Πολιτικη & Οικονομια

Περί τα 1,5 δισ. ευρώ αντλεί το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περί τα 1,5 δισ. ευρώ αντλεί το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου
Ευρώ και χαρτονομίσματα © Pixabay / moerschy

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το δημόσιο να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.

Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με την τελική τιμολόγηση να διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης επί των mid-swaps. Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχικό guidance στις 115 μονάδες βάσης επί των mid-swaps, δηλαδή περίπου στο 2,57%.  

Σημειώνεται πως ο υπάρχων τίτλος έχει λήξει τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.

Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.

Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ