Πολιτικη & Οικονομια

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: Η Κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με πέντε νέους Ρομά

«Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσαν να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε με πέντε νεαρούς Ρομά στο Προεδρικό Μέγαρο
Συνάντηση της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με πέντε νεαρούς Ρομά © Facebook / Katerina Sakellaropoulou

Παγκόσμια Ημέρα Ρομά - 8 Απριλίου: Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με πέντε νέους Ρομά που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνάντησε σήμερα Παρασκευή (8/4) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, πέντε νέους Ρομά, που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. 

«Χαίρομαι πολύ που σας υποδέχομαι εδώ, την ημέρα αυτή που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως ημέρα των Ρομά, για την ενσωμάτωση των Ρομά, για να θυμόμαστε αυτά που έχουν θυσιάσει και όσα έχουν περάσει στο παρελθόν και να δίνουμε μια προοπτική για το μέλλον» σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενη τους πέντε νέους τους οποίους περιέγραψε ως «ζωντανή απόδειξη ότι ακριβώς όταν δίνουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους, που δικαιούνται καθ' όλα να έχουν ισότητα ευκαιριών, να είναι ίσοι στην κοινωνία όπως πρέπει να είμαστε όλοι, η ένταξη και η ενσωμάτωση γίνεται πιο εύκολα. Τα παιδιά αυτά είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ευκαιρίες. Με τις ευκαιρίες μπορούν να προχωρήσουν και γίνονται παράδειγμα για τους επόμενους, και έτσι σιγά σιγά προχωρούν οι δημοκρατικές κοινωνίες», είπε στους πέντε νέους η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο με πέντε νέους Ρομά
Η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας τιμάτε στη σημαντική αυτή ημέρα για εμάς. Στεκόμαστε σήμερα εδώ μπροστά σας με ψηλά το κεφάλι όχι σαν κακόμοιροι και παραγκωνισμένοι Ρομά με το χέρι παρατεταμένο αλλά σαν πρεσβευτές της χώρας μας πλέον. Με τη βοήθεια του Φάρου του Κόσμου και του πατέρα Αθηναγόρα έχουμε καταφέρει να σπάσουμε κομμάτι-κομμάτι το τείχος του γκέτου τής περιοχής μας και έχουμε καταφέρει να ταξιδέψουμε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής εκπροσωπώντας τη χώρα μας» ανέφερε ο Παρασκευάς Σελίμ, απόφοιτος επαγγελματικού λυκείου και φοιτητής πλέον στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Η Πρόεδρος συνομίλησε με τον Παρασκευά Σελίμ, τον Γιώργο Κυδώνη, τον Μάνο Μουλιανάκη, την Γωγώ Καλπαζίδου και την Ειρήνη Ράπου, όλοι προερχόμενοι από τσιγγάνικες κοινότητες που πλέον σπουδάζουν και διακρίνονται ο καθένας στον τομέα του.

Οι πέντε νέοι προσέφεραν στην Πρόεδρο ως δώρο το βιβλίο «Το Ξεχασμένο Ολοκαύτωμα» που αφορά τα δεινά των Ρομά από τους Ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και ένα βιβλίο που εξέδωσαν οι ίδιοι με παραδοσιακές συνταγές των Ρομά. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο για τη μαγειρική των Ρομά, η κ. Σακελλαροπούλου διαπίστωσε πόσες κοινές ρίζες και αναγωγές έχουν οι κουλτούρες μας και συζήτησε με τη Γεωργία Καλπαζίδου, η οποία ξεκινώντας από την τσιγγάνικη κοινότητα του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης είναι πλέον μεταπτυχιακή φοιτήτρια Γλωσσολογίας και μητέρα ενός αγοριού, για τις κοινές ρίζες των λέξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν απαρνιέται κανείς τη δική του ταυτότητα, μπορεί να συνυπάρχει με τους άλλους και να ενσωματωθεί στην κοινωνία για να παίρνει τα καλά στοιχεία».

«Έχω τη δυνατότητα να μελετώ την τσιγγάνικη γλώσσα σε επιστημονικό επίπεδο και να βλέπω τη βαλκανική της διάσταση, να βλέπω μέσα από το γλωσσικό μονοπάτι πόσο μεγάλο δέσιμο υπάρχει και με την Ελλάδα» σημείωσε η κ. Καλπαζίδου, προσθέτοντας ότι «η ελληνική γλώσσα έχει συμβάλει ριζικά στη δόμηση των τσιγγάνικων διαλέκτων». Τους νέους συνόδευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλά με πέντε νέους Ρομά που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνάντηση με πέντε νέους Ρομά © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σακελλαροπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Ρομά (8 Απριλίου): «Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσαν να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό»

Σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι οι πέντε νέοι «είδαν στη δημόσια εκπαίδευση μια ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και επανεκτίμησης της θέσης τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με πείσμα και υπομονή κατόρθωσαν να σπάσουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, να αμφισβητήσουν στην πράξη αναχρονιστικές συνθήκες και να ανοίξουν τα φτερά τους στον επαγγελματικό στίβο, συμβάλλοντας παράλληλα στην κατάρριψη των στερεοτύπων».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έκανε ξεχωριστή αναφορά στη Γεωργία Καλπαζίδου και την Ειρήνη Ράπου, από την τσιγγάνικη κοινότητα της Φλώρινας, τονίζοντας ότι «ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός ότι οι δύο κοπέλες επέλεξαν σπουδές που θα τις οδηγήσουν, ως εκπαιδευτικούς πια, στις σχολικές αίθουσες, ενώ η ενασχόλησή τους αφορά την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κατέβαλαν διπλάσιο κόπο από τα αγόρια ώστε να χειραφετηθούν από το οικογενειακό παραδοσιακό πλαίσιο και να απαιτήσουν ισότιμη συμμετοχή στη μόρφωση και την παιδεία».

«Η Γωγώ, ο Γιώργος, η Ειρήνη, ο Μάνος και ο Παρασκευάς αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης των Ρομά στην κοινωνία και ισχυρή απάντηση στα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων που παλεύουμε όλοι μαζί να εξαλείψουμε από τον τόπο μας. Όλοι αξίζουν μια ευκαιρία», καταλήγει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ