Πολιτικη & Οικονομια

Θα μοιάζει με «lockdown» αλλά δεν θα είναι «lockdown»

Τα επικρατέστερα σενάρια για νυχτερινή διασκέδαση, γήπεδα και σχολεία. Τι θα γίνει με διαπεριφερειακές μετακινήσεις και χιονοδρομικά.

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εορταστικό δείπνο με φίλους και συγγενείς
© Unsplash

Νέα μέτρα - Τι εξετάζεται για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον σε ψυχαγωγία, αθλητισμό και τηλεργασία.

Η ταχεία διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, εγείρει την ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ και στη χώρα μας αναμένονται νέες ανακοινώσεις και μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της.

Τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα για τη νέα παραλλαγή της Covid- 19 είναι ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τη Δέλτα, έχει πιο ήπια συμπτώματα και οι ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στα νοσοκομεία, παίρνουν εξιτήριο σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Το πρώτο γεγονός, της υπερμεταδοτικότητας, μπορεί να το επιβεβαιώσει ο καθένας μας, καθώς όλοι έχουμε πλέον κάποιον από το στενό οικογενειακό ή εργασιακό μας περιβάλλον ο οποίος νοσεί ή νόσησε πρόσφατα από την Όμικρον. 

Είναι φανερό από τις κινήσεις των τελευταίων ημερών, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στον απρόσκοπτο εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τον μετριασμό της πίεσης στο ΕΣΥ. Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, «επίκειται έκρηξη των κρουσμάτων με διπλασιασμό σχεδόν κάθε δεκαήμερο. Υπολογίζουμε ότι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενδεχομένως να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15-20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000-20.000, εάν ακολουθήσουμε το μοτίβο άλλων ξένων χωρών. Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων με κυριαρχούσα την Όμικρον».

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουμε νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά, δηλώνοντας «στη σημερινή συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων θα αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις» και τόνισε «Θεωρώ ότι μένουμε κατά βάση στο αρχικό σενάριο για μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά. [...] Δεν είναι βασικό μας σενάριο να υπάρξουν παραπάνω μέτρα ή πολύ περιοριστικά μέτρα πριν τη Πρωτοχρονιά. Εάν χρειαστεί όμως θα συμβεί και αυτό». 

Το επικρατέστερο σενάριο εφαρμογής από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου έχει τρεις άξονες:

1. Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης αλλά και στον τρόπο διασκέδασης
«Οι χώροι υπερμετάδοσης κατά βάση δεν είναι οι χώροι της τυπικής εστίασης. Είναι οι χώροι που υπάρχει περισσότερη παρουσία διασκέδασης, δηλαδή η βραδινή διασκέδαση. Η φιλοσοφία θα είναι είτε με την εφαρμογή ωραρίου, είτε με την εφαρμογή άλλων μέτρων όπως υπήρξαν π.χ. όρθιας διασκέδασης. Τέτοιες παρεμβάσεις για ένα 15νθήμερο θα αναζητήσουμε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Τούτων δοθέντων, προβλέπεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας να διαμορφώνεται με κλείσιμο στις 11:00 το βράδυ. Επίσης, προβλέπεται οι πελάτες να είναι αυστηρά καθήμενοι ενώ θα αλλάξει και το ποσοστό πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα- σε όποια δηλαδή παραμείνουν με αυτές τις συνθήκες ανοιχτά. 

2. Γήπεδα χωρίς φιλάθλους
Υπάρχει η σκέψη για αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας στους αθλητικούς χώρους και κυρίως στα γήπεδα καθώς είναι αμφίβολο το αν οι φίλαθλοι θα πειστούν να παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια των αγώνων καθήμενοι και φορώντας συνεχώς τις μάσκες τους. Επίσης, δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο της καθολικής απαγόρευσης φιλάθλων για κάποιο χρονικό διάστημα. 

3. Τηλεργασία 
Στη νέα δέσμη μέτρων, αναμένεται να ανακοινωθεί με τη μορφή σύστασης, σε πρώτη φάση, η εφαρμογή της τηλεργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Το ποσοστό θα διαμορφωθεί σε 50% τηλεργασία για τους εργαζόμενους, από το 20% που ισχύει σήμερα. Αυτό το μέτρο, εμμέσως σχετίζεται και με την αποφυγή συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Δια ζώσης η εκπαίδευση
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και οι συνεργάτες της είναι καθησυχαστικοί διαμηνύοντας ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο αστερίσκος εδώ βρίσκεται μόνο σε περίπτωση ανεξέλεγκτης έξαρσης των κρουσμάτων και ειδικά στις ηλικιακές ομάδες 5-17 ετών, οπότε και θα ξανατεθεί το ζήτημα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. 

Εκδρομές 
Σε αυτή την φάση, δεν εξετάζεται περιορισμός στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να προστατεύσει την χειμερινή τουριστική σεζόν και στα σχέδιά της δεν βρίσκονται προς το παρόν μέτρα που να επηρεάζουν είτε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό είτε τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων. 

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, εξαρτώνται από τη συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα, την αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό και βέβαια, τον συχνό έλεγχο με τεστ, ειδικά πριν και μετά τα οικογενειακά τραπέζια, τις αποδράσεις και την επιστροφή στο γραφείο και το σχολείο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ