Ελλαδα

Σαϊντού Καμαρά: Σήμερα η απόφαση για την παραμονή του μαθητή

Η υπόθεσή του εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σαϊντού Καμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Σαϊντού Καμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου © Instagram / Kyriakos_

Σαϊντού Καμαρά: Σήμερα η απόφαση για την παραμονή ή απέλαση του μαθητή - Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Σαϊντού Καμαρά θα λάβει σήμερα (30/3) την απόφαση από την αρμόδια αρχή για την παραμονή του στην Ελλάδα ή την απέλασή του, καθώς η υπόθεση του αριστούχου μαθητή εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό. 

Μία ημέρα νωρίτερα, εχθές Τρίτη (29/3) ο Σαϊντού Καμαρά συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, εκφράζοντας προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση του παιδιού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Σαϊντού Καμαρά ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ενισχύσει τον φάκελό του, προκειμένου να μπορέσει να παραμείνει στην Ελλάδα. 

 

 


Ο Νίκος Κακλαμάνος, διευθυντής στο σχολείο του Σαϊντού Καμαρά στον Άγιο Δημήτριο μίλησε στην ΕΡΤ για τη μεγάλη κινητοποίηση που υπήρξε για την ανάδειξη αυτής της υπόθεσης. «Είτε με τα πόδια  ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο Σαϊντού  έρχεται στο σχολείο.  Αυτό το παιδί από την πρώτη ώρα μας εντυπωσίασε με τη διάθεσή του για μάθηση με τη διάθεσή του για ένταξη έχει αδράξει κάθε εκπαιδευτική ευκαιρία και  όλη αυτή την περίοδο δίνει αλλά και εισπράττει αλληλεγγύη ανθρωπιά και φιλία από τους συμμαθητές του», τόνισε ο κ. Κακλαμάνος. 

 

 

Σαϊντού Καμαρά: Η ιστορία του αριστούχου μαθητή που απειλείται με απέλαση

Ο Σαϊντού Καμαρά, νεαρός μαθητής από τη Γουινέα, είχε φθάσει στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αριστούχος μαθητής συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις έκανε δηλώσεις στην ΕΡΤ ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. «Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» τόνισε ο εκπαιδευτικός για τον αριστούχο πρόσφυγα που θα απελαθεί μετά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Όπως είπε, η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει τον νεαρό πρόσφυγα, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παραμονή του στην Ελλάδα και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση.

Σαϊντού Καμαρά: Η άφιξη στην Ελλάδα, η αίτηση ασύλου και η απέλαση μετά τη μαθητική παρέλαση

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Παρέμεινε για 1,5 χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και κατάφερε να αριστεύσει. Τον Δεκέμβριο 2021 βγήκε η απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε κάνει και πλέον αντιμετωπίζει την απέλαση από την Ελλάδα.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του» ξεκαθάρισε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου. Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας».

Ο Πρόσφυγας από τη Γουινέα Σ.Καμαρά έκανε παρέλαση τιμώντας της 25η Μαρτίου | 25/03/2022 | ΕΡΤ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ