Πολιτικη & Οικονομια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Σαϊντού Καμαρά

Ο μαθητής κινδυνεύει με απέλαση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αριστούχος μαθητής, Σαϊντού Καμαρά
Ο αριστούχος μαθητής, Σαϊντού Καμαρά © ertnews.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Σαϊντού Καμαρά που κινδυνεύει με απέλαση - Πότε εξετάζεται η τελική απόφαση για χορήγηση ασύλου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, στις 16:30 με τον αριστούχο μαθητή, Σαϊντού Καμαρά, που κινδυνεύει με απέλαση.

Ο Σαϊντού Καμαρά φοιτά στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου Αττικής και απειλείται με απέλαση από την Ελλάδα σε λίγες ημέρες, εξαιτίας της ενηλικίωσής του. Ο Σαϊντού παρήλασε μαζί με τους συμμαθητές του την 25η Μαρτίου. 

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση για τη χορήγηση ασύλου, καθώς θα εκδικαστεί η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό.

Σαϊντού Καμαρά: «Η Πολιτεία ενισχύει το αίτημά του», είπε ο Γιάννης Οικονόμου

«Ενόψει της επανεξέτασης του αιτήματος του Σαϊντού Καμαρά για να μείνει στην Ελλάδα, έχουν γίνει, εδώ και καιρό από την πλευρά της Πολιτείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ενισχύουν αυτό το αίτημά του», ανέφερε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Χωρίς κορώνες και κινήσεις εντυπωσιασμού το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 στο υπουργείο Παιδείας κάνει το ίδιο ακριβώς για όσα παιδιά το χρειάζονται, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τη σχολική χρονιά 2021-22 σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά εγγραφής και φοίτησης, μαθητών-προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο στις 16.30 με τον Σαϊντού Καμαρά», καταλήγει στο σχόλιό του ο κ. Οικονόμου.

Σαϊντού Καμαρά: Η ιστορία του αριστούχου μαθητή που απειλείται με απέλαση

Ο Σαϊντού Καμαρά, νεαρός μαθητής από τη Γουινέα, είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριστούχος μαθητής συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. «Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» τόνισε ο εκπαιδευτικός για τον αριστούχο πρόσφυγα που θα απελαθεί μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Όπως είπε, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νεαρό πρόσφυγα, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή του στην Ελλάδα και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση. Και εξήγησε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

Ο Πρόσφυγας από τη Γουινέα Σ.Καμαρά έκανε παρέλαση τιμώντας της 25η Μαρτίου | 25/03/2022 | ΕΡΤ

Σαϊντού Καμαρά: Η άφιξη στην Ελλάδα, η αίτηση ασύλου και η απέλαση μετά τη μαθητική παρέλαση

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».

Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, αισιοδοξεί ότι ο 18χρονος θα μείνει στην Ελλάδα, διότι τον έχει αγκαλιάσει όλη η τοπική κοινωνία. «Όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει να μείνει ο μικρός στη χώρα. Εντάχθηκε εξαιρετικά πριν από 3 χρόνια. Όλοι τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Ακόμα και όταν απαιτούνταν χρήματα για τις δραστηριότητες, στηριζόταν από το χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, είναι τεράστιο πισωγύρισμα – σε ανθρώπινο επίπεδο – η απέλασή του», εξηγεί η κυρία Ανδρούτσου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η δήμαρχος έδωσε εύσημα και στους δημότες της πόλης, καθώς δεν είναι τόσο σύνηθες να ενταχθεί τόσο ομαλά ένα προσφυγόπουλο και μάλιστα να δεχτεί κύματα αγάπης από όλους. «Εύχομαι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο, να κατανοήσουν οι αρχές ότι ο Σαϊντού θέλει να μείνει στην Ελλάδα -πράγμα που είναι σπουδαίο- και να παραμείνει στη χώρα μας. Θα τον στηρίξουμε για να μπει στο Πανεπιστήμιο», συμπληρώνει. Σημειώνεται, ότι η απόφαση για την απέλαση ή την παραμονή του Σαϊντού θα ληφθεί στις 30 Μαρτίου.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα» δήλωσε μετά την παρέλαση στους δημοσιογράφους ο 18χρονος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ