Πολιτικη & Οικονομια

Δώρο Πάσχα: Πότε μπαίνει σε εργαζόμενους σε αναστολή ή πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» - Υπολογισμός

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 πληρώνεται το Δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους σε αναστολή ή μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 πληρώνεται το Δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους σε αναστολή ή μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» © Pixabay

Δώρο Πάσχα 2022 και εργαζόμενοι σε αναστολή ή πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση από το κράτος. Πώς γίνεται ο υπολογισμός.

Δώρο Πάσχα 2022 και συγκεκριμένα την πρώτη δόση λαμβάνουν την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Τα χρήματα θα μπουν από το κράτος στους δικαιούχους και συγκεκριμένα θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει γνωστοποιήσει πώς και πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα από το κράτος σε εργαζόμενους σε αναστολή στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληρωμές αυτήν την εβδομάδα από τον e-ΕΦΚΑ, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 θα γίνει:

  • Καταβολή ενίσχυσης στους εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Μάρτιος 2022) και Δώρο Πάσχα για την περίοδο 1η Ιανουαρίου-31 Μαρτίου 2022.
  • Καταβολή Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο 2022.

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται – Πότε πληρώνεται – Τι γίνεται με τις αναστολές | OPEN TV

Δώρο Πάσχα 2022 και εργαζόμενοι σε αναστολή ή «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» - Πώς θα πληρωθούν

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που μπήκαν σε αναστολή ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα πληρωθούν σε δύο δόσεις. Αναλυτικά:

  • Η πρώτη δόση καταβάλλεται την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας. Θα αφορά όσους εντάχθηκαν στη «Συν-Εργασία» για οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή τον Ιανουάριο 2022.
  • Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα η πρώτη δόση για όσους εργαζομένους εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Απρίλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας.
  • Η δεύτερη δόση του δώρου Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου.

Υπολογισμός Δώρο Πάσχα 2022 στον ιδιωτικό τομέα - Πώς υπολογίζεται - Πίνακας


Σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό για το πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αυτό σημαίνει:

  1. Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
  2. Αν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου Πάσχα.

Η αναλογία δώρου Πάσχα 2022 υπολογίζεται ως ακολούθως:

  • Αμειβόμενος με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού
  • Αμειβόμενος με ημερομίσθιο, ένα ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Πίνακας του ΚΕΠΕΑ για το Δώρο Πάσχα και το πώς υπολογίζεται

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ