Μητσοτάκης - Ισότητα των φύλων: Να σπάσουν τα σημερινά στερεότυπα
«Είμαστε τρίτοι από το τέλος στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας»
Τη μεγάλη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και τόνισε μεταξύ άλλων τη μεγάλη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.
αναφέρθηκε στο Σχέδιο και το χαρακτήρισε πλήρες και ενισχυμένο με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αντιμετωπίσει παθογένειες της κοινωνίας ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επανάσταση ευαισθητοποίησης το κίνημα metoo» και τόνισε πως η αυξημένη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, εκτός από ηθική υποχρέωση της πολιτείας, έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Όπως είπε, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, και αυτό «πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό και από οικονομικής πλευράς για τον στόχο της ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στην ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις υποχρεώσεις όπως η ανατροφή των παιδιών», ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Οι νταντάδες της γειτονιάς" το οποίο χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό βοήθημα" που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και μια άλλη παράμετρο επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει το εάν η τάση της δουλειάς από το σπίτι, λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμη».
Πρόσθεσε ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός κοριτσιών που επιλέγουν σχολές που στο παρελθόν ήταν ταυτισμένες με ανδρικά επαγγέλματα και έφερε ως παράδειγμα την πρώτη γυναίκα πιλότο, κάτι που "ξεφεύγει από τα στερεότυπά μας".
«Κάθε άνθρωπος άνδρας ή γυναίκα να διεκδικήσει την επαγγελματική ανέλιξή του ανεξαρτήτως φύλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η συμμετοχή γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής και πολιτικής εκπροσώπησης είναι μειωμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά για στην Ευρώπη.
«Είναι απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στη Βουλή. Έχουμε γυναίκες στα ψηφοδέλτια αλλά δεν ψηφίζονται από του εκλογικό σώμα, δεν ψηφίζονται και από γυναίκες που αποτελούν το 50% του εκλογικού σώματος. Να το αξιολογήσουμε αυτό ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα κατά το παρελθόν, όπου υποψήφιος βουλευτής έλεγε στους ψηφοφόρους του «να ψηφίσουμε και μια γυναίκα». «Γιατί μια και όχι πέντε;» διερωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών. Σήμερα το 2021 στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μια γυναίκα που εμπνεύστηκε ως προς τη δικαστική της διαδρομή από μια άλλη ανώτατη δικαστή του αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την Ρουθ Γκίνσπεργκ, η οποία ανέπτυξε όλη την την θεωρία για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότητας των ανδρών σε περιπτώσεις που οι άνδρες υφίσταντο διακρίσεις. Γιατί οι διακρίσεις αφορούν όλους και δεν είναι μονοσήμαντες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
«Καλούμε τους Έλληνες πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει το Υπουργείο
«Να σταματήσουν αυτά τα άθλια ‘τηλεδικαστήρια'», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Υποδεχόμαστε τη θλιβερή επέτειο δείχνοντας τον σεβασμό που της αρμόζει», σημειώνει ο πρωθυπουργός
Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρία χρόνια από το δυστύχημα
Kαταβάλλονται 73 εκατ. ευρώ σε 87.640 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Οι τομείς που μπορούν να καθορίσουν το παραγωγικό μέλλον της χώρας
Καλεί τους Έλληνες πολίτες να κάνουν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις
Η δημοσιογράφος καταγγέλλει στοχοποίηση μετά από άρθρα κριτικής και αναφορές στη Χαμάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.