Πολιτικη & Οικονομια

Υπ. Παιδείας: Ο λαϊκισμός ωχριά μπροστά στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιες είναι οι 13 πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας © EUROKINISSI

Υπουργείο Παιδείας: Η απάντηση στις πρωτοβουλίες για την παιδεία που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας - Πώς σχολιάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στις πρωτοβουλίες για την Παιδεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, δίνει μέσω ανακοίνωσής του σήμερα (10/2) το υπουργείο Παιδείας, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αντιληφθούν  ότι η εξέλιξη και η πρόοδος δεν γυρίζει πίσω». 

«Ο ίδιος ο λαϊκισμός ωχριά μπροστά στην ανυπέρβλητη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Αμετανόητοι, αδίδακτοι από τα λάθη του παρελθόντος, τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολιτών, παρουσιάζουν ως δήθεν «προοδευτικές» δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές, που δεν πείθουν πια κανέναν», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας και συμπληρώνει: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει λεφτά και διορισμούς δίχως όρια, απ’ ευθείας από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου. «Πάρε κόσμε». Χωρίς βεβαίως να εξηγεί πού θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και γιατί στα τόσα χρόνια διακυβέρνησής του δεν κατάφερε τίποτε από όλα αυτά. Αδιαφορώντας για το πραγματικό όφελος των παιδιών μας και αγνοώντας τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συντάσσεται με την κοινή λογική, υπόσχεται την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ζητά επιστροφή στο καθεστώς των εισακτέων της λευκής κόλλας, των «αιώνιων φοιτητών» δίχως σκοπό, που εισάγονταν σε Τμήματα ή Σχολές χωρίς προοπτική επιτυχούς φοίτησης και αποφοίτησης. Η ψηφοθηρική, μικροκομματική λογική, η εμπορία ψεύτικων ελπίδων, εις βάρος των νέων και των Πανεπιστημίων μας σε όλο της το μεγαλείο!  

» Υπόσχεται ελεύθερη είσοδο και πάλι σε Τμήματα «στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν». Αναβίωση των Σχολών δύο ταχυτήτων, όπου θα διοχετεύονται στα «αζήτητα» όσοι δεν καταφέρουν να μπουν πουθενά, για χάρη του κομματικού του ακροατηρίου. 

» Συνεχίζοντας να απευθύνεται στο κομματικό του ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας δεν παραλείπει να θυμίσει τη σταθερή του θέση υπέρ της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Η εξαγγελία για κατάργηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι βέβαιο ότι βρίσκει σθεναρούς υποστηρικτές τους απανταχού βανδάλους και λυμαίνοντες τους Πανεπιστημιακούς χώρους, που τόσα χρόνια υποθάλπει κομματικά και ιδεολογικά». 

Τσίπρας: Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία

Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθηγητή, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών για την Παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα λάβει την επομένη των εκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση:

1. Σε βάθος τετραετίας, διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ ---2000 διορισμοί ανά έτος.

2. Σε βάθος τετραετίας, διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

3. Αυστηρή τήρηση του νόμου που απαιτεί την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.

4. Διοικητικό προσωπικό: αύξηση τουλάχιστον 15%.

5. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης σε Πανεπιστημιακά Τμήματα στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, με επαναξιολόγηση του θεσμού.

6. Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη (10 εκατομμυρίων ανά έτος) των ανελαστικών τους εξόδων και παράλληλη κατάργηση κάθε επιπλέον αμοιβής των διδασκόντων.

7. Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων.

8. Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα ΑΕΙ. Σε αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών, και θα περιλαμβάνουν αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς. Η λειτουργία τους θα προϋποθέτει συμφωνίες των Πανεπιστημίων με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

9. Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

10. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

11. Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος (από τα 1000 στα 1500 ευρώ τον χρόνο για 40.000 φοιτητές).

12. Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης

13. Ανασύσταση του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ