Πολιτικη & Οικονομια

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για το φυσικό αέριο - Λήγει το τελεσίγραφο της Ρωσίας

Ποιοι συμμετέχουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο © EPA/ROBERT GHEMENT

Φυσικό αέριο: Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας για το τελεσίγραφο του Βλαντιμίρ Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια.

Έκτακτη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το φυσικό αέριο, καθώς αύριο (31/3) λήγει το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για πληρωμές σε ρούβλια. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Φυσικό αέριο - G7: Απορρίπτουν το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια

Η Ομάδα των Επτά (G7) μεγάλων οικονομιών συμφώνησε να απορρίψει την απαίτηση Πούτιν να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ο Χάμπεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι «όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν πλήρως ότι αυτό (θα ήταν) μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων». Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός «η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και θα παροτρύνουμε τις εταιρείες που επηρεάζονται να μην ακολουθήσουν το αίτημα του Πούτιν».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συντονίσουν τη θέση τους και ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν επίσης παρόντες.

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πληρωμή των συμβολαίων για την παροχή φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η Ρωσία δεν θα δέχεται πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass. «Αποφάσισα να εφαρμόσω ένα σύνολο μέτρων για την πληρωμή - ας ξεκινήσουμε από αυτό - για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες, με ρωσικά ρούβλια το συντομότερο δυνατό», είπε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις     

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ