Πολιτικη & Οικονομια

Απεργία στην εστίαση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε στο Σύνταγμα

«Η Ελλάδα ακολουθεί ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων - Στόχος να κάνουμε Γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απεργία στην εστίαση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε στο Σύνταγμα
Απεργία στην εστίαση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε στο Σύνταγμα © Facebook

Απεργία στην εστίαση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέβηκε στο Σύνταγμα: «Στόχος να κάνουμε Γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά».

Στην πλατεία Συντάγματος όπου και συνάντησε τους ανθρώπους από την εστίαση οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της σημερινής τους γενικής απεργίας, κατέβηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Μακάρι να μην βάζαμε κανένα μέτρο. Όμως, αν δεν βάλουμε κανένα μέτρο και σε εσάς, δεν θα κάνουμε στο τέλος κανένα έλεγχο. Ποιος ο στόχος μου ως υπουργός Εμπορίου; Να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε την άνοδο της πανδημίας, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στους συγκεντρωμένους.

Ο υπουργός έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σήμερα κατέβηκα και έκανα διάλογο με τους συγκεντρωθέντες εκπροσώπους της εστίασης στο Σύνταγμα. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και καλοπιστία όλα λύνονται».

Γεωργιάδης - Εστίαση: Η Ελλάδα ακολουθεί ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες τους για τα μέτρα τα οποία, όπως είπαν, έχουν οδηγήσει σε μείωση του τζίρου και σχετικά με τα υψηλά πρόστιμα, ο υπουργός τόνισε πως στην Ελλάδα ακολουθείται ένα πιο ήπιο μοντέλο αντιμετώπισης των ανεμβολίαστων με «διαβατήριο» για την εστίαση, δηλαδή τα rapid test, την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και περισσότερες χώρες τους αποκλείουν.

«Είμαστε από τους ήπιους», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους ελέγχους που πρέπει να κάνουν οι καταστηματάρχες ο κ. Γεωργιάδης είπε πως είναι αναγκαίοι γιατί χωρίς αυτούς, θα αυξηθούν οι παραβάσεις. Εάν συμβεί αυτό, είπε, θα αυξηθεί η πανδημία, και αν γίνει αυτό θα πρέπει να πάρουμε χειρότερα μέτρα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. 

«Όλο το πράγμα αυτό έχει μία λογική, να πέσει ο ιός. Όλοι είμαστε εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου συνολικά θα πληρώσουμε 296 εκατ. ευρώ. Δεν είναι ότι δεν έχουμε δώσει, να είμαστε δίκαιοι» ενώ σε τοποθετήσεις που του τέθηκαν ότι αρκετοί δεν έλαβαν βοήθημα ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι προϋποθέσεις ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εγκρίσεις γίνονται από ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο είναι αδιάβλητο.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι: «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε διάλογο με εκπροσώπους της εστίασης στο Σύνταγμα 16.11.2021

ΠΟΕΣΕ: Στο 90% η συμμετοχή στην απεργία

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου επιτυχημένη κρίνεται η σημερινή απεργία στην εστίαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς, αναφέρει: «Από καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ).

»Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας. Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τζίρος στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον, ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατά 40%-50% μείωση του κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων».

Μείωση του κύκλου εργασιών - Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης

Σε ανακοίνωση του κλάδου σημειώνονται τα εξής: Από το ξέσπασμα της κρίσης, ο κλάδος της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, έχει συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με μεγάλη ζημιά του. Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος εργασιών του κλάδου το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 της τάξης του 37,2% και συνεχίζει να καταγράφει απώλειες τόσο σε σύγκριση με τα τρίμηνα του προηγούμενου έτους όσο και σε σχέση με τα προ πανδημίας τρίμηνα.

Μάλιστα το Α' εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης είχε δηλώσει μείωση του κύκλου εργασιών του με τη μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές να φτάνει στο 60,1%. Το Β' εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με την μεσοσταθμική μείωση του τζίρου να διαμορφώνεται στο 59,4%. Ενώ και το Α' εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών με μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις στο 51,8%.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι η πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων καθ'όλη τη διάρκεια της πανδημίας κατέγραφε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης του κύκλου εργασιών τους. Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες όφειλες των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2021) τα μεγαλύτερα ποσοστά επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές καταγράφονται στις κατηγορίες των ασφαλιστικών εισφορών προς τον πρώην ΟΑΕΕ και προς τη φορολογική διοίκηση.

Μάλιστα, η μια στις δυο επιχειρήσεις του κλάδου (48,5%) «ζει» με το φόβο του οριστικού λουκέτου με ότι αυτό συνεπάγεται και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Δεδομένων αυτών και παρά το γεγονός ότι ο κλάδος στην συντριπτική του πλειοψηφία βάση και των ελέγχων που πραγματοποιούνται τήρησε ευλαβικά τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κλήθηκε για μια ακόμη φορά να επιβαρυνθεί με νέα μέτρα τα οποία αποτελούν βόμβα για την βιωσιμότητα ολόκληρου του κλάδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις εργασίας ως απόξεσμα των λουκέτων που αναμένονται.

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί διεκδικούμε:

 • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
 • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
 • Συμμετοχή της στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
 • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
 • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
 • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επιπλέον ζητάμε την λήψη από την πλευρά της κυβέρνησης διαθρωτικών μέτρων και συγκεκριμένα:

 • Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης.
 • Την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
 • Τον εξορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Τέλος, η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ καταλήγει: «Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της πρωτόγνωρης κινητοποίησης σε όλη τη χώρα, επίσης έλαβε το μήνυμα ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δίαυλος επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και την λήψη μέτρων για διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς δημοσιονομικό κόστος».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ