Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 3-9 Φεβρουαρίου 2022

5% αυξήθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Επίδοση που ήταν η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 814
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα
© Hristo Sahatchiev / Unsplash

Τα νέα της εβδομάδας 3-9 Φεβρουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

19 ετών ήταν ο Άλκης Καμπανός. Βγήκε μια βόλτα και μια συμμορία τον δολοφόνησε. Όσα ακολούθησαν, «μαχαίρια στο κόκαλο», «τέλος στην ανοχή» και συλλυπητήρια από Ποδοσφαιρικές Εταιρείες –κάποιες από τις οποίες συντηρούν τον εσμό των δολοφόνων– προσβάλλουν απλώς τη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη, αλλά και τη νοημοσύνη μας. 

€12,50 κοστίζει ένα μαχαίρι karambit για online παραγγελία. Θα ήταν σκόπιμο να μας πει η αστυνομία πόσους «φυσιολάτρες» έχει συλλάβει στα γήπεδα με «εξοπλισμό για κυνήγι, ψάρεμα και δραστηριότητες στη φύση». Εδώ βέβαια έμειναν στον αέρα οι απειλές του Θάνου Πλεύρη για ποινή σε ΠΑΕ που έβαζε στο γήπεδο ανεμβολίαστους, περιμένετε ότι θα τα βάλουν με τους Χούλιγκανς;


13% είναι η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ξέρω βέβαια ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος που δεν αλλάζει αλλά καταργείται. Προς το παρόν, ας βολευτούμε με αυτό. 

20% ήταν η πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019. Στο σύνολο, οι πολίτες θα πληρώσουν πλέον 920 εκατ. ευρώ λιγότερα. 

5 εκατ. φορολογούμενοι, ήτοι περίπου το 80% θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. 

14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

375.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Οι μισοί θα δουν αύξηση μέχρι €50.

8 πολίτες προχώρησαν σε ομαδική αγωγή κατά της Αττικής Οδού.

128.000 ευρώ ζητούν όλοι μαζί. Πολύ περισσότερα από το διχίλιαρο που θα δώσει ούτως ή άλλως η εταιρεία, και μάλιστα μετά από παρότρυνση του πρωθυπουργού. 


500 και πλέον στελέχη συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας για την επίθεση Πολάκη στον ανυπεράσπιστο Νίκο Φίλη αλλά και σε άλλα στελέχη του κόμματος. «Το πολιτικό μπούλινγκ δεν είναι ίδιον της Αριστεράς», καταλήγουν οι υπογράφοντες. Ίσως χρειάζονται γερές δόσεις μουρουνέλαιο, καθώς η μνήμη τους μοιάζει ασθενής αφού ξεχνούν τις επιθέσεις σε πασόκους, νεοδημοκράτες, δημοσιογράφους, δικαστές και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις τις οποίες ανέχονταν, αν δεν επικροτούσαν με το γνωστό ειρωνικό χαμόγελο. 


224 δολ. στοίχιζε την Τρίτη η μετοχή της εταιρείας meta, μητρικής της εταιρείας Facebook.

323 δολάρια στοίχιζε η κάθε μετοχή μία εβδομάδα νωρίτερα. Η κατάρρευση ήταν επακόλουθο της ενημέρωσης που έκανε η διοίκηση για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων.


49 νεκρούς άφησαν οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. Σε μια διασταλτική ερμηνεία της θεωρίας του χάους, ένας πολιτικάντης που επιχείρησε να διαχειριστεί τον θρήνο με προεκλογικά κριτήρια, επηρεάζει την πολιτική κατάσταση το 2022.

3.000 ευρώ ήταν το «δώρο» που μοίραζαν οι κυβερνώντες της εποχής σε όποιον έλεγε «καλημέρα», σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Πέτρος Δούκας. 

96 λέξεις χρειάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κατακεραυνώσει όσες άθλιες πρακτικές περιέγραψε ο πρώην υπουργός. Όσοι είναι νεότεροι, πάντως, δεν θα μάθουν επί κυβέρνησης τίνος πρωθυπουργού συνέβαιναν αυτά. Τουλάχιστον δεν θα το μάθουν από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

37 εκατ. ευρώ έχει συγκεντρώσει ο ειδικός λογαριασμός για την αποκατάσταση των καταστροφών από την –επίσης φονική– πυρκαγιά στο Μάτι.

100 κοινωνικές κατοικίες θα κατασκευαστούν βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου με χρήματα που δώρισε η κυπριακή κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, διότι αρχικά είχε προβλεφθεί η κατασκευή νοσοκομείου, το οποίο ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο. Μα και να το έφτιαχναν, θα χάλαγε κάποια στιγμή…


4πλό άξελ, δηλαδή 4 πλήρεις περιστροφές στη διάρκεια άλματος, έκανε η Ρωσίδα αθλήτρια Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς καμία άλλη αθλήτρια δεν είχε καταφέρει περισσότερες από 3 περιστροφές.

15 ετών είναι η Ρωσίδα πρωταθλήτρια και έλαβε 178.92 πόντους. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Αλέξης Κωστάλας για να καταλάβεις πόσο ιστορικό ήταν το επίτευγμα της Βαλίεβα. 


1.105 κλίνες ΜΕΘ διαθέτει σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία από βίντεο του Υπουργείου Υγείας. 

557 ήταν οι κλίνες ΜΕΘ το 2019. 

2.114 γιατροί, 797 νοσηλευτές και 818 άτομα λοιπό προσωπικό, προσελήφθησαν για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ, από την έναρξη της πανδημίας και μετά. Οι αριθμοί αντιμετωπίζονται δύσκολα, όμως υπάρχει η μαγική φράση «Ο λαός δεν καταλαβαίνει από νούμερα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση» που βάζει πάντοτε τα πράγματα στη θέση τους. 


5% αυξήθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Επίδοση που ήταν η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

8,6% ήταν η αντίστοιχη ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Αυστρία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση. 

1% ήταν κατά μέσο όρο η αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών στις χώρες του ΟΟΣΑ. Όπως και πιο πάνω όμως, υπάρχει η φράση «Ο λαός δεν καταλαβαίνει από νούμερα, το εισόδημα των νοικοκυριών χρειάζεται ενίσχυση» που βάζει πάντα τα πράγματα στη θέση τους, σε μια τηλεοπτική συζήτηση.


Verba Volant

Πέτρος Δούκας
«Στις φωτιές της Ηλείας μοιράζαμε σακούλες με λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά. Όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» Αξέχαστα όντως. Τα πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Πώς να τα ξεχάσουμε;

Θεοδώρα Τζάκρη
«Οι θάνατοι Covid-19 θα ξεπεράσουν αυτούς του Εμφυλίου». Η Theo Louboutin-Tzakris θέτει ακόμη ένα μέτρο σύγκρισης μετά τη «μονάδα παιδικών σταθμών» με την οποία συνέκριναν κάθε δαπάνη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προ του 2015. Τώρα έχουμε και τη «μονάδα εμφυλίου». Δεν έχει νόημα να μπει κανείς σε συζήτηση αλλά ενημερωτικά, οι νεκροί του Εμφυλίου, ξεπέρασαν τις 70 χιλιάδες, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

Γρηγόρης Πετράκος
«Υπάρχει μια τελική ημερομηνία που μετά από αυτήν, και εσείς, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι –αν συνεχιστεί– το σκανάρισμα θα είναι για πολιτικούς λόγους και όχι για υγειονομικούς;; Το Πάσχα; Το καλοκαίρι; τον Σεπτεμβρη; Πότε..; Αν περάσει η ημερομηνία που γράψατε, θα παραδεχτείτε ότι σας κορόιδεψαν;» Ο τραγουδιστής-γιατρός ζητά απλώς δικαίωση. Θα μας συγχωρήσει, αρκεί να παραδεχτούμε ότι πιαστήκαμε κορόιδα. 

Κώστας Αρβανίτης
«Στην Κούβα η επανάσταση είναι ζωντανή. Να σταματήσει το απάνθρωπο εμπάργκο στον περήφανο αυτό λαό». Η υπερηφάνεια και η επανάσταση βεβαίως πληρώνονται. Εμείς για παράδειγμα την πληρώσαμε με κλειστές τράπεζες και φόρους-εισφορές έως 80% κατά περίπτωση. 

Βασίλης Μπισμπίκης
«Σταμάτησα το σχολείο, στα 15 μου ταυτίστηκα με την αναρχία». Δεν είναι μια απλή δήλωση αλλά ένας φόρος τιμής του ηθοποιού στον συνάδελφό του Γιώργο Πετρόχειλο. Γιατί: «Η αλήθεια βρίσκεται στους Sex Pistols. Γκέγκε;»

Τάσια Χριστοδουλόπουλου
«Ήταν λάθος που μπήκαμε στη λογική να κάνουμε γενικούς γραμματείς και διευθυντές με κριτήρια τα προσόντα τους. Δηλαδή εγώ έχω κάτσει και έχω σκεφτεί τι έκανε το ΠΑΣΟΚ για να κυριαρχήσει το 1981 και γιατί τότε η ΝΔ  μιλούσε για πρασινοφρουρούς. Είχανε ρίξει όλο το κόμμα μέσα σε όλους τους θεσμούς και προσπαθούσαν πραγματικά να τους ανατρέψουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι».
Παραβλέπω το γηπεδικό «μέσα στο σπιτάκι τους» και επικροτώ το γεγονός ότι η συντρόφισσα επιτέλους αναγνώρισε τη συμβολή του αυθεντικού Αυριανισμού στο σύγχρονο ελληνικό πολιτικό και πολιτισμικό κιτς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ