Πολιτικη & Οικονομια

Σταϊκούρας: Εξαιρετική εξέλιξη η αναβάθμισή μας από τον οίκο DBRS

«Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τα ρίσκα από τον πληθωρισμό» επισημαίνει ο οίκος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρ. Σταϊκούρας: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική Οικονομία η αναβάθμισή της από τον οίκο «DBRS Morningstar»
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα φτάνει η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα από τον οίκο «DBRS Morningstar».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμαινε ότι «η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, με θετικές επιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή σκηνή».

Όπως ανέφερε επίσης ο υπουργός, «σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023. Και κάνει ένα βήμα προς την κατάκτηση ενός πολύ σημαντικού στόχου για το μέλλον της».

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών καταλήγει με την επισήμανση πως «εμείς συνεχίζουμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την οικονομία περισσότερο παραγωγική, δυναμική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη και την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Τι αναφέρει η DBRS για την Ελλάδα

«Η ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τα ρίσκα από τον πληθωρισμό και την πιο αδύναμη εμπιστοσύνη, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης. 

Οι τελευταίες δημοσιευμένες εκτιμήσεις της DBRS για την ελληνική οικονομία, τον Δεκέμβριο του 2021, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,4% το 2022, επομένως με βάση την εκτίμησή της ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη, φαίνεται ότι ο πήχυς πέφτει περίπου στην περιοχή του 3,5%. 

Η DBRS επισημαίνει ότι η Κομισιόν προέβλεπε στις χειμερινές εκτιμήσεις της ανάπτυξη 4,9% για την Ελλάδα το 2022. «Οι βασικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές σχετίζονται με τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις και επιτείνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ