Πολιτικη & Οικονομια

Ουκρανία - Σύσκεψη στο Μαξίμου: Τα σενάρια για το φυσικό αέριο

Σε ποια συμπεράσματα καταλήγει η κυβέρνηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINNISSI

Κρίση στην Ουκρανία - Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου: Τα σενάρια για το φυσικό αέριο και την Ελλάδα.

Τις πιθανές επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας στο επίκεντρο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για όλα τα πιθανά σενάρια, με απώτερο στόχο την διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κυβέρνηση και φορείς της αγοράς βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας από άλλες χώρες (π.χ Αίγυπτος).

Το συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πλήγμα στην ασφάλεια εφοδιασμού σε μια κλιμάκωση της έντασης. Σημειώνεται όμως ότι σε περίπτωση κλιμάκωση της έντασης, η Ρεβυθούσα θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και να καλυφθούν τα όποια κενά από εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο TAP.

 

Παράλληλα, στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της διάρκειας της κρίσης, από την οποία θα εξαρτηθεί και το πόσο θα ανέβουν οι τιμές φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα με δεδομένο ότι προχωρά σε επιδοτήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ