Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 31 Μαρτίου - 6 Απριλίου 2022

410 πτώματα είχαν περισυλλεγεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Μπούτσα μετά τη θηριωδία των Ρώσων.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 822
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες από την Μπούκα δείχνουν ομαδικό τάφο 14 μέτρων δίπλα σε εκκλησία © EPA / MAXMAR
Δορυφορικές εικόνες από την Μπούκα δείχνουν ομαδικό τάφο 14 μέτρων δίπλα σε εκκλησία © EPA / MAXMAR

Τα νέα της εβδομάδας 31 Μαρτίου - 6 Απριλίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

73,486,938 μετοχές του Twitter έχει πλέον στην κατοχή του ο Elon Musk, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με ποσοστό 9,2%.

27% άνοδο σημείωσε τη Δευτέρα η τιμή της μετοχής του Twitter, στον απόηχο της είδησης.

2,89 δισεκατομμύρια αξίζει η συμμετοχή του Musk, σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Δευτέρας. 

236.7% κέρδος κεφαλαίου θα είχατε καταγράψει αν είχατε επενδύσει στο Twitter, 5 χρόνια πριν. Δηλαδή τον Απρίλιο του 2017. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει το χρηματιστηριακό ρητό «κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο».


40 ευρώ ανά θερμική MWh θα λάβουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Απρίλιο, από 20 ευρώ ανά θερμική MWh τον Μάρτιο. Πρόκειται φυσικά για την επιδότηση φυσικού αερίου. Στην κυβέρνηση ψάχνουν  λύσεις αλλά διαρκώς εμφανίζονται μαθητευόμενοι μάγοι που προτείνουν ακραίες μεθόδους, όπως δασμούς κ.λπ. Ευτυχώς ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει πλήρως και τους «γειώνει», ειδάλλως θα παθαίναμε ό,τι και με τις μπανάνες στα 80s. 


8.000 ευρώ αποζημίωση στον Μάρκο Σεφερλή καλείται να πληρώσει η Έλενα Ακρίτα, σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, για παλαιότερο κείμενό της κατά του δημοφιλούς κωμικού. Σεβόμενη την απόφαση της δικαιοσύνης, η Ακρίτα χαρακτήρισε την απόφαση «σκοταδιστική που μας γυρίζει χρόνια πίσω». 


6 εφαρμογές απόκρυψης της ταυτότητας των χρηστών που σερφάρουν στο internet ήταν μεταξύ των 8 δημοφιλέστερων εφαρμογών που κατέβασαν οι Ρώσοι από το Apple Store και το Google Store στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Sensor Tower. 

1 εφαρμογή για internet χωρίς λογοκρισία και η 1 επικοινωνίας (Telegram που υπόσχεται κλήσεις και μηνύματα που δεν μπορούν να υποκλαπούν) συμπληρώνουν την οκτάδα. Δύσκολα μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει αδικαιολόγητους τους φόβους τους.

1.075% αύξηση είχαν τα downloads της εφαρμογής Signal (επίσης υπόσχεται ασφαλή επικοινωνία) στην Ουκρανία από την ημέρα της εισβολής μέχρι τις 20 Μαρτίου. Προφανώς φοβούνται τις υποκλοπές των Ρώσων.

286% αύξηση όμως είχαν τα downloads του Signal και στη Ρωσία, στο ίδιο διάστημα. Προφανώς φοβούνται και εκεί τις υποκλοπές των Ρώσων.


22,5% περισσότεροι είναι οι Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί οι οποίοι επιθυμούν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση, σε σχέση με όσους δεν τη θέλουν, σύμφωνα με έρευνα του YouGov. 


7,75% περισσότεροι ερωτηθέντες θέλουν την ένταξη του Μαυροβουνίου και 5,25% την ένταξη της Βορείου Μακεδονίας. 

32,25% λιγότεροι ωστόσο είναι εκείνοι που θα ήθελαν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη. Εντυπωσιακό ποσοστό, που δεν δικαιολογεί τους φόβους της γερμανικής πολιτικής ελίτ, κάθε φορά που χρειάζονται μέτρα για να συνετίσουν τονσουλτάνο. 


20%-50% αύξησε τις τιμές στα προϊόντα της η γερμανική αλυσίδα super market Aldi, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. 

9,7% αύξηση τζίρου εμφανίζουν στη χώρα μας τα προϊόντα «ιδιωτικής ετικέτας» από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IRI.

8% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, παρά τα επιδόματα της κυβέρνησης. Κάποιοι λένε ότι τα επιδόματα αυτά θα αυξήσουν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτοί οι κάποιοι ονομάζονται οικονομολόγοι…

15,6% ήταν τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός στη Λιθουανία.

9,8% στην Ισπανία.

4,6% ο πληθωρισμός στη Μάλτα.


43% θα αυξηθεί η εξόρυξη λιγνίτη φτάνοντας ακόμη και τους 15 εκατ. τόνους έναντι των 10,5 εκατ. τόνων σήμερα. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με την πιθανότητα να κλείσει ο Πούτιν τη στρόφιγγα. Το αποτέλεσμα; Μικρότερο των προσδοκιών διότι η αυξημένη παραγωγή λιγνίτη δεν επαρκεί ούτε για «ζήτω»…

25,9 εκατ. ευρώ ζημίες εμφάνισε η ΔΕΗ για το 2021, διαψεύδοντας τις φαντασιώσεις των πολιτικών για φορολόγηση των υπερκερδών. 

872 εκατ. ήταν τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) της επιχείρησης. Είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν διάφοροι οικονομικά αναλφάβητοι και θα ζητήσουν να φορολογηθούν τα συγκεκριμένα κέρδη, το 90% των οποίων ωστόσο αφορά λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Όπερ σημαίνει ότι το αίτημα για φορολόγηση των λειτουργικών κερδών θα οδηγούσε σε λουκέτο.


2.000 ευρώ είχε ανακοινωθεί ότι θα εισπράξουν όσοι ταλαιπωρήθηκαν στην Αττική Οδό. Χθες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία με εξαιρετική διακριτικότητα έβαλε στην απόδειξη πληρωμής μια αποποίηση από περαιτέρω αποζημιώσεις. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ζητήσει αν θυμάμαι καλά να αποζημιωθούν οι πολίτες, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. 


10.000 άνθρωποι, εκτιμά η εφημερίδα «Αυγή», βρέθηκαν στη συναυλία Ειρήνης που διοργανώθηκε στα Προπύλαια. Χαρακτηριστικό της συναυλίας ήταν ότι δεν υπήρχαν σημαίες της Ουκρανίας παρά μόνον προς πώληση, τις οποίες κανείς δεν αγόραζε.

3,4% τηλεθέαση στο δυναμικό κοινό και 4,7% στο γενικό κατέγραψε η εκπομπή «Μουσικό Κουτί» με θέμα την Ουκρανία. Χαρακτηριστικό της εκπομπής ήταν ότι με εξαίρεση τους οικοδεσπότες, τη Φαραντούρη, τον Σαββόπουλο, τον Δρογώση, τον Ζιώγαλα, τον Δημητριάδη και μερικούς ακόμα, οι υπόλοιποι  δυσκολεύονταν και να πουν το όνομα της Ουκρανίας. Για το όνομα της Ρωσίας, ας μη το συζητάμε καθόλου...


410 πτώματα είχαν περισυλλεγεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Μπούτσα μετά τη θηριωδία των Ρώσων. Σκότωναν αμάχους ακόμη και με δεμένα χέρια. Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι σφαγές, δήλωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

14 περίπου μέτρα μήκος έχει ο ομαδικός τάφος που εντοπίστηκε κοντά σε εκκλησία της πόλης. 


Verba Volant

Έφη Αχτσιόγλου - Αλέξης Χαρίτσης

«Οι επιλογές Μητσοτάκη εκτόξευσαν τον πληθωρισμό στο 8%».
Το αγαπημένο ντουέτο συνεχίζει τις οικονομικές αναλύσεις. Ας το διαβάσουμε ανάποδα. Αν ο Μητσοτάκης δεν είχε κάνει τις συγκεκριμένες επιλογές, ο πληθωρισμός θα ήταν ίσως και μηδενικός. Λογικό, μη βλέπετε τι συμβαίνει αλλού…

Μαριάντα Πιερίδη  

«Δεν θα ασχοληθώ ξανά με το τραγούδι».
Ο πειρασμός είναι μεγάλος, αλλά θα περιοριστώ στο να ρωτήσω αν πρόκειται για υπόσχεση ή απειλή…

Κώστας Δουζίνας  

«Ένα πρόγραμμα όταν είσαι αντιπολίτευση σπανίως το βάζεις σε εφαρμογή στην κυβέρνηση».
Αν ήταν χασάπικο θα είχε ταμπέλα «η ειλικρίνεια». Σπάνια, για να μην πω ποτέ, ένας πολιτικός λέει αυτή την αλήθεια στους ψηφοφόρους του. Ότι δηλαδή τους λέει ψέματα προεκλογικά. Μπράβο και πάλι μπράβο. 

Γιάνης Βαρουφάκης

«Η διαδικασία όμως που εγκρίνατε, κύριε πρόεδρε, για την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι μετατρέπει τη Βουλή σε χώρο μονολόγου. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πάντα να είναι χώρος διαλόγου».
Δηλαδή, σας σφάζουνε, αλλά καθίστε να το συζητήσουμε…

 Μαρία Ζαχάροβα  

«Ποιοι είναι οι αριστοτέχνες της προβοκάτσιας; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».
Αυτό ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη σφαγή στην Μπούτσα. Το γνωρίζαμε ήδη, μαντάμ, από τα τοπικά σας φερέφωνα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ