- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πλεύρης: Πότε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Η τρίτη δόση
Στους πόσους μήνες λήγει η προθεσμία για την ενισχυτική δόση - Τι αναφέρει η ΚΥΑ
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 7 μήνες για όσους πολίτες δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πότε λήγει αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, όσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα λήγει στους 7 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ. Πλεύρης μίλησε για την πανδημία κορωνοϊού στην Ελλάδα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Ειδική αναφορά έκανε στην ενισχυτική δόση, καλώντας τους πολίτες να την κάνουν.
Όπως είπε, όσοι πολίτες έχουν κάνει δύο δόσεις από εμβόλιο για τον κορωνοϊό και δεν πηγαίνουν στο εμβολιαστικό κέντρο για να τους χορηγηθεί και η τρίτη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους λήγει στους 7 μήνες. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για ταξίδια στην Ευρώπη δεν επηρεάζεται προς το παρόν, καθώς έχει διάρκεια 9 μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήξει σε περίπου 500.000 άτομα που δεν έχουν κάνει ακόμα την ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Ποιοι θεωρούνται εμβολιασμένοι από την 1η Φεβρουαρίου - Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τρίτη δόση
Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
- Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
- όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης - ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Στην ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται: «Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
» Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.
» Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
» Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας δύναται να πραγματοποιείται και με απλή επίδειξη των στοιχείων ταυτοποίησης που το άτομο έχει αποθηκεύσει ψηφιακά, υπό τη μορφή εγγράφου, στην κινητή του συσκευή μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021. Η επαλήθευση των ως άνω στοιχείων μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα του τέταρτου εδαφίου μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής COVID Free GR του άρθρου 33 του ν. 4816/2021, δια της σάρωσης του κωδικού QR του εγγράφου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα πιστοποιητικά αυτά σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου».
Ελλείψεις σε self test στα σχολεία - Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης
Για το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test ενόψει της επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία, θα τα πάρουν από τις σχολικές μονάδες.
«Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες, το 90% μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν προμηθευτεί self test, άρα δεν πρόκειται να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επανέναρξη των σχολείων» ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης.
Πόσο πιθανό είναι να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να λήξει η προθεσμία για τους άνω των 60 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί.
Μιλώντας για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, απάντησε πως δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε απόφαση. Σημείωσε, επίσης, ότι θα καταγγέλλεται η σύμβαση όσων υγειονομικών δεν είναι εμβολιασμένοι.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Ποιοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Αναγκαίο να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»
Το χιουμοριστικό σχόλιο πριν το τετ α τετ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.