Πολιτικη & Οικονομια

Γιώργος Παπανδρέου: «Το ίδιο λέω και σήμερα, λεφτά υπάρχουν»

Γιατί διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου © Eurokinissi

Γιώργος Παπανδρέου: Επέμεινε στη δήλωση «λεφτά υπάρχουν» - Γιατί διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝΑΛ - Τι είπε για τα μνημόνια και την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Παπανδρέου, παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία, μεταξύ άλλων, επέμεινε στην δήλωση «λεφτά υπάρχουν».

Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε για την «ατάκα» του «λεφτά υπάρχουν» πως «ακριβώς το ίδιο λέω και σήμερα. Λεφτά υπάρχουν. Λεφτά υπάρχουν εάν νοικοκυρέψουμε τη χώρα, εάν χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, εάν χτυπήσουμε τη διαφθορά» και πρόσθεσε: «Είχα πει τότε ότι υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν κατεστημένα, υπάρχουν κακές, αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς λειτουργίες στη χώρα μας, όπου τα λεφτά πέφτουν σε μια μαύρη τρύπα».

Γιώργος Παπανδρέου: «Γιατί διεκδικώ την προεδρία του ΚΙΝΑΛ»

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας «υπάρχουν κακές απομιμήσεις».

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Δεν το λέω σε προσωπικό επίπεδο. Λέω ότι αυτή η παράταξη (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) είναι μία συντηρητική Αριστερά. Είναι η παράταξη που δοκιμάστηκε. Δόθηκαν ευκαιρίες, ο ελληνικός λαός την εμπιστεύτηκε και αντί να κάνει προοδευτικές αλλαγές, έκανε ό,τι πιο δεξιόστροφο» και συμπλήρωσε:

«Δόθηκε η ευκαιρία από τον ελληνικό λαό και απέτυχε. Εμείς και εγώ ξανά μπροστά για να φέρουμε και πάλι τον κόσμο κοντά μας και να υπάρχει εγερτήριο του προοδευτικού κόσμου. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εκείνοι που φέρνουμε αλλαγές, καινοτόμες».

Ως προς την υποψηφιότητα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «καμία πολιτική ρεβάνς δεν θέλω να πάρω. Δικαίωση για εμένα είναι να δω τη χώρα να προχωρά. Και υπουργός ήμουν και αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός ήμουν. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να πιάσω κάποια καρέκλα. Τα έχω δει, τα έχω ζήσει. Στόχος μου είναι να μπορώ να προσφέρω σ' αυτή την παράταξη ειδικά ύστερα από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά που άφησε παρακαταθήκη πλεονάσματος ήθους. Δεν είχα προγραμματίσει στη ζωή μου να μπω ξανά σ' αυτή τη διαδικασία, αλλά υπήρχε το μεγάλο κενό που άφησε η Φώφη (Γεννηματά) και μια μεγάλη αγωνία στην παράταξη. Αφουγκράστηκα και την κοινωνία και το αποφάσισα».

Παπανδρέου: «Άργησε να αντιδράσει ο Καραμανλής»

«Επίθεση» εξαπέλυσε και προς τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι αυτός που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Αυτός που άργησε να αντιδράσει ήταν ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση Καραμανλή. Είχαν συνεχώς ενοχλήσεις, τις οποία μάθαμε κατόπιν εορτής αργότερα, επιστολές του κ. Γιούνκερ, επιστολές του κ. Μπαρόζο, προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ. Μάλιστα, υπήρξε μια προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι "έτσι όπως πάτε, μπορεί να φτάσετε στο 400% του ΑΕΠ χρέος", το οποίο ο κ. Προβόπουλος κάλεσε, το είπε ο ίδιος κάποια στιγμή πριν από κάποια χρόνια, ότι ο ίδιος πήρε το ΔΝΤ και είπε "μην τα δημοσιεύσετε αυτά, μην δημοσιεύσετε αυτά τα στοιχεία, διότι θα γίνει χαμός στην Ελλάδα". Το είπε ο ίδιος. Αυτοί, λοιπόν, έχουν τις ευθύνες που άργησαν και έφτασαν τη χώρα κοντά στη χρεοκοπία», τόνισε.

Παπανδρέου: «Εάν είχε στηριχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, θα είχαμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια»

Ακολούθως, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, σημειώνοντας πως «αν είχε στηριχθεί, θα είχαμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια».

Αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Είχα ανακοινώσει ότι θα πάω σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Έγινε η διαπραγμάτευση και φτάσαμε σε μια κοινή κυβέρνηση που ήλπιζα ότι θα στηριζόταν για άλλα δύο χρόνια. Εάν είχε στηριχθεί η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, θα είχαμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια γιατί θα έδειχνε αξιοπιστία ότι υπάρχει ευρύτατη συναίνεση και θα δημιουργούσε αίσθημα αξιοπιστίας στις αγορές και στους εταίρους μας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ