Πολιτικη & Οικονομια

ΚΕΦίΜ: 29η η Ελλάδα στον Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας

Αναλυτικά η θέση της χώρας μας σε επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή
Εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή © Unsplash

Η Ελλάδα κατατάχθηκε 29η στις 37 χώρες του ΟΟΣΑ στο Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 29η θέση ανάμεσα σε 37 χώρες του ΟΟΣΑ στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσίευσε το ΚΕΦίΜ.

Ειδικότερα, η Ελλάδα συγκέντρωσε 57,5 στο συνολικό σκορ του Δείκτη για το 2021, σημειώνοντας μικρή βελτίωση από το περσινό συνολικό σκορ του 57,2.

Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

 • στην 22η θέση σε ό,τι αφορά στους εταιρικούς φόρους,
 • στη 10η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
 • στην 32η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
 • στην 29η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
 • και στην 25η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Στον φετινό Δείκτη, επισημαίνονται ως αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας τα εξής:

 • Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
 • Η Ελλάδα έχει έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
 • Η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

Από την άλλη ως προς τα θετικά σημεία του ελληνικού φορολογικού συστήματος, οι συγγραφείς της έρευνας ξεχωρίζουν τα εξής:

 • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5% είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,1%).
 • Η πολυπλοκότητα του φόρου επί της εργασίας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
 • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων αλλαγών σε σχέση με την περσινή χρονιά η Ελλάδα μείωσε τον φορολογικό συντελεστή εταιρικού εισοδήματος από το 24% το 2020 στο 22% το 2021, επεκτείνοντας τις φορολογικές επιδοτήσεις για έρευνα και ανάπτυξη και μειώνοντας ελάχιστα τον ανώτατο θεσμοθετημένο φορολογικό συντελεστή ατομικού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα με τον υψηλότερα βαθμολογούμενο φορολογικό κώδικα στον ΟΟΣΑ είναι η Εσθονία (1η). Οι χώρες ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε η χώρα μας στη φετινή κατάταξη είναι η Δανία (28η) και η Ισπανία (30η), με την Πορτογαλία στην 34η θέση και τελευταία χώρα του Δείκτη την Ιταλία (37η).

Τι είναι ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας και το Tax Foundation

Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μετρά τον βαθμό που το φορολογικό σύστημα μιας χώρας τηρεί τις δύο θεμελιώδεις αρχές της φορολογικής πολιτικής, την ανταγωνιστικότητα και την ουδετερότητα, χρησιμοποιώντας πάνω από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης. Ο φετινός Δείκτης χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Ιουλίου του 2021.
 
Το Tax Foundation είναι κορυφαίος οργανισμός έρευνας σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Από το 1937, οι έρευνες, οι αναλύσεις και οι ειδικοί του συμβάλλουν στην εφαρμογή αποτελεσματικότερων φορολογικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ