Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης - Ρουμανία: «Καμία αλλαγή συνόρων με τη βία» (βίντεο)

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με Έλληνες επιχειρηματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι © EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Ρουμανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, αναφέρθηκε στην ουκρανική κρίση. Το μήνυμά του σε Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Ρουμανία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Klaus Iohannis και τον πρωθυπουργό Νικολέαε Τσιούκα. Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ουκρανική κρίση, τις διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία και τα ελληνοτουρκικά.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Θέλω να επαναλάβω πως θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, ως εκ τούτου καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις πρωτοβουλίες, που αντιβαίνουν αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδραση μας να μην είναι μόνον κοινή αλλά και ουσιαστική».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «βασική μέριμνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία, που αριθμεί περί τους 20 αιώνες ζωής. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζήτημα διεθνούς ασφάλειας, στα οποία η Ευρώπη καλείται να απαντήσει. Εμείς στην Ευρώπη γνωρίζουμε εξάλλου πως ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια».

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Από την τρέχουσα κρίση, ωστόσο, εξάγονται τρία συμπεράσματα:

  1. Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο.
  2. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
  3. Η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά στις απειλές, αλλά το παράθυρο μας πάντα ανοιχτό σε ό, τι αφορά στον διάλογο» αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία.

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου για να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae-Ionel Ciucă

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρουμανία - Τι δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός

«Πρέπει να αξιοποιηθεί το μεγάλο περιθώριο εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλους τομείς, που μπορούμε να αναπτύξουμε αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις» τόνισε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, στις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι.

«Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής προστασίας, που αποτελεί επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας, όπως έγινε πέρσι το καλοκαίρι στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα τη νέα παραβίαση από τη Ρωσία του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Τέτοιες εξελίξεις επιδεινώνουν την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης της κρίσης».

«Ελπίζουμε σε αυτό το εξάμηνο να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα του ευρωπαϊκού κανονισμού Μετανάστευσης και Ασύλου, ώστε το πλαίσιο να είναι πιο λειτουργικό» ανέφερε επίσης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, υπογραμμίζοντας: «Στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου η Ρουμανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα».

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis

Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρουμανίας στο Βουκουρέστι

Νωρίτερα, όπως αναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ρουμάνο πρόεδρο Klaus Iohannis στο Βουκουρέστι.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η κοινή βούληση των δυο πλευρών για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. 

Διαπιστώθηκε ακόμη συναντίληψη σε μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρουμανία | 23/2/22 | ΕΡΤ

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Έλληνες επιχειρηματίες στη Ρουμανία

Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι εδώ σε μια κρίσιμη, σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία. Έκρινα σκόπιμο να ολοκληρώσω το ταξίδι αυτό διότι μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω και με τους φίλους μας στη Ρουμανία, με τον κύριο πρόεδρο και με το νέο πρωθυπουργό τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε κοινά στις ρωσικές προκλήσεις στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία και μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά όλους μας, αφορά ιδιαίτερα και τη Ρουμανία, μια χώρα η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Αφορά ιδιαίτερα και την πατρίδα μας στον βαθμό που έχουμε πάρα πολλούς ελληνικής καταγωγής συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Μαριούπολης. Αφορά όμως ολόκληρο τον κόσμο, διότι καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα:

  • Συνδέεται με ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρουμανία,
  • διατηρεί ισχυρή οικονομική παρουσία και
  • κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των εμπορικών και επενδυτικών εταίρων της.

Σημείωσε ακόμη ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική επιχειρηματική παρουσία ισχυροποιείται διαρκώς, ενώ συγχρόνως παρατηρείται αυξημένη ρουμανική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα. 

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών κεφαλαίων, των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός της πατρίδας μας. Και φυσικά τα Βαλκάνια και ειδικά μία πολύ μεγάλη αγορά, η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η Ρουμανία, είναι μία αγορά η οποία προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Όλο και πιο στενές οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρουμανίας

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τα μέλη του Επιμελητηρίου για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το 2021:

  • Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση.
  • Για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ.
  • Τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας: τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δομικά υλικά.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του  Ελληνο-Ρουμανικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές των ελληνο-ρουμανικών οικονομικών σχέσεων. 

Πριν από τη συνάντησή του με τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που αποτελεί το παρεκκλήσιο της Ελληνικής Πρεσβείας. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ