Πολιτικη & Οικονομια

Πρόταση μομφής: Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Κορυφώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βουλή: Συνεχίζεται η συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης - Ομιλίες των πολιτικών αρχηγών - Το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία.

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης.

Οι ομιλίες ακολουθούν αντίστροφη σειρά, της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τελευταίους ομιλητές, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κλείσει τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι με την πρότασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι στη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρία).

Πρόταση μομφής: Η μάχη των πολιτικών αρχηγών

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε η μάχη των πολιτικών αρχηγών. Την αρχή έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και στο βήμα τον διαδέχθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, ακολούθησε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Δείτε Live τη συζήτηση

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μια είναι η λύση, να προκηρύξετε εκλογές

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά «ιδού η κάλπη».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης δήλωσε πως «αποτύχατε με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό, την κοινωνία και την οικονομία».

Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας ή είσαστε θύματα της δικής σας προπαγάνδας και κυρίως εσείς κ. Μητσοτάκη κλεισμένος σε μια προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων; Όταν ένας πολιτικός γίνεται ανέκδοτο τότε ο πολιτικός αυτός έχει τελειώσει και άπλα δεν το γνωρίζει ακόμη. Κύριε Μητσοτάκη έχετε τελειώσει πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος και πάλι στον πρωθυπουργό, είπε ότι συμπεριφέρεστε «σαν να έχετε πιστέψει και εσείς οι ίδιοι την προπαγάνδα που κατασκευάζετε και την καταναλώνετε μόνο εσείς».«Ζείτε σε ένα δικό σας παράλληλο σύμπαν σε ένα οργουελικό 1984 όπου όλα πηγαίνουν καλά. τελειώσατε όχι μόνο επειδή αποτύχατε σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα,  πανδημία, φωτιές, ακρίβεια, τον τελευταίο χιονιά αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε εσείς συνεχίζετε το ίδιο βιολί μιας άθλιας επικοινωνίας», πρόσθεσε.

Κατρίνης: Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν με αίσθημα ευθύνης

«Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με ευθύνη και συνέπεια. Λέμε όμως όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ότι θα τις επιβάλει η κοινωνία.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο» είπε ο κ. Κατρίνης.

Mιχάλης Κατρίνης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη βούληση ενός νέου ρεύματος στην κοινωνία και η δυναμική του προκαλεί ανασφάλεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε σαφές ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος». Παράλληλα κατέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η ΝΔ θεωρεί ότι εκφράζει μόνο αυτή το Κέντρο και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ιδιοκτήτης της προοδευτικής παράταξης ξεχνώντας ότι κυβερνούσε με τον Πάνο Καμένο. «Αποτύχατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τα 2,5 χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση», είπε.

Κουτσούμπας: Μομφή κατά της κυβέρνησης εμείς κάνουμε κάθε μέρα

«Μομφή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμείς κάνουμε κάθε μέρα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα νομοσχέδια που έρχονται. Μομφή μας είναι επίσης οι αγώνες των εργατών, των φοιτητών και των μαθητών. Εδώ και τρεις μέρες ακούμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για την αποτυχία του επιτελικού κράτους.

»Συμφωνούμε σε όλα μαζί τους, μόνο που δε λένε και αυτοί ότι όλα αυτά που περιγράφουν, είναι γνωρίσματα κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης που έχει περάσει από αυτό εδώ τον τόπο, μεταξύ των οποίων και της δικής τους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας νωρίτερα στο Κοινοβούλιο.

Δημήτρης Κουτσούμπας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά νομοσχέδια της παρούσας κυβέρνησης κάνοντας λόγο για χείρα βοηθείας προς τον κ. Μητσοτάκη από την Κουμουνδούρου. «Όταν ο ένας βοηθάει τον άλλον λέγονται σύμμαχοι», είπε με νόημα.

Βελόπουλος: Είστε η κυβέρνηση των λαθών - Ένστικτο επιβίωσης η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικαντισμούς με στημένες κόντρες και στημένα επιχειρήματα με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Κυριάκος Βελόπουλος © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Είστε η κυβέρνηση των λαθών. Είστε ανεπαρκείς απέναντι στις περιστάσεις» είπε ο κ. Βελόπουλος. Και πρόσθεσε: «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση. Στην πανδημία η Ελλάδα είναι στην πρώτη τριάδα στην Ε.Ε., σε θανάτους. Στην ενέργεια στην ακρίβεια πρώτοι, δεύτεροι στις τιμές χονδρικής στην ενέργεια, στο χρέος πρώτοι, στα ελλείμματα στο πραγματικό εισόδημα, ακραία καιρικά φαινόμενα, ακραία ανικανότητα.

»Λέτε ότι δεν έχετε αντίπαλο. Έχετε αντίπαλο και αυτή είναι η Ελληνική Λύση. Θα είμαστε ο μοναδικός σας αντίπαλος με προτάσεις και επιχειρήματα όχι με λαϊκισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Βαρουφάκης: Είμαστε εδώ για να ξεσκεπάσουμε τη μεγάλη αλήθεια

«Είμαστε εδώ για να ξεσκεπάσουμε τη μεγάλη αλήθεια», είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης που κατήγγειλε ότι κρατικοδίαιτοι εισοδηματίες είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα, φαινόμενο που, όπως τόνισε, ισοδυναμεί με «κατάλυση πολιτεύματος».

Και πρόσθεσε ότι «πίσω από τη λογική του χάους και της προγραμματισμένης ανικανότητας, κρύβονται τα εκατομμύρια που μοιράζονται στους κρατικοδίαιτους ολιγάρχες».

Γιάνης Βαρουφάκης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να θυμίζουμε εν μέσω πανδημίας, χιονιά και φτώχειας των πολλών, ότι κάθε δίκτυο, υπηρεσία ή αγαθό κοινής ωφέλειας που ιδιωτικοποιείται, υπονομεύεται! Κάθε νέο κονδύλι που έρχεται, κυρίως υπό την μορφή νέου χρέους στην τρόικα, πλουτίζει τους ολιγάρχες εις βάρος της πλειοψηφίας. Αυτά καταψηφίζουμε απόψε!», είναι το νόημα που έδωσε στην αποψινή ψήφο του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Το δήθεν επιτελικό κράτος της «Μητσοτάκης ΑΕ» πρέπει να πέσει, επειδή το επιτελείο του είναι οι ολιγάρχες, γιατί στα υπουργεία και στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι ορντινάντσες τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις