Πολιτικη & Οικονομια

Το γατάκι στην Αιδηψό, η δολοφονία του Ζακ, ο θάνατος του Μιχαήλ / Σκρολάροντας στα social media

Τι άλλο είχε η σοσιαλμιντιακή φούσκα αυτές τις μέρες;

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marioupoli_4.jpg

Σκρολάροντας στα social media: O θάνατος του Μιχαήλ, η δολοφονία του Ζακ, το γατάκι στην Αιδηψό και το δικαίωμα στην έκτρωση

Θα ξεκινήσουμε με τρία θέματα που σχολιάστηκαν και αφορούν στα δικαιώματα.
Άλλες χώρες πάνε μπροστά, και άλλες οπισθοχωρούν.

1) Σύμφωνα με πρωτοφανή διαρροή του σχεδίου απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που προκαλεί περαιτέρω καχυποψία ανάμεσα στα μέλη του Δικαστηρίου αλλά και επαγρύπνηση στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας…


Αν η διαρροή του Politico αποδειχθεί αληθινή...


Τo θυμόμαστε πολύ καλά. Κάποιοι, προοδευτικοί συμπολίτες μας προτιμούσαν τον Τραμπ, γιατί η Χίλαρι ήταν πολεμοχαρής και «νεοφιλελεύθερη», ενώ κάποιοι βάζουν τη Λεπέν δίπλα στον Μακρόν (τι να ψηφίσεις; οι δύο χειρότερες επιλογές). Σε έναν κόσμο που ηγέτες είναι ο Πούτιν, ο Ερντογάν, ο Σι Τζινπίνγκ, φανταστείτε να είχαμε επιπλέον Τραμπ (τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ;) και Λεπέν (προς το παρόν τη γλιτώσαμε).

Eίναι και μια άλλη σκέψη. Ίσως έχει να κάνει με το ότι πολίτες της Δύσης θεωρούν τη Δημοκρατία ΔΕΔΟΜΕΝΗ. Έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι τα πράγματα δεν γυρίζουν πίσω, ότι κεκτημένα μπορούμε μόνο να κερδίζουμε, να διεκδικούμε περισσότερη ισότητα και πιο δίκαιες κοινωνίες. Όμως, να που μπορεί μια κοινωνία, πρωτοπόρα στον τομέα των δικαιωμάτων, να οδηγηθεί 50 χρόνια πίσω. Ο Τραμπ, που πολλοί προοδευτικοί φίλοι προτιμούσαν από τη Χίλαρι, είχε την ευκαιρία ως πρόεδρος των ΗΠΑ ανάμεσα σε άλλα να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ οπισθοδρομικών θέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όχι, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Κάποιοι μπορεί να γυρίσουν μια χώρα πίσω και άλλοι να την πάνε μπροστά. Και στις επιλογές που μας τίθενται κάθε φορά, έχει σημασία να ψηφίζουμε τον ένα ή τον άλλο. Όπως τα λέει η παρακάτω ανάρτηση:

«Μεταξύ αδιαφορίας, μικρόνιας, και ενορχηστρωμένης εκστρατείας παραπληρποφόρηση ... Έξι χρόνια μετά τα οι εγωισμοί, οι μαξιμαλισμοί και τα λάθη ακόμα πληρώνονται. Ο Trump τοποθέτησε τρεις φανατικούς συντηρητικούς στο Ανώτατο Δικαστήριο, και έτσι από το καλοκαίρι σε δεκατρείς πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών απαγορεύεται στις γυναίκες να αποφασίζουν οι ίδιες με τους γιατρούς τους για το σώμα τους, για πρώτη φορά από το 1973. Οι αμβλώσεις απαγορεύονται ακόμα και περιπτώσεις βιασμού ή και αιμομιξίας. Οι γυναίκες μετατρέπονται σε κατώτερης κατηγορίας άνθρωποι.
Επιμύθιο: ωραία ακούγεται η ρητορική «όλοι ίδιοι είναι», «ας έρθει ο φασισμός να ξαναπάρει μπροστά το κίνημα» κλπ. Όταν έρχεται ο φασισμός υπάρχει πολύ κόστος, επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων και τίποτα δε διασφαλίζει την επιστροφή στην προτεραία κατάσταση. Πόσο μάλλον σε καλύτερη. Ας τα σκεφτούμε αυτά».

 


2) Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, στον χώρο των δικαιωμάτων των γυναικών, είχαμε ένα καλό νέο. Με νέο νόμο καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί. Επίσης, επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου. Mια γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί, έχει πλέον περιθώριο μέχρι και τα 54 αντί τα 50. 

Δηλαδή, μέχρι τωρα μια γυναίκα που είχε χωρίσει ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να κάνει χρήση των ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του πρώην (!)

 


3) Επιπλέον στη χώρα μας διεκδικούμε να ανοίξει ένας ακόμα δρόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο γάμος, σύμφωνα με την παραδοσιακή αντίληψη, είχε σκοπό τη δημιουργία παιδιών και οικογένειας, με άλλα λόγια την αναπαραγωγή του είδους. Βέβαια στον σύγχρονο δυτικό κόσμο δεν κάνουν όλα τα παντρεμένα ζευγάρια παιδιά, ενώ πλέον έχουμε και παιδιά εκτός γάμου.

Αλλά ο γάμος έχει και ένα συμβολικό νόημα, είναι μία υπόσχεση αγάπης και κοινής ζωής ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Τώρα που οι κοινωνίες μας γίνονται πιο συμπεριληπτικές, γιατί να μην αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα να παντρεύονται –για πρακτικούς ή συμβολικούς λόγους– και τα ομόφυλα ζευγάρια; Και να δίνουν υποσχέσεις ζωής, να κάνουν ή να υιοθετούν παιδιά και να διαιωνίζουν το είδος;

Προσυπογράφουμε την παρακάτω ανάρτηση.


Το video για τα ίσα δικαιώματα στον γάμο φέρει την υπογραφή του Γιώργου Καπουτζίδη.

Πες το Ναι!


4) θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τομέα των δικαιωμάτων. Και αυτό στον αντίποδα μιας άλλης, πολύ τραγικής και στενάχωρης επικαιρότητας, όταν μόλις χθες βγήκε η απόφαση για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Όποιου δεν του είχε σφιχτεί το στομάχι όταν είδε το βίντεο της δολοφονίας του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο επί της Γλάδστωνος κοντά στην Ομόνοια, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Όσο η νομοθεσία προχωράει στα δικαιώματα των LGBTQ τόσο ωθείται η κοινωνία να συμπεριλάβει τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου. Τον 21ο αιώνα κανείς δεν θα έπρεπε να ντρέπεται ή να φοβάται ή να κινδυνεύει ή να δολοφονείται επειδή του αρέσουν οι γυναίκες αντί για τους άντρες ή το αντίθετο, ή επειδή διεκδικεί διαφορετική ταυτότητα φύλου από τη βιολογική του.

Για τον θάνατο του Ζακ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για θανατηφόρα σωματική βλάβη στον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και στον μεσίτη, όπως και σε τέσσερις από τους συνολικά οχτώ αστυνομικούς που έσπευσαν να τον συλλάβουν. Οι τέσσερις αστυνομικοί κρίθηκαν αθώοι, ενώ οι Σπυρίδων Δημόπουλος (κοσμηματοπώλης) και Αθανάσιος Χορταριάς (μεσίτης) ένοχοι για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν κάθειρξη 10 ετών έκαστος, με τον κοσμηματοπώλη να εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον, λόγω ηλικίας.

Η ανάρτηση της μητέρας του.


Πολλοί σχολίασαν τις ποινές, ότι δεν ήταν αρκετά αυστηρές, όπως και το ότι αθωώθηκαν οι τέσσερις αστυνομικοί. Όπως σχολιάστηκε το ότι η ιστορία αυτή συνέπεσε χρονικά με την ιστορία με το γατάκι που όλοι ξέρουμε. 10 χρόνια οι δύο δολοφόνοι του Ζακ, έως και 10 χρόνια φυλάκισης η ποινή για την κακοποίηση ζώων, που με τον νέο νόμο θεωρείται κακούργημα.

 


5) Φυσικά αυτή την είδηση την έχετε δει όλοι.


Το ζήτημα ανέδειξε η Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια (ή ενεργός πολίτης;) για τα κακοποιημένα ζώα. Έκανε ανάρτηση και ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά και μέσω email.

Είναι ωραίο που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δείχνει ευαισθησία για τα ζώα που κακοποιούνται και παρεμβαίνει προσωπικά.

Για ακόμη μία φορά ο συγκεκριμένος υπουργός δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ζώων και παρεμβαίνει. Υπενθυμίζουμε ότι ο βασανισμός ζώου αποτελεί κακούργημα με πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Κάποιοι σχολίασαν ότι αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρόβλημα, το να πρέπει να παρεμβαίνει ο υπουργός για να προχωρήσει η καταγγελία μίας υπόθεσης.


Επίσης ο δράστης είναι «τσεκαρισεμένα αντιμεβολιαστής», διαβάζουμε σε σχόλιο, και με αναρτήσεις σαν αυτή:

frv0u9kxmaa_zgu.jpg

Το περίεργο είναι ότι δράστης δημοσιοποίησε το επίμαχο βίντεο στο Instagram, δηλαδή θεώρησε αστείο το να κλωτσάς μια γάτα για νa πέσει στη θάλασσα, χωρίς να του περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες. Σε αναρτήσεις μάθαμε επίσης πως δεν είναι η πρώτη φορά που του φαίνεται αστεία η κακοποίηση ενός ζώου και νιώθει άνετος να την αναρτά στα σόσιαλ. Του δικού του ζώου...

kakopoiisi-zoon.jpg

Εντωμεταξύ υπάρχει ιστορικό, που επίσης σχολιάστηκε.


Το σίγουρο είναι ότι κάποιος που κακοποιεί ένα ζώο δεν σταματάει εκεί.

 


5) Μια γέφυρα για να πάμε στην Ουκρανία.


Αν και δεν τη χρειαζόμασταν. Ή μάλλον, η στήλη θα σχολίαζε: Μακάρι την ευαισθησία για το γατάκι να τη δείχναμε και για τα γατιά, τα σκυλιά και τους ανθρώπους της Ουκρανίας.

Οι γάτες και οι σκύλοι που εκτοπίζονται, βομβαρδίζονται, τραυματίζονται και πεθαίνουν στην Ουκρανία είναι αμέτρητοι. Eίναι απίστευτο αλλά δεν υπάρχει φωτογραφία Ουκρανού πρόσφυγα, στρατιώτη, αιχμαλώτου, κατοίκου βομβαρδισμένης ή άλλης πόλης, στο καταφύγιο, στα χαλάσματα, στους δρόμους, στα αυτοκίνητα, χωρίς ζώο.

Είναι πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο πόσο αγαπούν οι Ουκρανοί τα ζώα τους.

Aλλα κaι πόσο οι γάτες αγαπούν τους Ουκρανούς!


Εδώ μία από τις πάμπολλες ιστορίες διάσωσης γατιών.

Η ιστορία ξεκινά ως εξής: Μετά από βομβαρδισμό στην Borodyanka, βλέπουμε ένα 10ώροφο κατεστραμμένο κτίριο. Στον έβδομο όροφο κάποιοι παρατηρούν…


Οι Ουκρανοί ζουν όσα ζουν, αλλά τρέχουν όλη την ώρα να σώσουν τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δείτε στο βίντεο τον γερανό να κατεβάζει το γατάκι (πατήστε, για να το δείτε στο Facebook).


Αποστολή εξετελέσθη! Ο Eugene Kibets, που αυτό κάνει, διασώζει ζώα, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, κινητοποίησε την επιχείρηση διάσωσης για να κατεβάσουν το γατάκι από τον 7ο όροφο.


Eδώ ο Lorenzo TheCat μας πληροφορεί ότι το γατί που διασώθηκε είναι μια χαρά, αλλά ελαφρώς τσαντισμένο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.  (Ακολουθήστε τον λογαριασμό του Lorenzo, αν αγαπάτε τις γάτες)

Πήγε στο γιατρό!


Εδώ ασφαλής στο νέο του σπίτι.

Οι Ουκρανές γάτες…

Και οι Ουκρανοί σκύλοι…


Πραγματικά αμέτρητες οι ιστορίες...
Η στήλη θα επανέλθει με περισσότερες ιστορίες ζώων από την Ουκρανία.

6) Τα δύο αυτά πλάσματα μόλις εκκενώθηκαν από τη Μαριούπολη.


Ζώα παντού, και στα υπόγεια του Αζόφσταλ.
Δεν πρέπει να υπάρχει Ουκρανός χωρίς κατοικίδιο.

 


Εδώ η στιγμή της εξόδου. 100 από τα περίπου 1.000 άτομα που απέμειναν στο Αζοφστάλ βγαίνουν από την κόλαση.


Οι εναπομείναντες «ναζιστές», στα υπόγεια του Αζόφσταλ.
Τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας με όση φωνή τους απομένει.


Κάπου εκεί ανάμεσα θα ήταν και ο Μιχαήλ. Αν ζούσε. Τώρα που επιβεβαιώθηκε από τον Ουκρανό πρέσβη, στη συνέντευξη του Γιώργου Κουβαρά στη νέα του εκπομπή στην Ερτ, ότι σκοτώθηκε ο Μιχαήλ, που τόσο χλευάστηκε στην ελληνική Βουλή και στα ελληνικά σόσιαλ μίντια, πρέπει να το πούμε.

Κρίμα τόσος κόσμος να υιοθετεί τη ρωσική προπαγάνδα.

Θα κάνουμε ένα σχόλιο. Κάποιοι ψάχνουν ναζιστές στα χαλάσματα ενός πατριωτικού πολέμου. Ενίοτε κάνουν τα στραβά μάτια. Τους είχαν δίπλα τους όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή, και συχνά ψήφιζαν μαζί, όταν υπήρχε συμφέρον εξουσίας. Η ιδεοληψία και το κομματικό συμφέρον τυφλώνουν. 

7) Ο Μιχαήλ δεν ήταν Κασιδιάρης. Έχουν ευθύνη τα κόμματα. Στην πραγματικότητα δίνουν γραμμή για την αδιαφορία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και για την αδιαφορία απέναντι στην υπαρκτή μορφή που έχει πάρει ο ναζισμός. Καταγγέλλουν ανύπαρκτους ναζί αντί να καταγγέλλουν αυτούς που επιχειρούν να εξαλείψουν ένα ολόκληρο έθνος και να καλλιεργούν ενσυναίσθηση υπέρ αυτών που υφίστανται εκτοπίσεις, βιασμούς, βασανισμούς, δολοφονίες.

Πώς είναι δυνατόν να συμφωνείς με τον Λαβρόφ και να θεωρείσαι προοδευτικός;

279466293_1008325559796545_8407369618005204219_n.jpg

Ο οποίος Λαβρόφ μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση είπε ότι και ο Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα, όπως ο Ζελένσκι είναι Εβραίος. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Δηλαδή υπάρχουν Εβραίοι ναζί.

Και αν ο Ζελένσκι θέλει ειρήνη θα πρέπει να σταματήσει να δίνει «εγκληματικές» οδηγίες στους «ναζιστές» στρατιώτες του. Ο Ρώσος υπουργός επικαλείται μία από τις πιο ευτελείς θεωρίες συνωμοσίες για να στηρίξει τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας, και κάποιοι στην Ελλάδα τις αναπαράγουν.

Ή, όπως λέει μία άλλη ερμηνεία, πάνω σε αυτό το επιχείρημα, της αποναζιστικοποίησης, ο Πούτιν ετοιμάζεται στη μεγάλη παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα να κηρύξει ΠΟΛΕΜΟ στην Ουκρανία, για να καλέσει γενική επιστράτευση. Γιατί μέχρι τώρα αυτό που λέει στη χώρα του είναι ότι κάνει ΕΙΔΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

«Όσοι σιωπούν αυτό στηρίζουν»

Αντιγράφουμε:
Η βασική ιδέα του Ναζισμού είναι ότι κάποιοι, οι ομοφυλόφιλοι ας πούμε και οι Εβραίοι και άλλοι (οι Ρομά) δεν είναι άνθρωποι οπότε πρέπει να εξολοθρευτούν και δεν αρκεί αυτή η διαπίστωση, οι Ναζί προχώρησαν στην εξολόθρευση με βιομηχανικό τρόπο. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν ήταν απλά χώροι που μάζευαν ανθρώπους σε κακές συνθήκες διαβίωσης ήταν εργοστάσια που με τη χρήση της τεχνολογίας της εποχής εξολόθρευαν οργανωμένα και με σύστημα ανθρώπους.
Αυτό κάνει την εβραϊκή γενοκτονία μοναδική.
Ο ναζισμός είναι πρωτίστως ιδεολογία δεν είναι μια οργάνωση με δικά της οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που προκαλούν ένταση και πολέμους μεταξύ των κρατών.
Ο λόγος που χαρακτηρίζουμε τον Πουτινισμό ναζισμό είναι ακριβώς γιατί ζητάει την εξολόθρευση των Ουκρανών γιατί δεν τους αναγνωρίζουν ως ανθρώπους. Θέλουν να τους εξαφανίσουν επειδή είναι Ουκρανοί.
Γιατί να ασχολούμαστε εάν δεν είμαστε Εβραίοι ή Ουκρανοί;
Γιατί δεν πρέπει να επικρατήσει η λογική ότι κάποιος δεν είναι άνθρωπος στη βάση της φυλής του, της θρησκείας του ή κάποιας άλλης ταυτότητάς του. Γιατί αύριο μπορεί να έρθει και η σειρά μας και να πει ότι και οι Έλληνες δεν είναι άνθρωποι οπότε πρέπει να εξολοθρευτούν.
Υ.Γ. Επαναλαμβάνω τα θερμά μου συγχαρητήρια
 σε όσους σιωπάτε για να μην στεναχωρήσετε το ακροατήριό σας. ΑΥΤΟ στηρίζετε.


8) Διαβάστε αυτή την ανάρτηση για τον Μιχαήλ. Του το χρωστάμε.

Αντιγράφουμε.

Στην Ελλάδα, όπου συνήθως όσο πιο φανατικός είσαι, τόσο περισσότερα ξέρεις (όλα δλδ...), όταν μίλησε ο Ζελένσκι στη Βουλή και εμφανίστηκαν δύο μαχητές της Μαριούπολης πολλοί έγιναν έξαλλοι, έβγαζαν αφρούς, περιέφεραν ευτυχείς -για την ιδεολογική τους μαχητικότητα- την άγνοια και την ιδεοληψία τους και πάτησαν πάνω στο επιχείρημα περί νεοναζί (κεντρικό ψέμα της Μόσχας) για να μασκαρέψουν την απροθυμία τους να καταδικάσουν ευθέως και απερίφραστα την εισβολή.

Απόψε μαθαίνουμε από τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα ότι ο ελληνικής καταγωγής μαχητής Μιχαήλ, ένας από τους ηρωικούς υπερασπιστές της Μαριούπολης, έπεσε νεκρός. Επιβεβαίωση δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση, βασιζόμαστε στα λόγια του πρέσβη. Ο Μιχαήλ λοιδορήθηκε, έπεσαν τόνοι λάσπης πάνω του, χωρίς καν να γνωρίζουμε ποιος είναι και τι πραγματικά πιστεύει. Γνωρίζαμε μόνο ότι είναι εκεί, σε αυτή την κόλαση της Μαριούπολης, και δίνει μάχη με αυταπάρνηση - μέχρι τέλους. Φαίνεται ότι ήρθε το τέλος.

Λυπάμαι πολύ για τη λάσπη που έπεσε σε αυτόν τον συμπατριώτη μας. Έναν μαχητή για την υπεράσπιση της πατρίδας του. Για την ελευθερία της. Είμαι βέβαιος ότι οι αντιδράσεις στην χώρα της καταγωγής του τον αδίκησαν. Ελπίζω να μην τις έμαθε.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα...

 


9) Ένα ντοκιμαντέρ και μία έκκληση.

Βρείτε λίγο και χρόνο και δείτε το. Αποθηκεύστε το για κάποια άλλη στιγμή. Πρέπει να έχουμε γνώση και άποψη για τον πιο δραματικό, που μας αφορά, πόλεμο του αιώνα μας.


10) Για κλείσιμο, αυτή η φωτογραφία έπαιξε πολύ στον τοίχο μας

Αγαπήσαμε πολύ και αυτή τη σύνθεση, στην ιντερνετική στήλη των Αντώνη Οικονόμου και Γιώργου Λιγνού. Κάθε μέρα, εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, ο πρώτος συνδυάζει δύο φωτογραφίες αισθητικά, φτιάχνοντας ένα δίπολο, και ο δεύτερος τις σχολιάζει.

Georgios Lignos
Ναι! Μπροστά στην φρικη του πολέμου και την οσμή του θανάτου στρεφουμε το βλέμμα στον ουρανό.
Κι αν είναι ημέρα φροντίζουν οι εχθροί μας να ετοιμάσουν για εμας την ψευδαισθηση του έναστρου ουρανού γαζώνοντας την γκαραζοπορτα με σφαίρες.
Το σύμπαν αδιαφορεί για τα παθη των ανθρωπων. Κι ωστόσο η σκέψη του δίνει ελπίδα.
Κρυμμενος στο βάθος του
γκαράζ ο Volodymyr, κρατουμενος του φόβου, πέριμενε μεχρι να μπορεσει να ανοιξει την πόρτα να δει το φως του ηλιου.

(από το πρώτο σχόλιο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ