Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ενθαρρύνατε τη διγλωσσία για τα εμβόλια

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους εμβολιασμούς στην Πορτογαλία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία κορωνοϊού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για την πανδημία κορωνοϊού στη Βουλή, είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέτρεψε τη διγλωσσία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια.

Εκτεταμμένη αναφορά στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέτρεψε με τη συμπεριφορά και τις επιλογές του να αναπτυχθεί μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια διγλωσσία για τα εμβόλια.

«Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν το δίνουμε, όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι, όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

Συμπληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία. Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμβολιασμός για κορωνοϊό στην Ελλάδα - Η θέση της χώρας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε "ναι" της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα "όχι" της αντιπολίτευσης» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Και πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τον απόλυτο συσχετισμό ποσοστών διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού. Δυστυχώς, η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους. Αναφερθήκατε στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα συμφωνήσω. Όταν όμως δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 στο ιατρείο, μόλις 206 ανταποκρίθηκαν».

«Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον ευρωπαίκό μέσο όρο. Ξαναρωτάω τι προτείνετε; Ρωτάω, έπρεπε να κάνουμε καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης; Χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμης; Απαντήστε ευθέως κ. Τσίπρα. Τι διαφορετικό θα κάνατε αν εσείς βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκομαι εγώ» ρώτησε με νόημα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.

«Μπορούμε και σήμερα να πείσουμε μισό με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Πρώτη προτεραιότητα η ομάδα άνω των 60 και δεύτερη οι νέοι από τα 13 μέχρι τα 25».

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ρώτησε: «Πότε είδατε δελτίο ειδήσεων για τελευταία φορά κύριε Τσίπρα;».

«Δεν υπάρχει μέρα όπου τα νούμερα των θανάτων να μην εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων. Και καλά κάνουν. Από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους; Θα περίμενα και σήμερα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να μπορέσετε να διαψεύσετε και αυτούς που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε και μία ευκαιρία. Σας διαψεύδει η κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία κορωνοϊού στη χώρα.

Ώρα του Πρωθυπουργού - Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση για την πανδημία

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ