Πολιτικη & Οικονομια

«Προειδοποίηση» Φίλη προς ΠτΔ για εκπαιδευτικό συνέδριο

Τι απάντησε η πανεπιστημιακός Βάσω Κιντή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Φίλης «προειδοποιεί» την Σακελλαροπούλου για εκπαιδευτικό συνέδριο
O Nίκος Φίλης (Φωτό Αρχείου) © Εurokinissi

Κριτική του Νίκου Φίλη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση της να θέσει υπό την αιγίδα της ένα εκπαιδευτικό συνέδριο.

Η ενέργεια της Προέδρου της Δημοκρατίας να παράσχει την αιγίδα της στο Σχέδιο 2030 που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Φίλη ο οποίος υποστηρίζει ότι «προωθείται επιστημονικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα πατήσει η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες της στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Πληροφορούμαστε ότι το σχέδιο διαφημίζει, ανάμεσα σε άλλα, τον ”δυναμισμό” που δήθεν θα προσδώσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Επίσης, προτείνει την κατάργηση της δημοκρατικής διοίκησης στα ΑΕΙ, με ολική επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, που ως γνωστό, μετά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας πέρασε στα αζήτητα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Ν. Φίλης και παραθέτει απόσπασμα που έδωσαν οι διοργανωτές στη δημοσιότητα:

«Η εκλογή των δημοκρατικών οργάνων στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει δήθεν... αρνητικά αποτελέσματα, όπως πελατειακή ροπή, κομματική εξάρτηση…Η παθογένεια αυτή είναι ευρέως γνωστή και δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεκμηρίωση”. «Τόση η βεβαιότητα, που αναρωτιέται κανείς, προς τι η συζήτηση και τα συνέδρια», αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει:

«Εν κατακλείδι: είναι δικαίωμα των διοργανωτών παρόμοιων εκδηλώσεων να καλλιεργούν τις αρνητικές -κατά τη γνώμη μας- για την κοινωνία και το δημόσιο πανεπιστήμιο απόψεις τους, με όποιον τρόπο νομίζουν. Η απόπειρα όμως εμπλοκής της Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να προσδώσει κύρος και αξιοπιστία σε αντιλήψεις καταδικασμένες από τη μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας είναι -προφανώς- απαράδεκτη. Ο ρόλος της Προέδρου επιτάσσει να θέτει υπό την αιγίδα της την ενότητα του Έθνους και του λαού. Όχι να πέφτει στην παγίδα και να παίρνει έμμεσα θέση σε ανοιχτά ζητήματα που διχάζουν».

Απευθυνόμενος δε προς την Πρόεδρο υποστηρίζει: «Αναμένω ότι θα το σκεφτεί "δυο φορές" πριν επιτρέψει στην κυβέρνηση και τους συν αυτώ να πλήξουν τον θεσμό που εκπροσωπεί και ότι διαθέτει τη διορατικότητα να προφυλάξει το αξίωμά της από μια ακόμη ”αιγίδα-παγίδα”».

Βάσω Κιντή: Ο κύριος Φίλης κάνει λάθος

Η πανεπιστημιακός Βάσω Κιντή απάντησε από την πλευρά της στον πρώην Υπουργό Νίκο Φίλη για τα όσα υποστήριξε προηγουμένως, αναφέροντας μέσω ανάρτησης στο facebook:

«Ο κ. Φίλης, παίρνοντας γραμμή από ένα ανώνυμο άρθρο στην ιστοσελίδα news24/7 προ ημερών, και αναφερόμενος στο "Σχέδιο για το Πανεπιστήμιο του 2030" που έγινε από επιτροπή με ευθύνη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 22/11, κάνει διάφορα λάθη:

1. Μιλάει στην ανάρτησή του για "συνέδριο προώθησης «επιστημονικού σχεδίου»". Κάνει λάθος. Δεν πρόκειται για συνέδριο. Είναι η απλή παρουσίαση του σχεδίου.

2. Αναφέρεται σε "παράγοντες προσκείμεν[ους] στην κυβέρνηση με συντηρητική, νεοφιλελεύθερη ακόμη και ακροδεξιά "ατζέντα""
Οι "παράγοντες" αυτοί είναι το ίδρυμα Μποδοσάκη; Τα μέλη της Επιτροπής; Τα θυμίζω: Μαν. Δερμιτζάκης, Ελευθ. Ζεγγίνη, Αχ. Γραβάνης, Βασ. Γεωργιάδου, Στ. Καλύβας, Β. Κιντή. Μπορεί ο καθένας να κρίνει.

3. Γράφει ότι οι παράγοντες αυτοί "επιχειρούν να πλήξουν ή να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας" επειδή θέτει υπό την αιγίδα της το σχέδιο αυτό και τα άλλα που θα ακολουθήσουν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (για την υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία των πολιτών). Η ΠτΔ δεν μπορεί να θέτει υπό την αιγίδα της σοβαρές προτάσεις διαλόγου; Δεν πρέπει να υπερασπίζεται η ΠτΔ τον ελεύθερο διάλογο; Υπάρχουν θέματα ταμπού που δεν πρέπει καν να προφέρονται στον δημόσιο χώρο;

4. Συγκρίνει την παρουσίαση του σχεδίου αυτού με το συνέδριο γονιμότητας και αναφέρεται στην ΠτΔ με μειωτικό τρόπο όταν την παρουσιάζει επανειλημμένα να πέφτει σε παγίδες που της στήνουν διάφοροι "παράγοντες". Κάνει επίσης το ατόπημα να της απευθύνεται με σκαιό τρόπο ως εξής: "Αναμένω ότι θα το σκεφτεί «δυο φορές» πριν επιτρέψει στην κυβέρνηση και τους συν αυτώ να πλήξουν το θεσμό ... »." Υποδύεται τον δάσκαλο της ΠτΔ ο κ. Φίλης; Μιλούσε έτσι και στον προκάτοχο της κ. Σακελλαροπούλου για τα συνέδρια που έθετε αυτός υπό την αιγίδα του; Ή θεωρεί ότι επειδή είναι γυναίκα μπορεί να την εγκαλεί, να τη νουθετεί και να την επιπλήττει; Χρειάζεται η ΠτΔ, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, νουθεσίες τέτοιου επιπέδου από τον κ. Φίλη;»
 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.