικανική οικονομία, που, όπως και όλες οι άλλες στον κόσμο, χτυπήθηκε από τις απανωτές κρίσεις με τελευταία τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Tζερόμ Πάουελ είναι αισιόδοξος.
«Έχουμε μια καλή ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών χωρίς σοβαρή ύφεση και χωρίς σημαντικά υψηλότερη ανεργία» είπε στους δημοσιογράφους. «Και ανέφερα τους λόγους για αυτό. Άρα, βλέπω μια ισχυρή οικονομία τώρα. Βλέπω μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν κατάλληλους ανθρώπους για να προσλάβουν. Δεν μπορούν να τους βρουν. Άρα, συνήθως σε μια ύφεση θα είχαμε ανεργία. Τώρα έχουμε πλεονάζουσα ζήτηση. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο να μειωθεί αυτή η πλεονάζουσα ζήτηση, χωρίς να αφήνουμε τους ανθρώπους χωρίς δουλειά … Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι απλό… Η δουλειά μας δεν είναι να αξιολογούμε τις πιθανότητες επιτυχίας, αλλά να προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Λοιπόν, αυτό κάνουμε».
Θα ακολουθήσει σε αυτήν την «επιθετική» πολιτική και η ΕΚΤ; Προς το παρόν δεν υπάρχουν δείγματα γραφής για το αντίθετο, αν και η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της, άφησε να εννοηθεί ότι από τον Ιούλιο είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για τον Ότμαρ Λανγκ, επικεφαλής οικονομολόγο της Targobank, η πολιτική της Fed για την καταπολέμηση της αύξησης τιμών και πληθωρισμού παίρνει πολύ καλό βαθμό. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να το πάρει ως παράδειγμα: Κυρία Λαγκάρντ, έτσι γίνεται».
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.