- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λίνα Μενδώνη: Αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Βάσο Καραγιώργη
«Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου, οραματιστή αρχαιολόγου, ενός σημαντικού ανθρώπου»
Λίνα Μενδώνη - Συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Βάσου Καραγιώργη: Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό.
«Η επιστημονική κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου, οραματιστή αρχαιολόγου, ενός σημαντικού ανθρώπου», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Βάσου Καραγιώργη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Με το ανασκαφικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, επί επτά δεκαετίες, ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης προήγαγε την έρευνα και δίδαξε με βαθιά γνώση και επιστημονική ηθική. Με όποια θέση κατείχε στη μακρά σταδιοδρομία του, ως διευθυντής του τμήματος Αρχαιοτήτων, διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακαδημαϊκός στην Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Κύπρου, ο Βάσος Καραγιώργης είχε ως πρωταρχικό μέλημα την προβολή και την ανάδειξη σε όλο τον κόσμο, της Κυπριακής Αρχαιολογίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το όνομά του», σημειώνει.
Η υπουργός Πολιτισμού προσθέτει ότι η ανασκαφή της Αρχαίας Σαλαμίνας, που έφερε στο φως το Θέατρο, τη Βασιλική Νεκρόπολη, ευρήματα της «ομηρικής» περιόδου, οφείλεται σε εκείνον, στο πάθος και στη συστηματική του μελέτη, την οποία δεν σταμάτησε ακόμη και λίγο πριν το τέλος. «Αφιέρωσε τη ζωή του στην αρχαιολογία, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του, τη συγγραφέα, ερευνήτρια και αρχαιολόγο Ζακλίν Καραγιώργη-Ζιράρ. Ο Βάσος Καραγιώργης έλεγε για την αρχαιολογία ότι 'μια ζωή είναι πολύ σύντομη για να εμβαθύνει κανείς σ' αυτή την επιστήμη, η οποία εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων από την εποχή που εμφανίστηκαν ως σήμερα. Είναι η ιστορία της ζωής'».
Η Λίνα Μενδώνη συμπληρώνει επίσης πως «όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, τον ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερε. Για το σπουδαίο έργο του, την ευγένεια, τη σοφία του. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους οικείους του».
Ποιος ήταν ο Βάσος Καραγιώργης
Υπενθυμίζεται ότι χθες, 22 Δεκεμβρίου, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 92 ετών, ο σπουδαίος ιστορικός και αρχαιολόγος, Βάσος Καραγιώργης.
Ο Βάσος Καραγιώργης διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 1963 μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1989. Υπήρξε ο μακροβιότερος Διευθυντής του Τμήματος αλλά η ζωή του ολόκληρη ήταν συνυφασμένη με την αρχαιολογία της Κύπρου.
Από την αρχή της καριέρας του, αμέσως μετά τις σπουδές του, εργάστηκε ως Βοηθός Έφορος του Κυπριακού Μουσείου και μέχρι το τέλος της ζωή του εκτός από Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων πέρασε από τις υψηλότερες θέσεις στον τομέα, όπως Καθηγητής Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Διευθυντής του γραφείου Λευκωσίας του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης και λίγο πριν το τέλος της ζωής του διορίστηκε μέλος της ιδρυτικής Επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πιστοποίηση από την Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερη χρηματοδότηση
Η εθελοντική συμφωνία Πολιτείας και αγοράς φέρνει νέες εκπτώσεις στα ράφια
Η ανακοίνωση που υπογράφουν ως πρώην Γραφείο Τύπου της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Σοφία Ζαχαράκη: «Η φοιτητική στέγη είναι πολιτική ισότητας»
Τι δείχνουν τα πραγματικά στοιχεία της Eurostat και του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
1.044 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του «Attiki On»
Ο Νόαμ Κατζ ολοκληρώνει τη θητεία του στην Αθήνα - Δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις διμερείς σχέσεις
«Πιλότος η Θεσσαλονίκη για τους περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας», δήλωσε ο Σταύρος Καλαφάτης
Το υπουργείο Παιδείας εγκρίνει χρηματοδότηση 2,29 εκατ. ευρώ - Ζαχαράκη: Ίσες ευκαιρίες στις σπουδές
Νέες προσλήψεις και «πράσινο φως» για το Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο
Με περισσότερους πυροσβέστες, drone και εναέρια μέσα η νέα επιχειρησιακή εικόνα της χώρας
Ο Γερμανός φιλόσοφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη νωθρότητα που γεννά η ευημερία, το AI slop και τον λόγο για τον οποίο κάθε Ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να έχει κρατική συνδρομή στην τεχνητή νοημοσύνη
Τι να προσέξετε για να μη χάσετε την πληρωμή
Οι δύο τρόποι για να κάνετε την αίτηση
Η γαλλική επένδυση στον Great Sea Interconnector αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η πολιτική ατζέντα παραμένει στραμμένη στα εσωτερικά προβλήματα
Αιχμές για έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.