Ελλαδα

Άγιος Δημήτριος: Αριστούχος πρόσφυγας θα απελαθεί μετά την παρέλαση

Η ιστορία του Σαϊντού Καμαρά και το μήνυμα του διευθυντή του σχολείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιμέτωπος με απέλαση αριστούχος πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη
Αντιμέτωπος με απέλαση αριστούχος πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη © EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Αριστούχος πρόσφυγας θα απελαθεί μετά τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Ξεσηκωμός στην τοπική κοινωνία για να μη φύγει ο Σαϊντού Καμαρά.

Ο Σαϊντού Καμαρά είναι ο αριστούχος πρόσφυγας στην Ελλάδα, ο οποίος θα απελαθεί από τη χώρα μετά τη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριστούχος μαθητής θα δώσει κανονικά το παρόν στην αυριανή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί από τη χώρα, καθώς συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Αντιμέτωπος με την απέλαση αριστούχος πρόσφυγας - Τι δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» τόνισε ο εκπαιδευτικός για τον αριστούχο πρόσφυγα που θα απελαθεί μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Όπως είπε, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νεαρό πρόσφυγα, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή του στην Ελλάδα και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση. Και εξήγησε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

Σαιντού Καμαρά: Η άφιξη στην Ελλάδα, η αίτηση ασύλου και η απέλαση μετά τη μαθητική παρέλαση

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ